Tento koláč je jako kousek červencového slunce na talíři. Nezáleží, jestli jsou maliny zasypané drobenkou, zalité vanilkovým krémem, nebo jen položené na korpusu – vždycky přinášejí tu nádhernou letní vůni a šťavnatost, kterou žádné jiné ovoce nedokáže vytvořit. Tyto malé červené poklady – maliny – patří prostě mezi nejvíc voňavé letní ovoce a vždycky působí jako osvěžující probuzení pro chuťové pohárky.
Navíc je toto ovoce plné antioxidantů, vitamínu C a látek prospívajících srdci. Malinový koláč působí tak trochu romanticky, a protože jsou maliny ještě tak křehké, že většinou nevydrží dlouho čerstvé, má tento koláč i kouzlo okamžiku – jako něco, co se upeče z čerstvě natrhaných plodů, co nejdříve se sní a na co se dlouho vzpomíná.
Recept na Malinový koláč
Ingredience potřebné na koláč s malinami (kulatá forma o průměru 25-30 cm)
- 120 g rozpuštěného másla
- 120 g cukru krupice
- vanilková essence
- citrónová kůra
- 3 vejce
- 60 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- 100 g čerstvých malin
- 150 g malin + 1 lžička oleje + 150 g moučkového cukru na dokončení
- nastrouhaná čokoláda
Postup přípravy malinového koláče
1. Vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáme ostatní ingredience. Nakonec vmícháme mouku a 100 g rozmačkaných malin.
2. Nalijeme do formy s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Necháme vychladnout.
3. Rozmícháme 50 g malin s olejem a moučkovým cukrem, mícháme asi 3 minuty a vylijeme na vychlazený korpus.
4. Ozdobíme zbytkem malin a nastrouhanou čokoládou. Uložíme ztuhnout do lednice. Můžeme dozdobit strouhanou čokoládou.
TIP: Koláč se hodí na nedělní stud k odpolední kávě ale i na slavnostní letní příležitosti.

Nepečený malinový dort jako cheesecake s mascarpone: Úžasný dezert hotový do hodiny

Rychlý malinový koláč do kulaté formy: Letní malinová nálada, která voní prázdninami u babičky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková