Právě takové sou krásné a lahodné mandlové roládky z kynutého těsta pocházející z Německa. Mají ten starodávný půvab sladkosti, nejsou přehnaně zdobené, ale zato naplněné dobrotou. Jejich německý název je „Mandelkipferl aus Hefeteig“ a najdete je téměř v každém pekařství v Německu.

Jejich původ by jsme dohledali v babiččiných kuchyních Bavorska či Švábska, kde bylo kynuté těsto základem sladkého pečiva. Rohlíčky připomínají malé záviny stočené a naplněné jemnou mandlovou pastou, někdy i s nádechem vanilky či rumu. Podávají se buď jenom pocukrované anebo s cukrovou glazurou a jsou ideálním pečivem ke kávě nebo čaji.

Recept na Mini záviny z kynutého těsta plněné mandlovou náplní

Ingredience potřebné na přípravu kynutých a nadýchaných rohlíků s mandlovým srdcem

Kynuté těsto

  • 1 kostka droždí
  • 150 ml vody
  • 200 ml vlažného mléka
  • 4 lice moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 bílek
  • 850 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek na potření pečiva

Mandlová náplň

  • 350 g mletých mandlí
  • 60 g cukru
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky skořice
  • 250 ml mléka

Postup přípravy mini závinů

1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít asi 15 minut kvásek.

2. Poté ke kvásku přidáme ostatní ingredience určené na těsto a vypracujeme rukami hladké a elastické těsto.

Vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
Zdroj: PSBackparadies, Vypracujeme hladké a nelepivé těsto.

3. Těsto necháme přikryté na teplém místě kynout cca 1 hodinu.

4. Zatím si připravíme mandlovou náplň. Smícháme surovina na mandlovou náplň a vznikne nám vláčná mandlová pasta.

Připravíme si mandlovou pastu.
Zdroj: PSBackparadies, Připravíme si mandlovou pastu.

5. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o síle asi 3 mm, těsto namažeme mandlovou pastou a obdélník rozkrájíme na 12 menších obdélníků.

 Těsto rozválíme na obdélník, naplníme a rozkrájíme na menší obdélníky, Rolujeme.
Zdroj: PSBackparadies, Těsto rozválíme na obdélník, naplníme a rozkrájíme na menší obdélníky, Rolujeme.

6. Každý z obdélníčků svineme do rolády a pokládáme na plech s pečícím papírem.

7. Hůlkou na suši (nebo dřevěnou vařečkou) uděláme ve středu závinů zářezy a necháme přikryté ještě cca 20 minut kynout na plechu.

Hůlkou uděláme v závinech zářezy.
Zdroj: PSBackparadies, Hůlkou uděláme v závinech zářezy.

8. Potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut.

Mini záviny po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem anebo políváme polevou z Moučkového cukru a citronové šťávy.

Obrázek receptu na makové rohlíčky.

Rohlíčky plněné mákem: Voňavé pečivo s ukrytou tradicí

Obrázek k receptu Tvarohovo-makové koláče

Tvarohovo-makové koláče: Voňavé a nadýchané koláče jako od babičky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest