Macecha řezy patří mezi oblíbené české dezerty, jejichž název vyvolává zvědavost už na první poslech. Tento vrstvený koláč staví na jemném piškotovém korpusu, pokračuje bohatým pudinkovým krémem a vrcholí korunou nadýchané šlehačky. Tyto řezy jsou velice oblíbené na rodinných oslavách a po nedělních obědech.

Historie tohoto dezertu sahá hluboko do české tradice rodinného pečení. Název „Macecha“ pravděpodobně vznikl jako narážka na mnohovrstevnatost tohoto dezertu – stejně jako pohádkové macechy měly často složité povahy, i tyto řezy skrývají pod svým povrchem několik překvapivých vrstev. Tento dezert dokáže proměnit každou všední chvíli v tu nejsladší a vykouzlí úsměv každému, kdo ho ochutná. Pojďme si společně připravit tyto legendární Macecha řezy a objevit tajemství jejich nezaměnitelné chuti.

Recept na řezy také zvané „Macecha k pomilování“

Délka pečení v troubě 20 až 25 minut.

Ingredience pro přípravu piškotového těsta

  • 6 vajec
  • 180 g krystalového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 6 lžic vlažné vody
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce kakaa (na tmavou část těsta)

Suroviny na pudinkový krém

  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 800 ml mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma

Co budete potřebovat na smetanový krém

  • 400 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Čím ozdobíte

  • čokoládové hobliny nebo kakaový prášek
  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky)

Postup přípravy pudinkového krému

1. Nejdříve si připravte pudinkový krém, protože musí zavčasu vychladnout. Ve třech lžících studeného mléka rozmíchejte pudinkový prášek.

2. Zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte cukr a vanilkové aroma. Do vroucího mléka za stálého míchání přilijte rozmíchaný pudink.

3. Vařte za stálého míchání 2 až 3 minuty, dokud pudink nezhoustne. Přikryjte potravinářskou fólií (aby se na povrchu nevytvořil škraloup) a nechte úplně vychladnout.

Příprava piškotového těsta:

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech o rozměrech 30 × 40 cm vyložte pečicím papírem.

2. Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte cukr, vlažnou vodu a prošlehejte šlehačem. Postupně za stálého šlehání přilijte olej v tenkém proudu.

3. K bílkům přidejte špetku soli a znovu začněte šlehat. Postupně k nim přidejte asi třetinu odváženého množství cukru a ušlehejte hustý sníh.

4. Ke žloutkové směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně promíchejte, poté opatrně vmíchejte třetinu bílkového sněhu.

5. Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné části přidejte kakao pro získání tmavého zbarvení.

6. Na plech nejdříve nalijte světlé těsto a rozprostřete do poloviny plechu. Na druhou polovinu nalijte tmavé těsto. Lehce promíchejte vidličkou nebo špejlí pro vytvoření mramorového efektu.

7. Pečte 20 až 25 minut, dokud není povrch těsta zlatavý a pružný na dotek.

Příprava smetanového krému

1. Zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání nechte před použitím řádně 2vychladnout v lednici.

2. Poté obě smetany se sacharidy ušlehejte do pevné konzistence.

Obrázek receptu na Jahodový zákusek z nejlepšího Babeta korpusu

Jahodový Babeta moučník: Snadný zákusek z klasického Babeta korpusu, jahod, krému a želé

Kompletace macecha řezů

1. Vychladlý piškot rozřežte na tři stejné pásy.

2. Na servírovací plech položte první pás piškotu, potřete ho polovinou pudinkového krému.

3. Přikryjte druhým pásem piškotu, potřete smetanovým krémem a přikryjte posledním pásem.

4. Povrch potřete zbývajícím pudingovým krémem a ozdobte čokoládovými hoblinami nebo kakaem.

5. Nechte v lednici ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

6. Před servírováním nakrájejte na pravidelné čtverce a ozdobte čerstvým ovocem.

Odkud pochází název „Macecha řezy“?

Název těchto oblíbených řezů má několik možných vysvětlení, která jsou stejně zajímavá jako samotný dezert. Jak už jsme zmínili výše, nejpravděpodobnější teorie říká, že název vznikl kvůli mnohovrstevnaté struktuře dezertu – podle složitých povah pohádkových macech.

Jiné vysvětlení hovoří o tom, že tyto řezy byly pojmenovány podle svého vzhledu – světlé a tmavé vrstvy piškotu připomínají kontrast mezi dobrem a zlem, který je typický pro pohádkové příběhy s macechou. Kontrastní barvy a různé textury krémů vytvářejí vizuálně atraktivní dezert, který okouzlí už na první pohled.

Existuje také romantická legenda, podle které tyto řezy připravila jedna macecha pro své nevlastní děti, aby si je získala. Kombinace sladkých krémů a jemného piškotu měla být tak lahodná, že děti zapomněly na všechny předchozí neshody. Bez ohledu na pravdivost této legendy je jisté, že Macecha řezy dokážou skutečně smiřovat a spojovat lidi kolem společného stolu.

Obrázek receptu na Pečené Be Be řezy s krémem a čokoládou - návrat do dětství ve slavnostním kabátě

Pečené be-be řezy s krémem a čokoládou: Sladká klasika s dokonalou kombinací chutí. Tentokrát pečená varianta

Tajemství dokonalého pudinkového krému

Pudinkový krém je srdcem Macecha řezů a jeho správná příprava rozhoduje o celkovém úspěchu dezertu. Pudink jako takový má své kořeny v anglické kuchyni, kde byl původně připravován jako sladký (ale i slaný) pokrm. Do našich krajů se dostal prostřednictvím rakousko-uherské kuchyně a rychle si osvojil místo v tradičních českých receptech.

Klíčem k dokonalému pudinku je správná teplota a trpělivost při vaření. Nikdy nespěchejte a vařte pudink na mírném ohni za stálého míchání. Pokud by se vám přece jen pudink spálil na dně, nepřestávejte míchat a okamžitě snižte teplotu. Ddrobné spálené částečky se dají odstranit přecezením přes jemné síto.

Obrázek k receptu vanilkové bágly

Neodolatelné velké pudinkové taštičky: Když obyčejné buchty nestačí

Pro extra hladký pudink můžete použít trik našich babiček – hotový pudink ještě teplý prošlehejte ručním šlehačem. Tím se zbavíte všech případných hrudek a dosáhnete dokonale sametové konzistence. Nezapomeňte pudink přikrýt fólií, protože kontakt se vzduchem vytváří na povrchu nechtěný škraloup.

Moderní variace Macecha řezů nabízejí různé příchutě pudinku – od klasické vanilkové přes čokoládovou až po ovocné varianty. Některé receptury kombinují dokonce dva různé druhy pudinku ve vrstvách, což dodává dezertu ještě bohatší chuťový profil.

Tipy redakce:

  • Tip č. 1: Pro intenzivnější chuť přidejte do pudinkového krému špetku mleté skořice nebo kardamomu.
  • Tip č. 2: Piškotové vrstvy můžete před nanášením krému lehce pokropit ovocným sirupem (nebo rumem).
  • Tip č. 3: Pokud nemáte dostatek času na chladnutí, můžete řezy připravit den předem – přes noc se všechny chutě dokonale propojí.
  • Tip č. 4: Řezy se nejlépe krájí ostrým nožem namočeným v teplé vodě – díky tomu se vrstvy „nepomíchají“ a řez zůstane čistý.
Obrázek receptu na Mřížkové řezy neboli mřížka ze sladkých vzpomínek

Mřížkové řezy neboli mřížka ze sladkých vzpomínek

Vynikající recept na sladké řezy florida se strouhanou čokoládou

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest