Makové řezy spojují výraznou chuť mletého máku s ovocnou svěžestí a jemným krémem do dokonalé harmonie. Tento recept využívá minerálku místo mléka, což dodává těstu lehkost a nadýchanost, zatímco ovocný rozvar přináší příjemnou kyselost a barevnost.

Mletý mák dodává řezům charakteristickou chuť a hustou konzistenci, zatímco kakao prohlubuje barevnost a chuť. Pomerančová kůra přináší citrusové aroma, které se krásně doplňuje s kyselostí ovocného rozvaru. Smetanový krém na povrchu vytváří jemný kontrast k husté makové vrstvě.

Recept na šťavnaté makové řezy s mraženým ovocem

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut při 180 stupních.

Ingredience pro přípravu makového těsta (na plech 20×30 cm):

  • 150 ml minerální vody
  • 50 ml oleje
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 1 lžička kakaa
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • špetka soli

Suroviny na ovocný rozvar

  • 200 g mraženého ovocného mixu
  • 100 g cukru krupice
  • šťáva z poloviny citronu
  • 400 ml vody (rozdělené na 200 + 200 ml)
  • 1 vanilkový pudink (prášek)

Z čeho udělat smetanový krém

  • 250 ml zakysané smetany 30 %
  • 50 ml šlehačky na ušlehání
Obrázek k receptu na makové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na makové řezy

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a vyložte plech 20×30 cm pečicím papírem.

2. V míse smíchejte minerálku, olej, cukr a vejce. Šlehačkou nebo vidličkou vše důkladně promíchejte.

3. Přidejte polohrubou mouku, mletý mák, kakao, půl sáčku prášku do pečiva, pomerančovou kůru a špetku soli. Vymíchejte hladké těsto.

4. Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně rozložte. Pečte 25 až 30 minut, dokud není povrch pružný na dotek.

5. Mezitím připravte ovocný rozvar. V hrnci přiveďte k varu 200 ml vody s mraženým ovocem, cukrem a citronovou šťávou.

6. Ve zbylých 200 ml studené vody rozmíchejte pudinkový prášek do hladka.

7. K vroucímu ovoci přidejte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty, dokud nezhoustne.

8. Horký ovocný rozvar vylijte na upečený mákový korpus a nechejte úplně vychladnout.

9. Zakysanou smetanu a šlehačku ušlehejte do jemného krému, který drží tvar.

10. Smetanový krém naneste na vychladlé řezy a uhlaďte. Podle chuti ozdobte zbytky ovoce nebo strouhanou čokoládou.

11. Nechejte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout, pak nakrájejte na porce.

Tipy redakce

  • Správná konzistence těsta: Minerálka působí jako přírodní kypřidlo, těsto by mělo být hladké, ale ne příliš husté.
  • Ovocný rozvar: Pudink přidávejte postupně a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky a rozvar byl hladký.
  • Stabilní krém: Smetanu s šlehačkou šlehejte opatrně, dokud nedrží tvar, ale nepřešlehejte, aby se nerozdělila.
  • Čisté řezání: Nůž omývejte teplou vodou mezi jednotlivými řezy, korpus se nebude drobit a krém zůstane na povrchu.
Obrázek receptu na Nadýchanou makově-jablkovou buchtu aneb makový obláček s jablíčkem

Lehká maková buchta s jablky: Hebká, šťavnatá, a voňavá klasika od babičky

Obrázek receptu na Tichou spirálu z máku a vzpomínek: hrnkový makový závin

Tajemství české kuchyně: Tradiční hrnkový recept na makový závin s bohatou náplní a krásnou vůní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest