Elegantně vypadající, přitom tak jednoduché a připravené z úplně obyčejných surovin. Tak takové jsou vídeňské kostky, kterých název samozřejmě pochází z Vídně. Města s mimořádně bohatou cukrářskou tradicí, kde vznikla většina oblíbených dezertů. Když se ale jejich recepty dostaly do českých zemí, přizpůsobily se místním surovinám a vznikly domácí varianty vídeňských zákusků, které byly většinou lehčí, jednodušší, ale stejně lahodné.
Tyto vídeňské kostky jsou charakteristické svým čtyřvrstvým složením. Jemný korpus, ovocná nebo jablečná želé vrstva, krém a navrch piškoty polité čokoládou.Na řezu kostky působí dokonale uhlazeně a v přesné rovnováze. V původních cukrárenských receptech najdete tento moučník i pod názvem Vídeňské řezy s ovocnou vložkou anebo Jablečný krémový řez s piškoty. Tak pojďme na něj. Stojí to za to.
Recept na vídeňské kostky
Ingredience potřebné na přípravu elegantního a jednoduchého dezertu s noblesou
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krystalového cukru
- půl prášku do pečiva
- 200 ml mléka
- 200 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
Ovocná vrstva – Pomerančový pudink
- 1 l 100 % pomerančového džusu
- 110 g krystalového cukru
- 90 g kukuřice mého nebo bramborového škrobu
Krém
- 2 balení Mascarpone
- 2 smetany ke šlehání
- 2 balíčky stužovače šlehačky
- cukr dle chuti
Navrch
- dětské piškoty
- pomerančový džus + rum na namáčení piškot (libovolný poměr)
- hořká čokoláda + tuk (rozpuštěné ve vodní lázni)
Postup přípravy vídeňských kostek
1. Vejce vyšleháme s cukry do husté pěny, postupně přidáváme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva.
2. Vše prošleháme a vylijeme na plech 40×31 cm, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
3. Z džusu, cukru a škrobu si uvaříme hustý pudinky, který nalijeme na upečený korpus a necháme vše vychladnout.

4. Zatím si vyšleháme šlehačku se stužovačem a přimícháme postupně Mascarpone.

5. Na vychladlý dezert vylijeme anebo naneseme cukrářským sáčkem krém a opět necháme ztuhnout v chladu.
6. Piškoty jemně namáčíme v džusu s rumem, pozor na rozložení, pouze namočíme a vyndáme, a pokládáme vedle sebe na ztuhlý krém. Nakonec piškoty pocákáme čokoládovou polevou.

Dezert necháme chladit v lednici, ideálně do druhého dne.
Rychlý čokoládový dezert: lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě