Makové rolky představují elegantnější alternativu k běžným loupákům a využívají stejné jednoduché kynuté těsto. Jejich výhoda spočívá v tom, že z klasického těsta na loupáky vytvoříte pochoutku, která vypadá mnohem slavnostněji a má bohatší chuť.
Makové rolky mají oproti klasickým loupákům mnohem bohatší makovou náplň s jemnou vanilkovou chutí a křupavými mandlemi. Tajemství dokonalé makové náplně spočívá v tom, že se mák s cukrem vaří v mléce 10 minut na mírném plamenu, což vytváří krémovou konzistenci místo sypké směsi.
Recept na makové rolky z loupákového těsta
Délka pečení v troubě 20 až 25 minut při 180 stupních.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 1 kostka čerstvého droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 200 ml oleje
- 2 žloutky
Maková náplň:
- 300 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra z půl citronu
Na dokončení:
- 1 vejce na potření
- 2 lžíce mléka
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy makových rolek
1. Příprava kvásku: Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Po 15 minutách by měl kvásek pěnit a zvětšit svůj objem.
2. Výroba těsta: Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
3. Všechny ingredience důkladně prohněťte asi 10 minut, dokud nevznikne hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce.
4. Těsto přeložte do vyolejované mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.
5. Příprava makové náplně: Mléko přiveďte k varu, vsypte mletý mák s cukrem a za stálého míchání vařte 10 minut na mírném plamenu, dokud směs nezhoustne.
6. Svařený mák odstavte z ohně, přidejte med, vanilkový cukr, mleté mandle, rum a citronovou kůru. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
7. Tvarování rolek: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu vyválejte na obdélník o rozměrech přibližně 30 x 40 cm.
8. Na každý plát těsta rovnoměrně rozetřete polovinu makové náplně, přičemž nechte volný okraj asi 2 cm ze všech stran.
9. Těsto pevně srolujte od delší strany a roládu přeložte švem dolů. Ostrým nožem nakrájejte na kolečka tlustá asi 3 cm.
10. Pečení: Rolky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy asi 3 cm. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 30 minut.
11. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rolky potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a pečte 20 až 25 minut do zlaté barvy.
12. Hotové makové rolky nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Domácí loupáky: Úžasně jemné sladké pečivo ke snídani nebo svačině
Tipy redakce
Skladování: Makové rolky uchovávejte v uzavřené dóze až 4 dny. Před podáváním je můžete lehce ohřát v troubě na 150 stupňů.
Dokonalá maková náplň: Nikdy náplň neurychlujte kratším vařením. Nedostatečně vařený mák bude sypký a při krájení se bude vypadávat z rolek.
Rovnoměrné rozválení: Těsto válkujte opatrně a rovnoměrně. Příliš tenké místa se při pečení protrhnou, příliš tlustá nepropekou.
Ostré krájení: Používejte velmi ostrý nůž a řežte jedním tahem bez pily. Tupý nůž rolky zdeformuje a náplň se vytlačí ven.

Kakaové rolky, nesrovnatelně lepší než z obchodu
