Pojďte se ponořit do světa jednoduchého a rychlého pečení, kde se tradiční chutě snoubí s moderním spěchem. Představte si nadýchané, voňavé těsto, které nemusíte nechat kynout a přesto je dokonale vláčné. Přidáme k němu bohatou makovou náplň a sladké švestky a dostaneme neodolatelný závin, ze kterého se vám budou sbíhat sliny. A co je na tom nejlepší? Z jedné dávky těsta můžete mít nejen závin, ale i poctivé švestkové buchty.

Kynuté těsto má v české kuchyni své nezastupitelné místo, ale často odrazuje svou časovou náročností. Ale co když vám řekneme, že kynuté těsto může být hotové v mžiku a bez čekání? Triky spočívají ve správném poměru surovin a použití kypřicího prášku a majonézy. Majonéza dodá těstu jemnost, vláčnost a nahradí v něm tuk, takže výsledek je i bez dlouhého kynutí příjemně nadýchaný. Díky tomu je tento recept ideální pro všechny, kdo chtějí upéct něco lahodného, ale nechtějí čekat, než těsto vykyne.

Recept na makový závin se švestkami plus buchty

Doba pečení 35 až 40 minut.

Ingredience k přípravě

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 90 g majonézy (jedna malá krabička)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 8 g kypřicího prášku
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 120 ml vlažného mléka
  • špetka soli

Postup přípravy makového závinu se švestkami

1. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli.

2. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přilijte vlažné mléko, olej a přidejte majonézu.

3. Všechny ingredience rukama nebo robotem důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké a nelepivé těsto.

Obrázek k receptu nakynutý závin se švestkami
Foto: Cooky.cz, recept na kynutý závin se švěstkami

4. Hotové těsto rozdělte na dvě části. Z první, větší části, vytvarujte bochánek a na pomoučněném válu ho vyválejte do tenkého obdélníkového plátu.

5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou makovou náplň a poklaďte švestkami.

6. Těsto pevně zaviňte a položte na plech vyložený pečicím papírem nebo rovnou do remosky.

7. Ze zbylé části těsta vytvarujte menší kuličky, které naplňte švestkami, nebo povidly (nebo čímkoliv, co máte doma).

8. Buchty utěsněte, aby náplň při pečení nevytekla, a klaďte je vedle sebe do zapékací misky nebo remosky.

Obrázek k receptu nakynutý závin se švestkami
Foto: Cooky.cz, recept na kynutý závin se švěstkami

9. Hotové buchty a závin potřete rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu a lesk.

10. Vložte do studené trouby – nebo klidně remosky – a pečte 180 stupňů přibližně 35 až 40 minut, dokud není povrch zlatavý.

Obrázek k receptu na koláč s makovou drobenkou

Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou: Sladká lahůdka plná chutí

Tipy redakce

  • Základní těsto na vícero pečení: Z jedné dávky tohoto těsta můžete upéct nejen závin, ale i buchty. Stačí těsto rozdělit na dvě části. Z jedné vytvoříte závin a z druhé buchty, které naplníte švestkami, povidly nebo tvarohem a upečete je například v remosce.
  • Pro rozinky v buchtách: Pokud se rozhodnete přidat do švestkových buchet rozinky, namočte je do rumu, aby byly šťavnaté. Do těsta na buchty můžete přidat i strouhanou citronovou kůru, která dodá buchtám svěží vůni.
  • Náplň na míru: Namísto makové náplně můžete použít tvarohovou náplň, povidla, ořechovou směs nebo třeba strouhaná jablka. Těsto je univerzální a hodí se pro mnoho sladkých náplní.
  • Pečení ve studené troubě: Tento postup je klíčový. Studená trouba zajistí, že těsto má dostatek času na to, aby při zahřívání trouby pomalu „naskočilo“ a bylo krásně nadýchané, přestože nekyne tradičním způsobem. Díky tomu bude výsledek dokonale vláčný a nebude suchý.
Obrázek k receptu na nekynuté švestkové koláče

Sezóna švestek zahájena! Upečte si tyto luxusní nekynuté švestkové koláče

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest