Jídlo, které se hodí klidně i k nedělnímu obědu. Ale není problém jej připravit kdykoliv, jak je snadné a rychlé. Je to vyvážené jídlo, které nepotřebuje žádné luxusní ingredience, jen trochu času, trpělivosti a lásky k jídlu, aby bylo lahodné. Je to přesně druh české klasiky, která asi nikdy nezestárne.
Na talíři se potká všechno, co máme rádi, vůně pečené cibule, křehkost masa, jemnost brambor a svěžest rajčat. Je to jídlo, které není nijak složité, ale potěší svojí chutí přesně tak, jak to umí pouze domácí kuchyně. Cibule a vepřové maso patří k nejstarším surovinám českého venkova. V dobách, kdy se maso někde jedlo jen o svátcích, bylo vepřové maso tím nejdostupnějším. Zabíječka se i v naší rodině konala každou zimu, později i dvakrát ročně a části z prasátka se využívali v různých podobách po celý rok.
Cibule se pěstovala na zahradě, tudíž byla levná, dostupná a když se pomalu dusila nebo pekla, proměnila se ve sladkou karamelovou omáčku, která maso zjemnila a obalila. A tahle kombinace masa, cibule a šťávy se stala symbolem teplého jídla po práci, jídla které zahřeje, zasytí a potěší.
Recept na cibulové zapečené vepřové s bramborem a pažitkou a s rajčatovým salátkem
Ingredience potřebné na přípravu meníčka pro 4 osoby nejen na všední den
Cibulové vepřové maso
- 600 g vepřové kýty nebo krkovice
- sůl a pepř
- mletá sladká paprika
- hladká mouka na obalení
- sádlo na smažení
- 2 velké cibule nakrájené nahrubo
- voda nebo vývar
- 3 lžíce sladké a ostré sojové omáčky a worcesteru
- máslo (na zjemnění nakonec)
Brambory s pažitkou
- 800 g brambor nejlépe typu B
- 40 g másla
- špetka soli
- hrst nakrájené pažitky
Rajčatový salát
- 4-5 zralých rajčat
- 1 červená cibule
- 1 lžíce octa (vinný nebo jablečný)
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli, cukru a. pepře dle chuti
Postup přípravy zapečených plátků s bramborem a k tomu salát
1. Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a obalíme v hladké mouce.
2. Na rozpáleném sádle maso osmažíme z obou stran a pokládáme do vymazaného pekáče.
3. Na maso posypeme nahrubo nakrájenou cibuli.

4. V hrníčku s vodou nebo vývarem rozmícháme sojové omáčky a Worcester a nalijeme na maso s cibulí.
5. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě na 180 stupňů, během pečení podléváme vývarem.
6. Když je maso měkké, sundáme pokličku a zapečeme jej do zlatova. Šťávu můžeme, ale nemusíme rozmixovat, kdo mám jak rád cibuli.
7. Nakonec přidáme kousek másla pro zjemnění chuti.
Brambory s pažitkou
1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě do měkka.
2. Uvařené scedíme,přidáme nasekanou pažitkou a máslo, promícháme.
Rajčatový salát
1. Rajčata nakrájíme na kousky, cibuli na slabá kolečka, nebo půlkolečka.
2. V misce smícháme olej, ocet, sůl, pepř a cukr.
3. Vše smícháme a necháme pár minut odležet.
Tipy na vylepšení chuti
Maso můžete běhen pečení podlít i trochu piva nebo bílého vína, dodá výpeku specifickou chuť.
Pro zjemnění je zase vhodné přidat do výpeku lžíci smetany.
Brambory můžete ozvláštnit petrželkou nebo jarní cibulkou.
Rajčatový salát je výborný i s kapkou medu nebo balsamikového octa.