Řízky obalené v křupavé krustě z nastrouhaných brambor jsou opravdová dobrota. Jistě jste už řízků měli mnoho, ale tento recept staví laťku velmi vysoko. Kromě křupavosti jsou uvnitř velmi šťavnaté. Navíc rozpečený sýr na povrchu s podkladem smetany a česneku dodává jídlu nový rozměr. Kořeny má toto jídlo v Maďarsku. Jsou velmi běžné v domácnostech, ale i v různých bistrech po celém Maďarsku. S níže uvedeným množstvím ingrediencí připravíte cca 10 řízků v bramborové krustě.
TIP: nepřehlédněte naší skupinu na facebooku pro inspirace na Nejlepší recepty roku
Recept na maďarské řízky v bramborové krustě
Délka přípravy 30 minut, délka vaření 15 minut.
Ingredience pro přípravu
Kotlety:
- 1 kg nakrájených vepřových kotlet
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a černý mletý pepř
Bramborová krusta:
- 600 g brambor
- 3 vejce
- 100 g mouky
- sůl
Zapečený sýr:
- 150 g zakysané smetany
- 150 g nastrouhaného sýra
- 1 stroužek česneku
- nasekanou petrželku
- sůl
Dále:
- 3 lžíce mouky
- 600 ml oleje na smažení
Postup přípravy
1. 2 stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se 3 lžícemi oleje.
2. Kotlety usušíme papírovými utěrkami a z obou stran vmasírujeme česnek s oleje.
3. Kotlety osolíme a opepříme. Nyní je uložíme do lednice v krabičce na 3-12 hodin, čím déle, tím lépe.
4. V místě, kde se nachází tuk na kotletách, maso nařízneme.
5. Brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
6. Mírně brambory osolíme a necháme 5 minut odpočinout.
7. Nastrouhané brambory dáme do síta a vymačkáme veškerou šťávu.
8. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a vejce. Vše promícháme.
9. Na hlubší pánvi rozehřejeme dostatek oleje a mezitím si kotlety obalíme v mouce a bramborové směsi.
10. Kotlety kvalitně obalené smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty, hlavně dozlatova.
11. Hotové řízky pokládáme na papírové utěrky.
12. Dáme si předehřát troubu na 220°C.
13. 1 stroužek česneku prolisujeme do zakysané smetany a osolíme ji.
14. Plech si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj řízky.
15. Na každý řízek dáme 1 – 2 lžičky smetany a hromádku nastrouhaného sýra.
16. Pečeme v předehřáté troubě několik minut, dokud se nerozpustí sýr.
17. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Tipy pro úpravu nebo doplnění receptu
Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a bramborami.
Chcete-li výrazně pozměnit chuť bez námahy, změňte sýr, kterým kotlety posypete. Doporučujeme zkusit plísňový sýr nebo parmazán. Pokud máte rádi houby, neváhejte je přidat ke smetanové směsi.