Linecké pečivo miluji na tisíc způsobů – v koláčích, závinech i jako vánoční cukroví. Klasické slepované cukroví marmeládou peču každoročně, a před několika lety jsem zařadila tato kolečka s ořechovým sněhem. Původně do sněhu patří vlašské ořechy, které k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří. Jsou ovšem také častým alergenem, takže pokud se u vás doma vyskytne někdo, kdo je nesnese, vyměňte je v receptu za mandle nebo lískové ořechy.
Do těsta můžeme přidat kakao, tím získáme tmavý a kontrastnější korpus. Vršek cukroví někdy ještě ozdobím čokoládovou polevou, celé pak působí a chutná luxusněji. Někdo radí do sněhu přidat lžíci medu; zabrání to jeho ztvrdnutí v případě, že pečete cukroví předem. Nejlepší čas pro pečení lineckých koleček s ořechovým sněhem je 1–2 týdny před Vánoci. Do dne D je skladuji v plastové nebo plechové dóze na chladnějším místě (spíž, sklep, balkon), ale nemusí být v lednici. Hlavně nikomu neříkejte, kde je schováváte, protože jsou tak dobré, že by je ostatní členové rodiny snědli ještě před nachystáním na stůl.
Recept na linecká kolečka s ořechovým sněhem
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Co potřebujeme
Ořechový sníh:
- 2 bílky
- 100 g cukru krupice
- 200 g mletých ořechů
- půlky ořechů na ozdobu
Těsto (linecké):
- 250 g másla (nebo Hery)
- 2 hrnky hladké mouky (cca 260–280 g podle velikosti hrnku)
- 1/2 hrnku moučkového cukru (cca 60–70 g)
- 1/4 sáčku prášku do pečiva (cca 3–4 g)
- 1 vanilkový cukr (cca 8–10 g)
- 2 žloutky
- citronová kůra (může a nemusí být)
Postup přípravy lineckých koleček se sněhem z ořechů
1. Linecké těsto připravíme smícháním všech ingrediencí uvedených výše v přehledu surovin. Aby se s těstem dobře pracovalo, necháme ho alespoň 30 minut ležet v lednici.
2. Poté ho vyválíme na pomoučeném vále nebo stole, a vykrájíme kolečka.
3. V dobře vymyté, odmaštěné a suché nádobě vyšleháme sníh z bílků. Když je téměř hotový, začneme postupně zašlehávat cukr. Jakmile vznikne pevná hmota, lehce vařečkou vmícháme mleté ořechy.
4. Sněhem naplníme cukrářský sáček (pokud nemáme, vezmeme obyčejný igelitový sáček a ustřihneme kousek rohu, aby vznikla díra potřebné velikosti) a nanášíme sníh doprostřed koleček. Při pečení sníh nabyde, proto u okraje necháme místo.
5. Navrch položíme půlku vlašského ořechu nebo lískový oříšek.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 160–170 °C asi 15 minut. Čas odhadnete až po první várce, přizpůsobte ho vaší troubě. Pozorujte barvu sněhu a hlídejte, aby se nespálil.
Co se zbylým sněhem
Většinou se množství materiálu nedá přesně odhadnout a zbydou buď kolečka nebo sníh. S kolečky si poradíme snadno – upečeme je a namažeme nějakou dobrou lineckou marmeládou.
Se sněhem to bude také hračka. Plech vyložíme pečícím papírem a cukrářským sáčkem přímo na něj uděláme sněhové pusinky. Pusinky se spíše suší, než pečou, a to při nižší teplotě, aby se povrch nespálil. Troubu nastavíme na 130 °C a pečeme 20–25 minut. Pokud začnou příliš rychle hnědnout, teplotu snížíme. Po upečení je necháme „doschnout“ na plechu v pootevřené troubě.

Plněné kokosky s nadýchanými vršky – sladké tajemství uprostřed sněhové pusinky

Koláč, co nosí mřížku: Šachovnice z tvarohu a marmelády
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková