Bandur je druh pečiva, pro toho, kdo to třeba nevěděl. Dříve se tak říkávalo žemlím, spíše z tmavé mouky. Často sypané kmínem, mákem, solí nebo jako v našem případě, sezamovými semínky. No a proč bandůrky – protože dnes nepečeme žemle, ale spíše takové menší bochánky, houstičky. A jako by toho nebylo dost, v některých regionech a nářečích se slovo „bandur“ používalo i jako označení pro brambory :-). V tomto případě jde tedy o malé plněné bochánky, které mají s bramborami pramálo společného, ale jsou nádherně křupavé.
Náplň těchto mini bandůrků je kapitola sama o sobě. Můžeme zvolit nejrůznější základy jako například smetanový sýr, tvaroh nebo zakysanou smetanu, které dodají krémovitost. Do nich se pak vmíchávají silné chuťové složky. My si ale připravíme náplň v podobě pomazánky z pikantního salám – tedy takovou salámovou pomazánku.
Recept na mini bandůrky
Délka pečení v troubě 15 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na bandůrky:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 kostky droždí
- špetka cukru
- 300 ml vlažné vody
- 50 ml oleje
Pikantní salámová pomazánka:
- 5 uvařených vajec
- sůl a pepř
- pikantní salám
- lučina
- 1 cibule
- česnek dle chuti
Postup přípravy mini bandůrků s pomazánkou
1. Těsto propracujeme a necháme vykynout.
2. Uděláme malé bandůrky, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem. Děláme je malé, aby to byly takové jednohubky.
3. Necháme ještě chvilku kynout na plechu, pak v předehřáté troubě upečeme na 180 – 200°C asi 15 minut.
4. Všechny ingredience na pomazánku spolu rozmixujeme.
5. Vychladlé bandůrky rozkrojíme a naplníme pomazánkou.
Historie tohoto pokrmu
Mini bandůrky se možná mohou jevit jako moderní výmysl, ale kořeny takového jídla sahají hluboko do historie venkovského stolování. Na Moravě či Slovensku byly brambory nedílnou součástí jídelníčku.

Retro salámová pomazánka: Nostalgická připomínka školních let

Křupavé bandůry plněné směsí zelí s uzeným masem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI