Občas je fajn vystoupit ze stereotypu klasického trojobalu a zkusit něco nového – třeba řízky, které překvapí nejen chutí, ale i barvou. Tahle varianta českého řízku v hořčičném těstíčku je přesně ten typ jídla, u kterého se zapráší po první várce. Díky kurkumě mají krásný zlatavý odstín, hořčice jim dodá šmrnc a chilli přidá lehké štípnutí na jazyku. Ať už je připravíte k obědu nebo jako pohoštění, rozhodně zaujmou každého strávníka.
Marináda, ve které se maso nejprve naloží, umožní řízkům natáhnout chuť, maso zůstane šťavnaté a na povrchu vznikne jemná a křupavá krusta. Navíc si s kořením můžete pohrát podle nálady – trochu římského kmínu nebo česnek navíc? Proč ne! Řízky tak získají úplně nový rozměr a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Recept na kuřecí řízky v hořčično-kurkumovém těstíčku
Celková doba přípravy 30 minut.
Ingredience pro přípravu řízků
- 500 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce škrobu
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky koření na kuře
- chilli dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
- sezamová semínka
Postup přípravy marinovaných řízků
1. Vejce rozklepneme do mísy a přidáme kurkumu, koření a do hladka promícháme.
2. Přidáme hořčici dle chuti, škrob, olej a osolíme dle chuti.
3. Promícháme a kuřecí prsa nakrájíme a naklepeme.
4. Maso namočíme v marinádě a necháme 2 hodiny odležet, nejlépe však přes noc.
5. V pánvi rozpálíme olej a usmažíme maso z obou stran dozlatova.
6. Nakonec posypeme sezamem a podáváme s oblíbenou přílohou.
Co je kurkuma?
Kurkuma není v tomto receptu jen pro parádu, i když její zářivě žlutá barva dokáže talíř rozzářit jako jarní slunce. Tento výjimečný prášek z kořene rostliny Curcuma longa se po staletí používá v ajurvédské i čínské medicíně pro své blahodárné účinky. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, podporuje trávení a má příznivý vliv na imunitu. Ve spojení s hořčicí a těstem vytváří kurkuma nejen lahodnou chuťovou vrstvu, ale dodává řízkům i nezaměnitelný vzhled.
