Elegantně vypadající, přitom tak jednoduché a připravené z úplně obyčejných surovin. Tak takové jsou vídeňské kostky, kterých název samozřejmě pochází z Vídně. Města s mimořádně bohatou cukrářskou tradicí, kde vznikla většina oblíbených dezertů. Když se ale jejich recepty dostaly do českých zemí, přizpůsobily se místním surovinám a vznikly domácí varianty vídeňských zákusků, které byly většinou lehčí, jednodušší, ale stejně lahodné.

Tyto vídeňské kostky jsou charakteristické svým čtyřvrstvým složením. Jemný korpus, ovocná nebo jablečná želé vrstva, krém a navrch piškoty polité čokoládou.Na řezu kostky působí dokonale uhlazeně a v přesné rovnováze. V původních cukrárenských receptech najdete tento moučník i pod názvem Vídeňské řezy s ovocnou vložkou anebo Jablečný krémový řez s piškoty. Tak pojďme na něj. Stojí to za to.

Recept na vídeňské kostky

Ingredience potřebné na přípravu elegantního a jednoduchého dezertu s noblesou

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • půl prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 200 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce

Ovocná vrstva – Pomerančový pudink

  • 1 l 100 % pomerančového džusu
  • 110 g krystalového cukru
  • 90 g kukuřice mého nebo bramborového škrobu

Krém

  • 2 balení Mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 balíčky stužovače šlehačky
  • cukr dle chuti

Navrch

  • dětské piškoty
  • pomerančový džus + rum na namáčení piškot (libovolný poměr)
  • hořká čokoláda + tuk (rozpuštěné ve vodní lázni)

Postup přípravy vídeňských kostek

1. Vejce vyšleháme s cukry do husté pěny, postupně přidáváme olej, mléko a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva.

2. Vše prošleháme a vylijeme na plech 40×31 cm, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.

3. Z džusu, cukru a škrobu si uvaříme hustý pudinky, který nalijeme na upečený korpus a necháme vše vychladnout.

Na upečený korpus vylijeme ovocnou vrstvu.
Foto: cooky.cz, Na upečený korpus vylijeme ovocnou vrstvu.

4. Zatím si vyšleháme šlehačku se stužovačem a přimícháme postupně Mascarpone.

Na vychladlou ovocnou vrstvu navrstvíme vyšlehaný krém a necháme ztuhnout.
Foto: cooky.cz, Na vychladlou ovocnou vrstvu navrstvíme vyšlehaný krém a necháme ztuhnout.

5. Na vychladlý dezert vylijeme anebo naneseme cukrářským sáčkem krém a opět necháme ztuhnout v chladu.

6. Piškoty jemně namáčíme v džusu s rumem, pozor na rozložení, pouze namočíme a vyndáme, a pokládáme vedle sebe na ztuhlý krém. Nakonec piškoty pocákáme čokoládovou polevou.

Na ztuhlý krém pokládáme piškoty namočené v džusu s rumem a pocákáme čokoládou.
Foto: cooky.cz, Na ztuhlý krém pokládáme piškoty namočené v džusu s rumem a pocákáme čokoládou.

Dezert necháme chladit v lednici, ideálně do druhého dne.

Obrázek receptu na Rychlé a lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě

Rychlý čokoládový dezert: lahodné piškotové kostky máčené v čokoládové polevě

Obrázek receptu na Sladké pomerančové pokušení nebo vídeňská harmonie

Vídeňská harmonie: Elegantní zákusek s pomerančem, piškoty a mascarpone

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest