Zmenšená varianta slavného dezertu, který působí přímo královsky v každém provedení. Ačkoli se Austrálie a Nový Zéland dlouho přely o jeho původ, stal se v obou zemích nedílnou součástí národní kuchyně. Dnes se sice přikláníme k tomu, že první zaznamenané recepty na Pavlovu pocházejí z Nového Zélandu, ale Australané si tento dezert dál hrdě nárokují.

Čím je tedy Pavlova typická? Sněhové pusinky jsou navrchu křupavé, přitom uvnitř krémově vláčné a připomínají cukrový obláček. Základ tvoří ušlehané bílky s cukrem. Určitě zkuste pusinky v naší zmenšené variantě, s ovocem na podnosu vypadají fantasticky!

Recept na mini Pavlova dezert s ovocem a šlehačkou

Délka pečení v troubě 2 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • 4 bílky
  • 200 g cukru
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • šlehačka
  • Mascarpone
  • čerstvé ovoce

Postup přípravy dezertu Pavlova

1. Dáme si předehřát troubu na 120°C a plech si potřeme olejem a položíme pečící papír.

2. Mísu vytřeme rozkrojeným citronem a vyšleháme v ní bílky se solí. Šleháme 2 minuty při střední rychlosti, zvýšíme otáčky a šleháme další 3 minuty.

3. Během šlehání přisypáváme pomalu cukr a když už tam je všechen, šleháme naplno dalších 5 minut do tuhého sněhu.

4. Dále šleháme na nejnižší stupeň a přisypáváme kukuřičný škrob a poté přidáme citronovou šťávu a zašleháme.

Obrázek receptu na Pusinkovou roládu

Mandlová Roláda z bílkových pusinek, ovocného rozvaru a borůvek

5. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu pusinky – nejdříve dno a poté 2x dokola a nahoru.

6. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu stáhneme na 100°C a sušíme 2 hodiny.

7. Během sušení troubu neotevřeme a po vypnutí necháme vychladnout.

8. Nakonec naplníme šlehačkou s Mascarpone a ovocem.

Mini Pavlova.
Foto freepik.com, Mini Pavlova.

Název Pavlova

Název Pavlova je odvozený od slavné ruské baletky Anny Pavlové. Ta během 20. století uchvátila všechny celý svět svým lehkým éterickým tancem. Legenda říká, že dezert byl vytvořený jako pocta pro baletku.

Dezert Pavlova připravovaný doma

Podívejte se s námi na tajemství Dezertu Pavlova – Proč si ho zamiluje každý?

Zdroj Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest