Makové řezy spojují výraznou chuť mletého máku s ovocnou svěžestí a jemným krémem do dokonalé harmonie. Tento recept využívá minerálku místo mléka, což dodává těstu lehkost a nadýchanost, zatímco ovocný rozvar přináší příjemnou kyselost a barevnost.
Mletý mák dodává řezům charakteristickou chuť a hustou konzistenci, zatímco kakao prohlubuje barevnost a chuť. Pomerančová kůra přináší citrusové aroma, které se krásně doplňuje s kyselostí ovocného rozvaru. Smetanový krém na povrchu vytváří jemný kontrast k husté makové vrstvě.
Recept na šťavnaté makové řezy s mraženým ovocem
Délka pečení v troubě 25 až 30 minut při 180 stupních.
Ingredience pro přípravu makového těsta (na plech 20×30 cm):
- 150 ml minerální vody
- 50 ml oleje
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g mletého máku
- 1 lžička kakaa
- půl sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička pomerančové kůry
- špetka soli
Suroviny na ovocný rozvar
- 200 g mraženého ovocného mixu
- 100 g cukru krupice
- šťáva z poloviny citronu
- 400 ml vody (rozdělené na 200 + 200 ml)
- 1 vanilkový pudink (prášek)
Z čeho udělat smetanový krém
- 250 ml zakysané smetany 30 %
- 50 ml šlehačky na ušlehání
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a vyložte plech 20×30 cm pečicím papírem.
2. V míse smíchejte minerálku, olej, cukr a vejce. Šlehačkou nebo vidličkou vše důkladně promíchejte.
3. Přidejte polohrubou mouku, mletý mák, kakao, půl sáčku prášku do pečiva, pomerančovou kůru a špetku soli. Vymíchejte hladké těsto.
4. Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně rozložte. Pečte 25 až 30 minut, dokud není povrch pružný na dotek.
5. Mezitím připravte ovocný rozvar. V hrnci přiveďte k varu 200 ml vody s mraženým ovocem, cukrem a citronovou šťávou.
6. Ve zbylých 200 ml studené vody rozmíchejte pudinkový prášek do hladka.
7. K vroucímu ovoci přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty, dokud nezhoustne.
8. Horký ovocný rozvar vylijte na upečený mákový korpus a nechejte úplně vychladnout.
9. Zakysanou smetanu a šlehačku ušlehejte do jemného krému, který drží tvar.
10. Smetanový krém naneste na vychladlé řezy a uhlaďte. Podle chuti ozdobte zbytky ovoce nebo strouhanou čokoládou.
11. Nechejte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout, pak nakrájejte na porce.
Tipy redakce
- Správná konzistence těsta: Minerálka působí jako přírodní kypřidlo, těsto by mělo být hladké, ale ne příliš husté.
- Ovocný rozvar: Pudink přidávejte postupně a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky a rozvar byl hladký.
- Stabilní krém: Smetanu s šlehačkou šlehejte opatrně, dokud nedrží tvar, ale nepřešlehejte, aby se nerozdělila.
- Čisté řezání: Nůž omývejte teplou vodou mezi jednotlivými řezy, korpus se nebude drobit a krém zůstane na povrchu.

Lehká maková buchta s jablky: Hebká, šťavnatá, a voňavá klasika od babičky

Tajemství české kuchyně: Tradiční hrnkový recept na makový závin s bohatou náplní a krásnou vůní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková