Lehké tvarohové šátečky z kynutého těsta vzhledem zcela připomínají ty totalitní z výborných mléčných bufetů, které starší generace často navštěvovali v období studií. Byly výborné a říkalo se jim tvarohové buchty. Tvarohové šátečky z kynutého těsta jsou proto tradičním moučníkem, který je oblíbený pro nadýchané kynuté těsto a lahodnou tvarohovou náplň. Kynuté těsto dodává koláčům jemnost a lehkost, zatímco tvarohová náplň je krémová a sladká. Tyto koláče jsou ideální na snídani, ke kávě nebo jako dezert.
Recept na Lehké tvarohové šátečky z kynutého těsta
Ingredience na přípravu
Kynuté Těsto
- 600g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 0,5 dl oleje
- 3 dl mléka
- 3 PL medu
- 3 PL citronové šťávy
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 KL soli
- 21 g čerstvého droždí
Tvarohová Náplň
- 750g jemného krémového tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2PL vanilkového pudinku v prášku
- 2 dl moučkového cukru (anebo dle chuti)
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
- rozinky dle chuti
Na potření
- 1 bílek
Postup přípravy
1. V misce smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl, přidáme olej a citronovou šťávu, měkké máslo a med, nakonec vlijeme kvásek, který jsme vyrobili rozmícháním droždí v trošce teplého mléka s trochou cukru a mouky.
2. Ručně vymísíme těsto, které by se po vymísení mělo oddělovat od misky a nemělo by lepit.
3. Nakonec těsto zformujeme do bochníku a necháme na teplém místě kynout, aby jeho objem byl dvojnásobný.
4. Než těsto nakyne, vyrobíme si tvarohovou náplň.
5. Náplň je lepší smíchat teprve před plněním, aby se cukr nerozpustil a nezředil zbytečné náplň.
6. Na výrobu náplně smícháme v misce všechny ingredience na náplň.
7. Těsto přendáme na pomoučený val a vyválíme do tvaru obdélníku.Pokrájíme na 12 stejných dílků.
8. Každý dílek rukama trochu roztáhneme a doprostřed naplníme.
9. Uzavřeme do tvaru batůžku neboli taštičky a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
10. Taštičky potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. cca 35 minut.
Tipy
Šátečky můžeme kromě tvarohové náplně plnit také jablečnou, makovou, nebo povidlovou náplní. Rozinky, pokud je máme rádi, můžeme namočit předem do horké vody anebo rumu, aby byly měkčí a chutnější.