Tato pizza není jen tak ledajaká – je to přímo chuťový ohňostroj. Kombinuje pikantní paprikáš s intenzivně slanou a plísňovou chutí nivy, což tvoří výrazný, ale vyvážený základ. Přidání čerstvého pórku a voňavé bulharské čubrice povyšuje celou pizzu na neobyčejný zážitek. Přestože má pizza-těsto italské kořeny, to, co je na ní, nese zajímavý maďarský šmrnc. Až tu vůni ucítíte na vlastní nos, začnou se vám sbíhat sliny.

Klíč k dokonalé domácí pizze je vláčné těsto. Můj tip zní: Pokud máte čas, nechte těsto kynout dvakrát. Po prvním kynutí (20 minut) ho lehce prohněťte, rozdělte na díly a nechte kynout pod utěrkou dalších 15 až 20 minut, než ho rozválíte. To zajistí, že bude krásně nadýchané, ale zároveň se s ním bude lépe pracovat a při pečení se okraje nádherně nafouknou. Používáte jednoduché a efektivní suroviny na těsto, které jsou zárukou úspěchu. Díky tomu, že těsto rozdělujete na tři části, získáte tři pizzy ideální tloušťky – není ani tenká jako papír, ani silná jako chleba, což se pro takto bohatou náplň skvěle hodí.

Recept na pizzu s paprikášem, nivou a pórkem

Celková délka přípravy těsta a náplně je cca 40 minut, pečení 15 až 20 minut. Recept je určen pro přípravu tří středně velkých kulatých pizz (cca 30 cm v průměru).

  • Příprava těsta a posypu: 20 minut
  • Kynutí: 20 minut (plus volitelně druhé kynutí 15 minut)
  • Pečení: 15 až 20 minut
  • Celková doba: cca 55 až 60 minut

Ingredience k přípravě italskomaďarské pizzy

Těsto na 3 pizzy:

  • 400 g hladké mouky (pro jemnější a pružnější těsto)
  • 200 ml teplé vody (ne horké, aby nezničila droždí)
  • Půl kostky čerstvého droždí (cca 20 až 25 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje (pro větší vláčnost a lepší chuť)

Posyp na 1 pizzu:

  • 2 až 3 lžíce kečupu (nebo domácí rajčatové omáčky)
  • 150 g paprikáše (nakrájeného na tenké plátky)
  • 100 g sýru eidam (nebo Mozzarelly, nastrouhaného)
  • 50 g sýru niva (rozdrobeného)
  • ½ až 1 ks pórku (nakrájeného na kolečka)
  • 1 lžička bulharského koření čubrica
  • Volitelně: Malé množství oregana (na posypání kečupu)

Postup přípravy pizzy s nivou a čubricou

Obrázek k receptu na domácí pizzu s paprikášem

1. Příprava kvásku a těsta: Do 200 ml teplé vody (měla by být jen o něco teplejší než pokojová teplota, ne horká) rozdrobte půl kostky čerstvého droždí.

2. Přidejte lžičku soli (sůl zpomaluje kynutí, ale pro kvásek je lepší ji přidat už zde) a nechte směs chvíli stát, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky – asi 5 minut.

3. Mezitím dejte 400 g mouky do větší mísy. Do mouky přidejte připravený kvásek a lžíci olivového oleje.

4. Zadělávejte těsto. Nejprve míchejte vařečkou a poté rukama. Míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké a nelepivé těsto. Pokud je moc lepivé, přidejte trochu mouky.

5. Těsto v míse lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 20 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6. Tvarování a příprava na pečení: Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné části.

7. Vezměte jednu část, lehce ji prohněťte a na pomoučeném válu vyválejte na kulatý nebo obdélníkový tvar o tloušťce asi 3 až 5 mm, podle toho, jestli chcete kulatou pizzu nebo na plech.

8. Plech vyložte pečicím papírem a připravený plát těsta na něj přeneste. Pokud děláte více pizz najednou, opakujte postup pro každou část těsta.

9. Vrstvení náplně: Troubu předehřejte na 220 stupňů.

10. Těsto potřete kečupem, okraje nechte volné. Kečup můžete lehce posypat oreganem nebo jiným oblíbeným kořením.

11. Na kečup rovnoměrně rozložte plátky paprikáše. Poté posypte nastrouhaným sýrem Eidam.

12. Následuje niva – rozdrobte ji a rovnoměrně rozprostřete po pizze. Nakonec posypte kolečky nakrájeného pórku.

Obrázek k receptu na domácí pizzu s paprikášem
Foto: Cooky.cz, recept na domácí pizzu s paprikášem

13. Na úplný závěr posypte celou pizzu kořením čubrica (směs koření: saturejka, pálivé papričky, soli, mouky z opražené kukuřice a semen pískavice)

14. Pečení: Pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte 15 až 20 minut, nebo dokud okraje nezezlátnou a sýr se krásně neroztaví a nezačne bublat.

15. Podávejte ihned, dokud je teplá a voňavá.

Recept na domácí pizzu pepperoni

Domácí pepperoni pizza

Tipy redakce:

  • Silnější kynutí těsta: Dopřejte těstu druhé kynutí. Po prvních 20 minutách těsto rozdělte, znovu krátce prohněťte a nechte kynout dalších 15 minut. Teprve poté ho vyválejte. Pizza bude ještě nadýchanější a jemnější.
  • Kečupová alternativa: Místo obyčejného kečupu použijte domácí rajčatovou omáčku (pasírovaná rajčata, česnek, olivový olej, bazalka, sůl). Omáčka dodá pizze bohatší, méně sladkou chuť.
  • Čubrica a její použití: Čubrica se hodí skvěle, ale pozor na sůl. Vzhledem k tomu, že je Niva slaná, přidejte čubrici až na konec a už nedosolujte. Koření uvoľní své aroma při pečení a vůně bude intenzivnější.
  • Křupavý okraj: Asi 5 minut před koncem pečení potřete okraje pizzy olivovým olejem s trochou česneku. Okraje budou krásně lesklé a křupavé.
Obrázek k receptu na domácí pizzu

Domácí pizza z kynutého těsta: Chuť lepší než z pizzerie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest