Není nic lepšího než kombinace nadýchaného kakaového těsta, sametové šlehačky a ovocné višňové marmelády. Poslední zmíněná ingredience dodává sladkým dortíčkům ovocné svěží tóny a decentně nakyslou chuť. Kakaové těsto skvěle a harmonicky ladí s lahodnou šlehačkou a tato kombinace je dokonalá volba pro milovníky precizních receptů.

Tyto mini koláčky jsou vynikající na různé oslavy a setkání s přáteli u dobré kávy, která je mimochodem skvělým nápojem k tomuto dezertu. Díky malým rozměrům jsou jak roztomilé, tak praktické pro větší skupinu lidí. Každý si vezme, kolik chce.

Recept na mini kakaové dortíčky

Délka pečení v troubě asi 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 200 g cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 2 vejce
  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 70 ml oleje

Ozdoba:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • višňová marmeláda

Postup přípravy dortíčků

1. Všechny suroviny na korpus dáme do mísy a metličkou promícháme.

2. Plech vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

Obrázek receptu na Polibek baletky nebo malé pavlova pusinky s lesnými plody

Mini Pavlova pusinky s lesními plody – ovocný dezert inspirovaný baletem

3. Pečeme asi 30 minut a potom necháme vychladnout.

4. Formičkou vykrájíme kolečka, která ozdobíme ušlehanou šlehačkou a doprostřed dáme domácí marmeládu s kousky ovoce.

Višňová domácí marmeláda.
Foto freepik.com, Višňová domácí marmeláda.

Historie mini dortíků

Malé dortíky mají v cukrářském světě dlouhou tradici. Ve Francii i Rakousku si během 19. století zakládali místní cukráři na luxusních dezertech a mezi ně patřily mini dortíky. Podávaly se klasicky na aristokratických hostinách a ve Francii se jim říkalo Petits fours. Symbolizovaly moderní kuchyni a luxus.

Obrázek receptu na kakaový moučník s tvarohem a třešněmi.

Kakaový moučník s tvarohovou náplní a čerstvými třešněmi

Obrázek receptu na Super chutný 5-minutový dezert

Rychlé mini dortíky z drobenky z listového těsta, plněné krémem a zdobené polevou

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest