Pro chvíle, kdy je celá naše rodina spolu, pečeme u nás tyto tvarohovo-makové koláče. Začala s tím už moje babička a recept se u nás dědí po mužské i ženské linii, protože chutnají všem. Koláče milují děti i dospělí, protože s čerstvě uvařenou kávou i s hrnkem kakaa chutnají božsky.
Tyto domácí koláče také krásně vypadají, protože tvarohová a maková náplň rafinovaně vykukuje ven, a tím láká k ochutnávce. Budete-li v pokušení usnadnit si práci tím, že je na závěr nepotřete medem, tak jak uvádíme v receptu, dejte na mou radu a tento krok nevynechejte. Dostanou totiž krásný lesk a stanou se chloubou prostřeného stolu.
Recept na tradiční koláče s tvarohovo-makovou náplní
Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut
Počet koláčů: 20–24
Co potřebujeme na upečení koláčů:
Z čeho udělat těsto:
- ¾ kostky droždí (přibližně 32 g)
- 500 g hladké mouky
- 100 g rozehřátého másla
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- 250–300 ml teplého mléka
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Ingredience na náplň:
- 500 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
- 2–3 lžíce cukru (dle chuti)
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- 2–3 lžíce mléka
- 1–2 hrsti rozinek namočených v rumu (nemusí být)
- cca 2–3 lžíce mletého máku na zahuštění
Na potření:
- rozšlehané vejce s trochou mléka (na potření před pečením)
- trocha teplé vody s medem (na potření okrajů po upečení – dodá lesk a měkkost)
Suroviny na drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 30 g másla
- 30 g cukru
Postup přípravy domácích koláčů:
1. Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek vzejde za 10–15 minut na teplém místě.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme všechny ostatní ingredience na těsto a nakonec i kvásek. Vše spojíme dohromady, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme, dokud nevznikne hladké, pružné a nelepivé těsto.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 45 minut na dvojnásobný objem.
4. Než těsto vykyne, připravíme si náplň: smícháme tvaroh, cukr, žloutek, citronovou kůru a šťávu, případně rozinky. Mléko přidáme v případě, že je náplň příliš tuhá. Na závěr doplníme mletým mákem.
5. Po vykynutí z těsta vytvoříme válec, který rozkrájíme na tolik dílů, kolik koláčů chceme vytvořit.

Dvojctihodné koláče – kynuté těsto, dva druhy náplně, drobenka
6. Rukama každý kus těsta roztáhneme tak, aby se na něj vešla náplň. Následně uzavřeme, ale ne zcela – jen tak, aby náplň mírně vykukovala ven. Nakonec trochu dlaní zploštíme.
7. Z mouky, másla a cukru prsty vyrobíme drobenku.
8. Koláče potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme drobenkou.
9. Koláče na plechu necháme ještě 15 minut kynout.
10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Trvá to asi 20 minut.
11. Ještě horké potřeme teplou vodou s trochou medu. Získají nádherný lesk 🙂
Trik pro případ, že nějaké zbydou
Kdyby se vám náhodou stalo, že se všechny nesní, můžete je zcela vychladnuté uchovat v plastové uzavřené dóze nebo mikrotenovém sáčku s papírovým ubrouskem, který absorbuje případnou vlhkost. Myslím si, že tuhle situaci řešit nebudete, i když druhý den jsou díky tvarohu ještě vláčnější 🙂 U nás vždy zmizí do posledního kousku ještě týž den.

Tvaroháček s drobenkou: Oblíbený koláč s přípravou, která není složitá. Na povrchu křupavý a výborný i s ovocem

Jemný makovec s citronovou kůrou a tlučeným hřebíčkem: Jednoduchý a nebesky nadýchaný makový koláč díky šlehaným bílkům
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková