Právě nedávno mně kamarádka říkala, že vařila gulášovou polévku z mletého masa a je tak fantastická, že děti se po ní mohly utlouct a málem na ní nezbylo. Tak jsem jí prosila o recept a ono, div se světě, ta polévka opravdu nemá chybu. Je to moderní, rychlá a praktická varianta klasické gulášové polévky, která si i přes jednodušší přípravu uchovává své hutné, kořeněné a voňavé kouzlo.

Základ je stejný jako na klasickou gulášovou polévku, jen maso použijeme buď hovězí mleté anebo mix hovězího a vepřového, já tedy často používám mleté krůtí a to na různá jídla. Třeba i taková sekaná, kterou jsem nedávno připravila z krůtího mletého masa byla vynikající. Gulášová polévka jako taková má kořeny v maďarské kuchyni, kde vznikla jako vydatná polévka pastevců. Ta z mletého masa vznikla později a je oblíbená hlavně v domácnostech, závodních jídelnách a ve školní kuchyni.

Její oblíbenost spočívá zejména v rychlosti a jednoduchosti přípravy z minima surovin, většinou doma dostupných, můžete si její chuť přizpůsobit dle sebe a dle toho, co na její přípravu přesně použijete, místo vody můžete použít hovězí vývar, který vám třeba zbyl, polévka bude mít výraznější chuť.

Recept na vynikající gulášovou polévku z mletého masa

Ingredience potřebné k přípravě teplého objetí ve lžíci gulášové polévky

  • 5 lžic oleje (může být i sádlo)
  • 1 cibule
  • 4 lžičky mleté sladké papriky
  • 200 g mletého hovězího masa (nebo mix hovězího a vepřového)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • vývar
  • 3 velké stroužky česneku
  • majoránka
  • 3 větší brambory
  • 60 g hladké mouky nebo jíška (já používám na zahuštění ovesné vločky přidané na začátku vaření)

Postup přípravy gulášovky

1. Na tuku orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme, dokud se kousky neoddělí.

2. Přidáme papriku, krátce zaresetujeme, aby nám nezhořkla, přidáme sůl, pepř, kmín a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme cca 30 minut.

Po ochucení zalijeme maso vývarem nebo vodou a povaříme.
Foto: Cooky.cz, Po ochucení zalijeme maso vývarem nebo vodou a povaříme.

3. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a dále povaříme do jejich změknutí. Poté polévku zahustíme. V případě zahuštění vločkami je přidávám ihned po zalití vodou.

4. Ten, kdo používá na zahuštění mouku nebo jíšku, ji může připravit z 5 lžic oleje a 4 lžic hladké mouky, případně mouku rozmíchat ve vodě.

5. Cca 15 minut před koncem vaření přidáme utřený česnek a v dlaních rozdrcenou majoránku.

Tipy na podávání

Polévku podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem. Na talíři můžeme přidat kopeček zakysané smetany, ozdobit lze čerstvou petrželí nebo pažitkou.

Obrázek receptu na Zahradní polévku s drožďovým srdcem aneb zeleninovou s nočky

Voňavá zeleninová polévka s drožďovými nočky: Zapomenutý klenot české kuchyně

Obrázek k receptu na Zeleninový boršč od pana Ladislava

Jednoduchý zeleninový boršč, který vařím k obědu každou středu

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest