Není nic lepšího než kombinace nadýchaného kakaového těsta, sametové šlehačky a ovocné višňové marmelády. Poslední zmíněná ingredience dodává sladkým dortíčkům ovocné svěží tóny a decentně nakyslou chuť. Kakaové těsto skvěle a harmonicky ladí s lahodnou šlehačkou a tato kombinace je dokonalá volba pro milovníky precizních receptů.
Tyto mini koláčky jsou vynikající na různé oslavy a setkání s přáteli u dobré kávy, která je mimochodem skvělým nápojem k tomuto dezertu. Díky malým rozměrům jsou jak roztomilé, tak praktické pro větší skupinu lidí. Každý si vezme, kolik chce.
Recept na mini kakaové dortíčky
Délka pečení v troubě asi 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 200 g cukru
- 1 kypřící prášek
- 2 vejce
- 350 ml mléka
- 3 lžíce holandského kakaa
- 70 ml oleje
Ozdoba:
- 500 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- višňová marmeláda
Postup přípravy dortíčků
1. Všechny suroviny na korpus dáme do mísy a metličkou promícháme.
2. Plech vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

Mini Pavlova pusinky s lesními plody – ovocný dezert inspirovaný baletem
3. Pečeme asi 30 minut a potom necháme vychladnout.
4. Formičkou vykrájíme kolečka, která ozdobíme ušlehanou šlehačkou a doprostřed dáme domácí marmeládu s kousky ovoce.
Historie mini dortíků
Malé dortíky mají v cukrářském světě dlouhou tradici. Ve Francii i Rakousku si během 19. století zakládali místní cukráři na luxusních dezertech a mezi ně patřily mini dortíky. Podávaly se klasicky na aristokratických hostinách a ve Francii se jim říkalo Petits fours. Symbolizovaly moderní kuchyni a luxus.

Kakaový moučník s tvarohovou náplní a čerstvými třešněmi

Rychlé mini dortíky z drobenky z listového těsta, plněné krémem a zdobené polevou
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI