Klasická vánočka s rozinkami je sice super, ale tahle verze s makovou náplní je prostě božská! Je to skvělý způsob, jak si užít chuť tradičního kynutého těsta, ale s tou poctivou, voňavou a vláčnou makovou náplní uprostřed. Děláme ji sice jen z pěti pramenů, ale je to rychlé a efekt je skvělý. Navíc se nemusíte bát, že vám mák z náplně spadne – je pevně stočený v ruličce, což zaručuje, že každý řez bude dokonale mramorovaný. Pro mě je to jasná volba, když chci připravit něco, co voní po babiččině kuchyni a co všichni milují.
Příprava kynutého těsta vyžaduje sice trochu času, ale věřte mi, ta práce se Vám stonásobně vrátí. Klíčové je, aby bylo těsto pořádně vypracované a dvakrát dobře vykynuté. Náplň si připravte hned na začátku, protože musí být úplně vychlazená, jinak by Vám těsto potrhala. Ta vůně citronové kůry, vanilky a máku dohromady, to je prostě pohlazení. Můj tip zní: Abyste měli krásně lesklou kůrku, potřete vánočku před pečením rozšlehaným vejcem, ale přidejte do něj tu lžíci oleje. Olej zajistí, že bude povrch nádherně lesklý a nebude tolik praskat!
Recept na vánočku s makovou náplní
Celková doba přípravy je přibližně 3 hodiny a více, včetně kynutí. Aktivní příprava těsta a pletení zabere zhruba 40 minut. Náplň je nutné připravit s předstihem, aby stihla zcela vychladnout. Recept je určen pro jeden velký cop a poskytne přibližně 15 až 18 řezů.
- Příprava kvásku a těsta: 20 minut (1. kynutí těsta: 60 až 90 minut)
- Příprava náplně a pletení: 20 minut (2. kynutí už hotového copu 30 minut)
- Pečení: 40 minut
- Celková délka přípravy: cca 3 hodiny
Ingredience k přípravě
Kvásek:
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky krupicového cukru
- 100 ml vlažného mléka
Těsto:
- 700 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- Kůra z ½ citronu (nestrouhaná)
- 125 g (½ balení) másla (rozpuštěného a vychlazeného)
- 2 žloutky
- 150 ml vlažného mléka (zbytek z 250 ml celkem)
Maková náplň:
- 250 až 300 ml mléka
- 200 g mletého máku
- Moučkový cukr dle chuti (na doslazení)
- 1 lžička mleté skořice
- Citronová kůra (čerstvě nastrouhaná)
Na závěr:
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje (na potření)
- Celý mák na posypání
- Moučkový cukr na poprášení po upečení
Postup přípravy plněné vánočky

Kvásek a náplň:
1. Nejprve si připravte kvásek. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte krupicový cukr a rozmíchejte, dokud nevznikne kašička.
2. Přilijete 100 ml vlažného mléka, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to asi 10 až 15 minut).

3. Hned poté si připravte makovou náplň. Do kastrůlku nalijte 250 ml mléka a přiveďte k varu.
4. Přidejte mletý mák, skořici, nastrouhanou citronovou kůru a moučkový cukr dle chuti. Míchejte a pokud je směs příliš hustá, přilijte zbytek mléka.
5. Musí vzniknout hustá, ale roztíratelná kašička. Chvíli povařte, odstavte a nechte zcela vystydnout.
Těsto a kynutí:
6. Do velké mísy nasypte polohrubou mouku, moučkový a vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte.

7. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nastrouhejte citronovou kůru, přidáte rozpuštěné, vychlazené máslo, žloutky a zbytek vlažného mléka (150 ml).
8. Přilijte vykynutý kvásek a uhněťte hladké a nelepivé těsto (ručně nebo v robotu).
9. Těsto nechte v míse přikryté utěrkou na teplém místě vykynout – trvá to přibližně 60 až 90 minut.

Plnění, pletení a pečení:
10. Vykynuté těsto rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl rozválejte na dlouhý úzký plát (obdélník).
11. Na každý plát těsta naneste vychlazenou makovou náplň (lze použít cukrářský sáček pro přesnější nanesení) a zatočte ho do ruličky.

12. Ze tří ruliček upleťte volný cop a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
13. Prostředek copu stlačte, aby vznikla prohlubeň. Ze dvou zbylých ruliček upleťte kratší cop a usaďte ho do středu spodního copu. Konce vánočky ohněte pod spodek.
14. Vánočku přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

15. Poté ji potřete rozšlehaným vejcem s lžící oleje, povrch na několika místech propíchejte vidličkou (aby vánočka při pečení nepopraskala) a posypte celým mákem.
16. Pečete na 160 až 170 stupňů po dobu asi 40 minut.
17. Po upečení nechte vánočku zcela vystydnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tipy redakce
- Teplota pro kynutí: Pro rychlejší kynutí můžete těsto umístit do mírně vyhřáté (ne horké!) trouby nebo do mísy ponořené do horké vody.
- Tuhost náplně: Náplň musí být opravdu hustá, aby se při rolování nevytlačovala. Pokud je příliš řídká, přidejte lžíci strouhanky nebo dětské krupičky.
- Propíchání vidličkou: Nezapomeňte hotovou vánočku před pečením několikrát propíchnout vidličkou (až ke dnu) – tím umožníte unikání páry z těsta a zabráníte tak praskání a deformaci.
- Pletení: U pletení platí, že spodní cop (3 prameny) by měl být delší a volnější než vrchní (2 prameny). Během kynutí a pečení se těsto nafoukne a vrchní vrstva se krásně usadí.
Nedělní vánočka z dokonale jemného těsta
Šlehačková vánočka je hvězdný recept
Recept a foto: Se souhlasem Vaříme doma