Chlebíčky jsou náš český fenomén, rodinné stříbro a disciplína, ve které nemáme ve světě konkurenci. Ať už jde o oslavu narozenin, silvestra nebo jen vzácnou návštěvu, bez chlebíčků by to prostě nebylo ono. Zatímco moderní gastronomie velí používat avokádo, klíčky a bůhví co ještě, ruku na srdce – nic nepohladí duši tak jako poctivá retro klasika. Tyto vajíčkové chlebíčky jsou přesně tím typem jídla, které nás vrací do dětství. Jsou syté, šťavnaté a kombinace bramborového salátu s vařeným vejcem a majonézou je prostě nesmrtelná. Tak už na nic nečekejme a pusťme se do nich.

Kouzlo tohoto konkrétního receptu spočívá v tom, že vejce na chlebíčku neleží jen tak nasucho, ale je přelité lahodnou majonézovou omáčkou, která spojí všechny chutě chlebíčku dohromady. Není to dietní jídlo a ani si na něj nehraje. Je to poctivá „prasárnička“, po které se na podnose zapráší. Můj tip zní: Aby majonéza na přeliv nebyla tak hutná a získala ten správný říz, nařeďte ji trochou nálevu z nakládaných okurek; omáčka bude krásně lesklá, akorát tekutá a chuťově výraznější.

Recept na slavnostní vajíčkové chlebíčky s přelivem

Tento recept vychází z klasické studené kuchyně, jakou známe z vyhlášených lahůdkářství. Základem je dobrá veka (žádný toastový chléb!) a poctivý vlašák nebo bramborový salát. Množství je počítáno na jednu celou veku, což je ideální startovací dávka pro menší návštěvu.

  • Vaření vajec a příprava: 20 minut
  • Kompletace chlebíčků: 15 minut
  • Celkový čas: 35 minut
  • Počet kusů: 10 až 12 chlebíčků (dle počtu plátků veky)

Ingredience k přípravě chlebíčků s přelivem

  • 1 veka (krájená nebo v celku)
  • cca 400 g bramborového salátu (domácí nebo kvalitní kupovaný vlašák)
  • 6 vajec (velikost M)
  • 150 g dušené šunky (výběrová, s vysokým podílem masa)
  • cca 150 ml kvalitní majonézy
  • 2 až 3 lžíce nálevu z nakládaných okurek (lák)
  • 1 sterilovaná okurka (na ozdobu)
  • kousek červené kapie (sterilovaná nebo čerstvá)
  • čerstvá petrželka (kudrnka nebo hladkolistá)
  • sůl a pepř (na dochucení přelivu)

Postup při přípravě retro chlebíčků

1. Nejprve se vrhněte na vajíčka, protože ta potřebují čas na uvaření a vychladnutí. Vložte je do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně 9 až 10 minut, aby byla natvrdo, ale žloutek zůstal krásně žlutý a nezezelenal.

2. Po uvaření je ihned zchlaďte ledovou vodou, oloupejte a nechte zcela vychladnout. Mezitím si připravte majonézový přeliv. V misce smíchejte majonézu s lákem z okurek.

3. Přidávejte lák po lžičkách a míchejte, dokud nedosáhnete konzistence, která je o něco řidší než samotná majonéza – měla by se dát lít, ale stále musí držet tvar a nestékat z vejce úplně pryč. Podle chuti můžete přeliv jemně osolit nebo opepřit.

Obrázek k receptu na chlebíčky s přelivem
Foto: Cooky.cz, recept na chlebíčky s přelivem

4. Nyní přichází na řadu kompletace. Veku si rozložte na pracovní plochu. Na každý plátek navrstvěte štědrou porci bramborového salátu. Nebojte se vrstvy, salát zde netvoří jen „mazání“, ale tvoří základ chuti.

5. Salát rozetřete po celé ploše, ale ve středu můžete nechat malý kopeček, aby se na něj ingredience lépe skládaly. Plátky šunky naaranžujte na jednu stranu chlebíčku – ideálně je přehněte do vějířku nebo ruličky, aby chlebíček získal výšku a vypadal bohatě.

6. Vychladlá vajíčka podélně rozkrojte na poloviny. Na každý chlebíček položte jednu polovinu vejce řezem dolů, přímo na bramborový salát nebo částečně přes šunku.

7. Nyní přichází ten magický moment – každé vejce přelijte připraveným majonézovým přelivem. Stačí polévková lžíce na každé vejce, omáčka by měla vajíčko krásně obalit.

8. Nakonec chlebíčky dozdobte: přidejte plátek nebo vějířek kyselé okurky, proužek červené kapie pro barevný kontrast a snítku čerstvé petrželky. Ihned podávejte nebo uložte do chladu, ale ne na příliš dlouho, aby veka nenavlhla.

Obrázek k receptu na pařížský salát

Nestárnoucí delikatesa: Klasický retro pařížský salát a tipy na moderní variace

Tipy redakce:

  • Vejce se musí lesknout: Právě ten majonézový přeliv dělá z obyčejného chlebíčku luxusní záležitost. Kromě chuti také chrání povrch vajíčka před osycháním, takže chlebíčky vydrží v lednici déle čerstvé a pohledné.
  • Stabilita je základ: Aby vám půlka vejce z chlebíčku neujížděla (kluzký salát vs. kluzké vejce), můžete spodní stranu bílku před položením velmi lehce seříznout do roviny. Vejce pak bude sedět jako přibité.
  • Vychlazený salát: Bramborový salát by měl být před mazáním na veku dobře vychlazený a spíše hustší. Pokud je příliš řídký, veka se rychle rozmočí a chlebíček ztratí svou křupavost.
  • Krájení veky: Pokud kupujete veku vcelku, krájejte ji mírně našikmo. Získáte tak větší plochu pro všechny ty dobroty a chlebíček bude vypadat opticky větší a elegantnější než z rovného řezu.
  • Variace s ančovičkou: Pro opravdové fajnšmekry a milovníky prvorepublikové kuchyně můžete na vrchol majonézového přelivu položit malé očko ze sardele (ančovičky). Slaná chuť rybky se se smetanovou chutí vejce a majonézy geniálně doplňuje.
Obrázek k receptu: Báječná svačina nebo snídaně: tuňáková pomazánka hotová „raz dva“

Tuňákovou pomazánku už nikdy kupovat nebudete: Tato domácí verze strčí jakoukoliv z obchodu do kapsy

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest