Makové rolky představují elegantnější alternativu k běžným loupákům a využívají stejné jednoduché kynuté těsto. Jejich výhoda spočívá v tom, že z klasického těsta na loupáky vytvoříte pochoutku, která vypadá mnohem slavnostněji a má bohatší chuť.

Makové rolky mají oproti klasickým loupákům mnohem bohatší makovou náplň s jemnou vanilkovou chutí a křupavými mandlemi. Tajemství dokonalé makové náplně spočívá v tom, že se mák s cukrem vaří v mléce 10 minut na mírném plamenu, což vytváří krémovou konzistenci místo sypké směsi.

Recept na makové rolky z loupákového těsta

Délka pečení v troubě 20 až 25 minut při 180 stupních.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 200 ml oleje
  • 2 žloutky

Maková náplň:

  • 300 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce medu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra z půl citronu

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mléka
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy makových rolek

1. Příprava kvásku: Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Po 15 minutách by měl kvásek pěnit a zvětšit svůj objem.

2. Výroba těsta: Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.

3. Všechny ingredience důkladně prohněťte asi 10 minut, dokud nevznikne hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce.

Obrázek k receptu na makové rolky
Foto: Cooky.cz, recept na makové rolky

4. Těsto přeložte do vyolejované mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

5. Příprava makové náplně: Mléko přiveďte k varu, vsypte mletý mák s cukrem a za stálého míchání vařte 10 minut na mírném plamenu, dokud směs nezhoustne.

6. Svařený mák odstavte z ohně, přidejte med, vanilkový cukr, mleté mandle, rum a citronovou kůru. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.

7. Tvarování rolek: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu vyválejte na obdélník o rozměrech přibližně 30 x 40 cm.

8. Na každý plát těsta rovnoměrně rozetřete polovinu makové náplně, přičemž nechte volný okraj asi 2 cm ze všech stran.

9. Těsto pevně srolujte od delší strany a roládu přeložte švem dolů. Ostrým nožem nakrájejte na kolečka tlustá asi 3 cm.

10. Pečení: Rolky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy asi 3 cm. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 30 minut.

11. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rolky potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a pečte 20 až 25 minut do zlaté barvy.

12. Hotové makové rolky nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na domácí loupáky

Domácí loupáky: Úžasně jemné sladké pečivo ke snídani nebo svačině

Tipy redakce

Skladování: Makové rolky uchovávejte v uzavřené dóze až 4 dny. Před podáváním je můžete lehce ohřát v troubě na 150 stupňů.

Dokonalá maková náplň: Nikdy náplň neurychlujte kratším vařením. Nedostatečně vařený mák bude sypký a při krájení se bude vypadávat z rolek.

Rovnoměrné rozválení: Těsto válkujte opatrně a rovnoměrně. Příliš tenké místa se při pečení protrhnou, příliš tlustá nepropekou.

Ostré krájení: Používejte velmi ostrý nůž a řežte jedním tahem bez pily. Tupý nůž rolky zdeformuje a náplň se vytlačí ven.

Kakaové rolky

Kakaové rolky, nesrovnatelně lepší než z obchodu

Recept na domácí makové rohlíky s borůvkovou náplní

Pro milovníky sladkého pečiva: Makové rohlíky plněné švestkovým džemem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest