Občas je fajn vystoupit ze stereotypu klasického trojobalu a zkusit něco nového – třeba řízky, které překvapí nejen chutí, ale i barvou. Tahle varianta českého řízku v hořčičném těstíčku je přesně ten typ jídla, u kterého se zapráší po první várce. Díky kurkumě mají krásný zlatavý odstín, hořčice jim dodá šmrnc a chilli přidá lehké štípnutí na jazyku. Ať už je připravíte k obědu nebo jako pohoštění, rozhodně zaujmou každého strávníka.

Marináda, ve které se maso nejprve naloží, umožní řízkům natáhnout chuť, maso zůstane šťavnaté a na povrchu vznikne jemná a křupavá krusta. Navíc si s kořením můžete pohrát podle nálady – trochu římského kmínu nebo česnek navíc? Proč ne! Řízky tak získají úplně nový rozměr a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Recept na kuřecí řízky v hořčično-kurkumovém těstíčku

Celková doba přípravy 30 minut.

Ingredience pro přípravu řízků

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky koření na kuře
  • chilli dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti
  • sezamová semínka

Postup přípravy marinovaných řízků

1. Vejce rozklepneme do mísy a přidáme kurkumu, koření a do hladka promícháme.

2. Přidáme hořčici dle chuti, škrob, olej a osolíme dle chuti.

3. Promícháme a kuřecí prsa nakrájíme a naklepeme.

4. Maso namočíme v marinádě a necháme 2 hodiny odležet, nejlépe však přes noc.

Obrázek receptu na marinované kuřecí prsní řízky v hořčičném těstíčku s kurkumou.
Maso v marinádě necháme alespoň 2 hodiny.

5. V pánvi rozpálíme olej a usmažíme maso z obou stran dozlatova.

6. Nakonec posypeme sezamem a podáváme s oblíbenou přílohou.

Co je kurkuma?

Kurkuma není v tomto receptu jen pro parádu, i když její zářivě žlutá barva dokáže talíř rozzářit jako jarní slunce. Tento výjimečný prášek z kořene rostliny Curcuma longa se po staletí používá v ajurvédské i čínské medicíně pro své blahodárné účinky. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, podporuje trávení a má příznivý vliv na imunitu. Ve spojení s hořčicí a těstem vytváří kurkuma nejen lahodnou chuťovou vrstvu, ale dodává řízkům i nezaměnitelný vzhled.

Obrázek receptu na kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem.

Kuřecí prsa marinované v medu s výpekovým přelivem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest