Jedno z nejstarších vánočních cukroví, někde jsem se dočetla, že se pekly už v 19. století. Pracny voní kořením a kakaem, chutnají máslově a vrstvu moučkového cukru na nich prostě miluji. Upéct pracny není vůbec složité, nečekají vás žádné krémy ani slepování. Zvládne je i naprostý pekařský začátečník a máte je hotové raz dva. Proto jestli nechcete trávit pečením na Vánoce hromadu času, pracny jsou pro vás skvělou volbou.
Pracny upečte ideálně na začátku adventu. Bezprostředně po upečení jsou tvrdé, a ano, můžete je servírovat hned, ale tím se připravíte o ten nejlepší požitek. Po upečení je skladujte v uzavíratelné dóze v chladu, nemusí to být přímo lednice, chladnější spižírna, sklep nebo balkon postačí.
Recept na vánoční pracny
Doba přípravy: 2 hodiny včetně uležení těsta v lednici
Co potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 250 g másla (měkkého, pokojové teploty)
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- (na obalení: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým)
Postup přípravy pracen
1. Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr a nasypeme mleté ořechy. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, vejce, kakao a skořici.
2. Vypracujeme těsto. Kdyby se zdálo příliš suché, přidáme lžíci mléka.
3. Hotové těsto uložíme v potravinové fólii do lednice alespoň na jednu hodinu, ideálně přes noc.
4. Po odležení těsto naplníme do formiček. Plníme asi do ⅔, protože při pečení nabydou.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 8–12 minut. Hotové cukroví poznáme tak, že po okrajích začne hnědnout.
6. Po vyjmutí z trouby necháme asi 2–3 minuty zchladnout a potom opatrně vyklopíme z formiček. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

Česká klasika: Hraběnčiny řezy s jablky a tvarohem podle tradičního receptu
Vychytávky k pracnám
Domácí vanilkový cukr
Moučkový cukr krásně provoní vanilkový lusk. Investice do pravého vanilkového lusku se rozhodně vyplatí, pokud pečete pravidelně a na Vánoce obzvlášť.
Jak na domácí vanilkový cukr?
Vezměte čerstvý vanilkový lusk, rozkrojte ho a vydlabejte semínka. Ta můžete rovnou zamíchat do moučkového cukru. Lusk pak vložte do dózy s cukrem. Jeden lusk provoní spolehlivě i 500 g cukru a zvládne vonět i půl roku. Cukr začne vonět po týdnu a za 2–3 týdny je vůně nejsilnější. Věřte, že to je úplně jiný level než vanilínový cukr z obchodu.
Formičky
Pokud nemáte formičky na pracny ještě po babičce s pěknou patinou, možná se vám na ně budou pracny lepit. Proto novější formičky pro jistotu vymažte máslem a vysypte moukou.
Jablko v dóze
Obáváte se, že v dóze pracny do Vánoc vyschnou? Přidejte k nim kus jablka, který zvlhčí vzduch. Nezapomeňte ho několikrát týdně měnit.
Koření a ořechy
Nemusíte skončit u skořice, pracny nádherně provoní i mletý hřebíček, badyán nebo muškátový oříšek.
A pokud pečete pro někoho, kdo je alergický na vlašské ořechy, použijte místo nich lískové.

Cukroví Pracny – udělejte si tyto medvědí tlapky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková