Podzim je v plném proudu a s ním přichází i listopadová sklizeň. Listopad v České republice je měsícem, kdy se příroda postupně připravuje na zimu, ale i přesto nabízí zajímavou škálu sezonní zeleniny a ovoce. Tento měsíc je tedy ideální pro přípravu sytějších a zahřívacích pokrmů. Je to čas, kdy se kuchyně plní vůní pečených dýní, kapusty a kořenové zeleniny. Z ovoce jsou nejvíce zastoupené jablka a hrušky.

Zapojením sezonní zeleniny a ovoce je zaručená cesta, jak si pochutnat na čerstvých a zdravých potravinách, které jsou v souladu s rytmem přírody. Listopadovou úrodu využijme k přípravě pokrmů, které zahřejí tělo i duši a dodají potřebné živiny na nadcházející zimní měsíce.

Nyní uvedeme suroviny, s kterými se častěji budeme potkávat v obchodech či na trzích. Připravte si z nich chutné pokrmy, kterými se zahřejeme během chladnějších dnů.

Sezonní zelenina v listopadu

Dýně:

Dýně, jak už jsme několikrát zmínili, je královnou podzimní kuchyně. Díky své sladké a jemné chuti je ideální na přípravu polévek, pyré nebo pečených pokrmů. Dýně je bohatá na vitamín A a vlákninu.

Připravit si z dýně můžete například:

Další inspirace naleznete v naší Dýňové kuchařce, která je plná receptů.

Kapusta:

Kapusta je další zelenina, která je v listopadu v plné sezóně. Je oblíbená pro svou univerzálnost v kuchyni. Použít ji můžeme do polévek, jako přílohu k masu nebo z ní připravit zelné saláty. Máme totiž různé druhy kapust jako je růžičková , hlávková a kadeřavá kapusta.

Naše tipy na kapustové pokrmy:

Cibule a česnek:

Oba tyto druhy zeleniny jsou v listopadu stále čerstvé. Česnek s cibulí jsou základními ingrediencemi mnoha českých pokrmů. Cibule a česnek mají také úžasné antibakteriální vlastnosti, které oceníme zejména v chladnějších měsících.

Vyzkoušejte tyto jejich úpravy:

Brambory:

Brambory jsou ideálním zdrojem sacharidů a energie. Lze je připravit na mnoho způsobů: vařené, pečené, smažené či v podobě kaše.

Uvedeme pár tipů na recepty

Řepa:

Červená řepa je další podzimní super potravina. Je výborná jak syrová do salátů, tak pečená nebo vařená. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které podporují imunitu.

1
Dýňový koláč celý
Foto: autor
Recept na dýňový koláč
Přejít na recept
2
Zdroj obrázku: thatovenfeelin, Česnek zakápnutý olejem
Recept na pečený česnek, tajnou ingredienci vašich pokrmů
Přejít na recept
3
Obrázek na francouzskou cibulovou polévku s nastrouhaným sýrem.
Zdroj obrázku: organicsfood, Recept na francouzskou cibulovou polévku s česnekem a nastrouhaným sýrem.
Recept na francouzskou karamelizovanou cibulačku se sýrem
Přejít na recept

Sezonní ovoce v listopadu

Jablka:

I když je hlavní sklizeň jablek již za námi (sklízíme červenec-listopad), listopad stále nabízí mnoho odrůd, které jsou skvělé jak k přímé konzumaci, tak k pečení nebo na výrobu moštů a kompotů.

Více inspirací na pokrmy z jablek naleznete v naší jablečné kuchařce.

Hrušky:

Hrušky jsou v listopadu stále k dispozici a jejich sladká chuť je ideální do dezertů, ovocných salátů nebo jako příloha k sýrům.

Upečte si s námi například:

Brusinky a šípky:

Tyto plody jsou typické pro podzim a často se využívají na výrobu džemů, sirupů. Dále jsou vhodné jako příloha k masu. Brusinky s šípky jsou bohaté na vitamín C, což je v chladném období velmi žádoucí.

Brusinky se hodí dokonale například k české klasice Svíčkové na smetaně. Nebo z nich vyzkoušejte upéct dezert Tvarožka.

Ořechy:

Listopad je také měsícem, kdy si můžeme vychutnat sklizeň ořechů. V tento měsíc se sklízí ořechy, jako jsou vlašské ořechy a lískové oříšky. Ořechy jsou chutné a také zdrojem zdravých tuků a bílkovin.

4
Obrázek receptu na 4 vrstvý jablečný koláč.
Zdroj obrázku: recept-duhovka, Recept na vrstvený jablečný koláč.
Recept na jablečný koláč s kokosem a vlašskými ořechy
Přejít na recept
5
Recept na hruškový dort: Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou
Zdroj obrázku: reteteculinare, Hruškový dort s moka krémem, zdobené hruškami a strouhanou čokoládou
Recept na dort s hruškami vařenými na víně a moka krémem
Přejít na recept
6
Recept na jablečný kompot
Foto: autor – příprava jablečného kompotu
Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí
Přejít na recept


Write A Comment

Připnout na Pinterest