Řízky obalené v křupavé krustě z nastrouhaných brambor jsou opravdová dobrota. Jistě jste už řízků měli mnoho, ale tento recept staví laťku velmi vysoko. Kromě křupavosti jsou uvnitř velmi šťavnaté. Navíc rozpečený sýr na povrchu s podkladem smetany a česneku dodává jídlu nový rozměr. Kořeny má toto jídlo v Maďarsku. Jsou velmi běžné v domácnostech, ale i v různých bistrech po celém Maďarsku. S níže uvedeným množstvím ingrediencí připravíte cca 10 řízků v bramborové krustě.

TIP: nepřehlédněte naší skupinu na facebooku pro inspirace na Nejlepší recepty roku

Recept na maďarské řízky v bramborové krustě

Délka přípravy 30 minut, délka vaření 15 minut.

Ingredience pro přípravu

Kotlety:

  • 1 kg nakrájených vepřových kotlet
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a černý mletý pepř

Bramborová krusta:

  • 600 g brambor
  • 3 vejce
  • 100 g mouky
  • sůl

Zapečený sýr:

  • 150 g zakysané smetany
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 1 stroužek česneku
  • nasekanou petrželku
  • sůl

Dále:

  • 3 lžíce mouky
  • 600 ml oleje na smažení

Postup přípravy

1. 2 stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se 3 lžícemi oleje.

2. Kotlety usušíme papírovými utěrkami a z obou stran vmasírujeme česnek s oleje.

Kotlety usušíme papírovými utěrkami a z obou stran vmasírujeme česnek s oleje.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Kotlety usušíme papírovými utěrkami a z obou stran vmasírujeme česnek s oleje.

3. Kotlety osolíme a opepříme. Nyní je uložíme do lednice v krabičce na 3-12 hodin, čím déle, tím lépe.

4. V místě, kde se nachází tuk na kotletách, maso nařízneme.

V místě, kde se nachází tuk na kotletách, maso nařízneme.
Zdroj obrázku: savoriurbane, V místě, kde se nachází tuk na kotletách, maso nařízneme.

5. Brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

6. Mírně brambory osolíme a necháme 5 minut odpočinout.

7. Nastrouhané brambory dáme do síta a vymačkáme veškerou šťávu.

8. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a vejce. Vše promícháme.

K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a vejce. Vše promícháme.
Zdroj obrázku: savoriurbane, K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a vejce. Vše promícháme.

9. Na hlubší pánvi rozehřejeme dostatek oleje a mezitím si kotlety obalíme v mouce a bramborové směsi.

10. Kotlety kvalitně obalené smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty, hlavně dozlatova.

Kotlety kvalitně obalené smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty, hlavně dozlatova.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Kotlety kvalitně obalené smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty, hlavně dozlatova.

11. Hotové řízky pokládáme na papírové utěrky.

12. Dáme si předehřát troubu na 220°C.

13. 1 stroužek česneku prolisujeme do zakysané smetany a osolíme ji.

14. Plech si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj řízky.

15. Na každý řízek dáme 1 – 2 lžičky smetany a hromádku nastrouhaného sýra.

16. Pečeme v předehřáté troubě několik minut, dokud se nerozpustí sýr.

17. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Tipy pro úpravu nebo doplnění receptu

Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a bramborami.

Chcete-li výrazně pozměnit chuť bez námahy, změňte sýr, kterým kotlety posypete. Doporučujeme zkusit plísňový sýr nebo parmazán. Pokud máte rádi houby, neváhejte je přidat ke smetanové směsi.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest