Právě takové sou krásné a lahodné mandlové roládky z kynutého těsta pocházející z Německa. Mají ten starodávný půvab sladkosti, nejsou přehnaně zdobené, ale zato naplněné dobrotou. Jejich německý název je „Mandelkipferl aus Hefeteig“ a najdete je téměř v každém pekařství v Německu.
Jejich původ by jsme dohledali v babiččiných kuchyních Bavorska či Švábska, kde bylo kynuté těsto základem sladkého pečiva. Rohlíčky připomínají malé záviny stočené a naplněné jemnou mandlovou pastou, někdy i s nádechem vanilky či rumu. Podávají se buď jenom pocukrované anebo s cukrovou glazurou a jsou ideálním pečivem ke kávě nebo čaji.
Recept na Mini záviny z kynutého těsta plněné mandlovou náplní
Ingredience potřebné na přípravu kynutých a nadýchaných rohlíků s mandlovým srdcem
Kynuté těsto
- 1 kostka droždí
- 150 ml vody
- 200 ml vlažného mléka
- 4 lice moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 1 bílek
- 850 g mouky
- 1 lžička soli
- 1 žloutek na potření pečiva
Mandlová náplň
- 350 g mletých mandlí
- 60 g cukru
- 60 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky skořice
- 250 ml mléka
Postup přípravy mini závinů
1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít asi 15 minut kvásek.
2. Poté ke kvásku přidáme ostatní ingredience určené na těsto a vypracujeme rukami hladké a elastické těsto.
3. Těsto necháme přikryté na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
4. Zatím si připravíme mandlovou náplň. Smícháme surovina na mandlovou náplň a vznikne nám vláčná mandlová pasta.
5. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o síle asi 3 mm, těsto namažeme mandlovou pastou a obdélník rozkrájíme na 12 menších obdélníků.
6. Každý z obdélníčků svineme do rolády a pokládáme na plech s pečícím papírem.
7. Hůlkou na suši (nebo dřevěnou vařečkou) uděláme ve středu závinů zářezy a necháme přikryté ještě cca 20 minut kynout na plechu.
8. Potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut.
Mini záviny po vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem anebo políváme polevou z Moučkového cukru a citronové šťávy.

Rohlíčky plněné mákem: Voňavé pečivo s ukrytou tradicí
