Jídlo, které se hodí klidně i k nedělnímu obědu. Ale není problém jej připravit kdykoliv, jak je snadné a rychlé. Je to vyvážené jídlo, které nepotřebuje žádné luxusní ingredience, jen trochu času, trpělivosti a lásky k jídlu, aby bylo lahodné. Je to přesně druh české klasiky, která asi nikdy nezestárne.

Na talíři se potká všechno, co máme rádi, vůně pečené cibule, křehkost masa, jemnost brambor a svěžest rajčat. Je to jídlo, které není nijak složité, ale potěší svojí chutí přesně tak, jak to umí pouze domácí kuchyně. Cibule a vepřové maso patří k nejstarším surovinám českého venkova. V dobách, kdy se maso někde jedlo jen o svátcích, bylo vepřové maso tím nejdostupnějším. Zabíječka se i v naší rodině konala každou zimu, později i dvakrát ročně a části z prasátka se využívali v různých podobách po celý rok.

Cibule se pěstovala na zahradě, tudíž byla levná, dostupná a když se pomalu dusila nebo pekla, proměnila se ve sladkou karamelovou omáčku, která maso zjemnila a obalila. A tahle kombinace masa, cibule a šťávy se stala symbolem teplého jídla po práci, jídla které zahřeje, zasytí a potěší.

Recept na cibulové zapečené vepřové s bramborem a pažitkou a s rajčatovým salátkem

Ingredience potřebné na přípravu meníčka pro 4 osoby nejen na všední den

Cibulové vepřové maso

  • 600 g vepřové kýty nebo krkovice
  • sůl a pepř
  • mletá sladká paprika
  • hladká mouka na obalení
  • sádlo na smažení
  • 2 velké cibule nakrájené nahrubo
  • voda nebo vývar
  • 3 lžíce sladké a ostré sojové omáčky a worcesteru
  • máslo (na zjemnění nakonec)

Brambory s pažitkou

  • 800 g brambor nejlépe typu B
  • 40 g másla
  • špetka soli
  • hrst nakrájené pažitky

Rajčatový salát

  • 4-5 zralých rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce octa (vinný nebo jablečný)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli, cukru a. pepře dle chuti

Postup přípravy zapečených plátků s bramborem a k tomu salát

1. Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a obalíme v hladké mouce.

2. Na rozpáleném sádle maso osmažíme z obou stran a pokládáme do vymazaného pekáče.

3. Na maso posypeme nahrubo nakrájenou cibuli.

Zapečené vepřové plátky a k tomu rajčatový salátek
Foto: Ilona Mikulecká, nejen na všední den: Cibulové zapečené vepřové s bramborem a pažitkou a k tomu oblíbený rajčatový salátek

4. V hrníčku s vodou nebo vývarem rozmícháme sojové omáčky a Worcester a nalijeme na maso s cibulí.

5. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě na 180 stupňů, během pečení podléváme vývarem.

6. Když je maso měkké, sundáme pokličku a zapečeme jej do zlatova. Šťávu můžeme, ale nemusíme rozmixovat, kdo mám jak rád cibuli.

7. Nakonec přidáme kousek másla pro zjemnění chuti.

Brambory s pažitkou

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě do měkka.

2. Uvařené scedíme,přidáme nasekanou pažitkou a máslo, promícháme.

Rajčatový salát

1. Rajčata nakrájíme na kousky, cibuli na slabá kolečka, nebo půlkolečka.

2. V misce smícháme olej, ocet, sůl, pepř a cukr.

3. Vše smícháme a necháme pár minut odležet.

Tipy na vylepšení chuti

Maso můžete běhen pečení podlít i trochu piva nebo bílého vína, dodá výpeku specifickou chuť.

Pro zjemnění je zase vhodné přidat do výpeku lžíci smetany.

Brambory můžete ozvláštnit petrželkou nebo jarní cibulkou.

Rajčatový salát je výborný i s kapkou medu nebo balsamikového octa.

Obrázek k receptu na vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule

Udělejte o obědu něco nového: Vepřové plátky v omáčce z pečených paprik a cibule

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest