Pro chvíle, kdy je celá naše rodina spolu, pečeme u nás tyto tvarohovo-makové koláče. Začala s tím už moje babička a recept se u nás dědí po mužské i ženské linii, protože chutnají všem. Koláče milují děti i dospělí, protože s čerstvě uvařenou kávou i s hrnkem kakaa chutnají božsky.


Tyto domácí koláče také krásně vypadají, protože tvarohová a maková náplň rafinovaně vykukuje ven, a tím láká k ochutnávce. Budete-li v pokušení usnadnit si práci tím, že je na závěr nepotřete medem, tak jak uvádíme v receptu, dejte na mou radu a tento krok nevynechejte. Dostanou totiž krásný lesk a stanou se chloubou prostřeného stolu.

Recept na tradiční koláče s tvarohovo-makovou náplní

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut
Počet koláčů: 20–24

Co potřebujeme na upečení koláčů:

Z čeho udělat těsto:

  • ¾ kostky droždí (přibližně 32 g)
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozehřátého másla
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • 250–300 ml teplého mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Ingredience na náplň:

  • 500 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
  • 2–3 lžíce cukru (dle chuti)
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 2–3 lžíce mléka
  • 1–2 hrsti rozinek namočených v rumu (nemusí být)
  • cca 2–3 lžíce mletého máku na zahuštění

Na potření:

  • rozšlehané vejce s trochou mléka (na potření před pečením)
  • trocha teplé vody s medem (na potření okrajů po upečení – dodá lesk a měkkost)

Suroviny na drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 30 g cukru

Postup přípravy domácích koláčů:

1. Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek vzejde za 10–15 minut na teplém místě.

2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme všechny ostatní ingredience na těsto a nakonec i kvásek. Vše spojíme dohromady, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme, dokud nevznikne hladké, pružné a nelepivé těsto.

3. Těsto zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 45 minut na dvojnásobný objem.

4. Než těsto vykyne, připravíme si náplň: smícháme tvaroh, cukr, žloutek, citronovou kůru a šťávu, případně rozinky. Mléko přidáme v případě, že je náplň příliš tuhá. Na závěr doplníme mletým mákem.

5. Po vykynutí z těsta vytvoříme válec, který rozkrájíme na tolik dílů, kolik koláčů chceme vytvořit.

Obrázek receptu na Dvojctihodné koláče-kynuté těsto, dva druhy náplně, drobenka

Dvojctihodné koláče – kynuté těsto, dva druhy náplně, drobenka

6. Rukama každý kus těsta roztáhneme tak, aby se na něj vešla náplň. Následně uzavřeme, ale ne zcela – jen tak, aby náplň mírně vykukovala ven. Nakonec trochu dlaní zploštíme.

7. Z mouky, másla a cukru prsty vyrobíme drobenku.

8. Koláče potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme drobenkou.

9. Koláče na plechu necháme ještě 15 minut kynout.

10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Trvá to asi 20 minut.

11. Ještě horké potřeme teplou vodou s trochou medu. Získají nádherný lesk 🙂

Obrázek k receptu na Tvarohovo-makové koláče
Foto: Cooky.cz, Tvarohovo-makové koláče

Trik pro případ, že nějaké zbydou

Kdyby se vám náhodou stalo, že se všechny nesní, můžete je zcela vychladnuté uchovat v plastové uzavřené dóze nebo mikrotenovém sáčku s papírovým ubrouskem, který absorbuje případnou vlhkost. Myslím si, že tuhle situaci řešit nebudete, i když druhý den jsou díky tvarohu ještě vláčnější 🙂 U nás vždy zmizí do posledního kousku ještě týž den.

Obrázek receptu na Foto: Cooky.cz, recept na Tvaroháček s drobenkou - hebké sousto z pece domova

Tvaroháček s drobenkou: Oblíbený koláč s přípravou, která není složitá. Na povrchu křupavý a výborný i s ovocem

Obrázek receptu na jemný makovec.

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest