Když se sladkost setká s kyselostí, vzniká kouzelný kontrast chutí – přesně jako v tomto jednoduchém, ale skvostném dezertu. Máslové linecké těsto voní vanilkou, rybízová náplň překvapí svěží kyselostí a sladká sněhová čepice na povrchu vše krásně zjemní. Výsledkem je lehký, osvěžující koláč, který připomíná letní den na chalupě.

Červený rybíz je klasikou české kuchyně a kdysi ho měl na zahradě téměř každý, i my jsme ho měli na zahrádce a jako děti jsme jej sbíraly. Přinesly jsme si malé židličky, misky a keřík za keříčkem jsme drobné červené plody trhaly. Maminka pak z nich dělala džem anebo sirup namíchaný s malinami. Samotný rybíz je dost ostrý a kyselý, ale do pečení se hodí i samotný. No a samozřejmě z něj taky pekla koláče.

Rybíz se sladkým těstem a jemným sněhem vytváří dokonalou rovnováhu, koláč je navíc plný vitamínů a antioxidantů, tudíž má i svou výživovou hodnotu. Když se pak koláč vytáhne z trouby, celý dům voní vanilkou, ovocem a něčím, co nejde nazvat jinak než domov.

Recept na Linecký koláč s rybízem a sněhem

Ingredience potřebné na koláč

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 300 g kuliček rybízu

Co budete potřebovat na bílkový sníh

  • 3 a více bílků
  • 200 g cukru krupice

Postup přípravy koláče

1. Bílky oddělíme od žloutků a v misce smícháme žloutky, cukr máslo a mouku. Vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.

2. Těsto rozválíme a narovnáme do vyššího plechu vymazaného a vysypaného tukem moukou.

3. Na těsto nasypeme kuličky rybízu a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.

4. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, který naneseme na zapečený koláč a vrátíme do trouby, než se sníh zapeče do růžova. Necháme vychladnout.

Servírování

Koláč nejlépe chutná zcela vychlazený. Sníh zpevní a chutě se propojí.

Recept na nadýchanou bublaninu z černého rybízu a drobenky

Nadýchaná bublanina se zakysanou smetanou a černým rybízem

Obrázek receptu na Žravé řezy, dezert, který mizí rychleji, než stihneme říct "poslední kousek"

Žravé řezy: Osvěžující dezert do teplých dní, který mizí rychleji, než stihneme říct “poslední kousek”

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest