Taky máte dojem, že malé zelené kapustičky bývají dost často opomíjené? Nebo že se vyskytují pouze v málo receptech? Tak alespoň tady, v tomto receptu, se setkává šťavnaté a prorostlé vepřové maso s malými zelenými růžičkami. Růžičková kapusta má údajně v kuchyních trochu špatnou pověst, ale myslím, že pouze pro toho, kdo ji dobře nezná a kdo ji neumí uvařit s citem.
Když se k této zelenině přidá máslo, nebo trochu slaniny a česnek, začne v pekáči doslova rozkvétat. A s voňavou krkovicí je výsledkem jídlo, které zasytí, zahřeje, ale i potěší. Krkovice může být pečená nebo dušená – a kapustičky? Ty se krásně hodí buď pod maso, nebo jako příloha vedle. Já osobně z kapustiček miluji i polévku, ale o tom zase někdy jindy.
Recept na Vepřovou krkovici s růžičkovou kapustou
Ingredience potřebné na přípravu masa s kapustičkami
- 1 lžíce sádla
- 3 cibule
- 500 g krkovice
- 200 g růžičkové kapusty
- 1 bobkový list
- mletý kmín
- sladká lahůdková paprika
- sůl
- mletý pepř
- Solamyl (dle potřeby)
- vývar nebo voda (dle potřeby)
Postup přípravy krkovice s růžičkovou kapustou
1. Cibuli si nakrájíme nadrobno a maso na kostky.
2. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme maso, vše osolíme a okořeníme. Restujeme, dokud maso nepustí šťávu.
3. Zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka.
4. Ke konci vaření přidáme na půlky nakrájené kapustičky a dusíme dokud nejsou na zkus.
5. Pokrm nakonec zahustíme Solamylem rozkvedlaným v troše vody.
Servírování
Jídlo podáváme s vařenými brambory nebo houskovými knedlíky. Dobrou chuť!

Citrónovo – máslové kuřecí maso na česneku s pečenou růžičkovou kapustou

Pečená růžičková kapusta s brusinkami a restované marinované krůtí maso
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková