Metýnka je skutečný klenot tradiční jihočeské kuchyně – pečivo, které voní historií a pokorou ke každodenním surovinám. Tento jednoduchý kynutý koláč se pekl „pod cípem“ pece, tedy tam, kde už nebyl přímý žár, ale stále dostatek tepla na pomalé a rovnoměrné pečení. Právě odtud pochází i jeho lidové označení „podciperák“.

Základní těsto vznikalo ze surovin, které měl každý doma – mouky, vody nebo mléka, droždí, cukru a vajec. Někdy se do metýnky přidával mák, tvaroh, nastrouhané jablko, borůvky nebo trochu skořice, jindy vznikala i ve slané verzi se škvarkami, česnekem či cibulkou. A přestože byla často jen „holá“, tedy bez náplně, i tak si získala oblibu svou vláčností a chutí. Dělala se „od oka“, bez přesných receptur – jen podle citu a zkušenosti hospodyně. My si dnes ukážeme variantu Metýnky s borůvkovou náplní.

Recept na jihočeskou Metýnku s borůvkovou náplní

Ingredience na kynuté těsto

  • 50 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného tuku (máslo a sádlo 1:1)
  • malý panák Rumu

Ingredience na borůvkovou náplň

  • 1 kg umytých a okapaných borůvek
  • 100 g medu

Z čeho udělat drobenku

  • 125 g hrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g másla

Postup přípravy kynutého koláče

1. Do větší misky nasypeme hladkou a polohrubou mouku, smícháme, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zasypeme lžící krupicového cukru. Droždí s cukrem zalijeme trochou vlažného mléka a zasypeme moukou. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě asi 15 minut necháme vzejít kvásek.

2. Do misky jsem přidala ostatní ingredience určené pro těsto a nakonec vlila panák Rumu.

3. Robotem nebo ručně vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou a přikryté necháme v teple kynout cca 1 hodinu.

4. Z hrubé mouky, másla a Moučkového cukru uděláme drobenku, kterou uložíme do lednice.

Obrázek receptu na Kynuté borůvkové knedlíky na páře, jako mech

Kynuté borůvkové knedlíky vařené na páře: Jsou měkoučké a lehké jako mech

5. Do mísy k umytým a okapaným borůvkám přidáme med a promícháme.

6. Vykynuté těsto vyklopíme na plech o velikosti 33×42 cm vyložený pečícím papírem, těsto mokrými prsty na něj roztaháme tak, aby mělo i malinko vyšší okraje.

Obrázek receptu na Metýnku, jihočeský podciperák z kvasnic
Foto: Cooky.cz, Lité těsto na plechuRecept na Metýnku, jihočeský podciperák z kvasnic

7. Na těsto poklademe borůvky s medem, posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Necháme ještě 10 minut kynout.

Obrázek receptu na Metýnku, jihočeský podciperák z kvasnic
Foto: Cooky.cz, Recept na Metýnku, jihočeský podciperák z kvasnic

8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení necháme vychladit.

Podciperák je sice jednoduchý kynutý koláč, ale v tomto případě platí nepsané pravidlo, že čím jednodušší, tím lepší. Tak upečte a ochutnejte!

Obrázek receptu na kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou.

Kynuté koláče s tvarohem a borůvkovou marmeládou

Obrázek receptu na meruňkovou bublaninu s čokoládou.

Jemná meruňková bublanina s kousky čokolády: Sladká harmonie, která pohladí chuťové pohárky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest