Právě nedávno mně kamarádka říkala, že vařila gulášovou polévku z mletého masa a je tak fantastická, že děti se po ní mohly utlouct a málem na ní nezbylo. Tak jsem jí prosila o recept a ono, div se světě, ta polévka opravdu nemá chybu. Je to moderní, rychlá a praktická varianta klasické gulášové polévky, která si i přes jednodušší přípravu uchovává své hutné, kořeněné a voňavé kouzlo.
Základ je stejný jako na klasickou gulášovou polévku, jen maso použijeme buď hovězí mleté anebo mix hovězího a vepřového, já tedy často používám mleté krůtí a to na různá jídla. Třeba i taková sekaná, kterou jsem nedávno připravila z krůtího mletého masa byla vynikající. Gulášová polévka jako taková má kořeny v maďarské kuchyni, kde vznikla jako vydatná polévka pastevců. Ta z mletého masa vznikla později a je oblíbená hlavně v domácnostech, závodních jídelnách a ve školní kuchyni.
Její oblíbenost spočívá zejména v rychlosti a jednoduchosti přípravy z minima surovin, většinou doma dostupných, můžete si její chuť přizpůsobit dle sebe a dle toho, co na její přípravu přesně použijete, místo vody můžete použít hovězí vývar, který vám třeba zbyl, polévka bude mít výraznější chuť.
Recept na vynikající gulášovou polévku z mletého masa
Ingredience potřebné k přípravě teplého objetí ve lžíci gulášové polévky
- 5 lžic oleje (může být i sádlo)
- 1 cibule
- 4 lžičky mleté sladké papriky
- 200 g mletého hovězího masa (nebo mix hovězího a vepřového)
- sůl
- pepř
- kmín
- vývar
- 3 velké stroužky česneku
- majoránka
- 3 větší brambory
- 60 g hladké mouky nebo jíška (já používám na zahuštění ovesné vločky přidané na začátku vaření)
Postup přípravy gulášovky
1. Na tuku orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme, dokud se kousky neoddělí.
2. Přidáme papriku, krátce zaresetujeme, aby nám nezhořkla, přidáme sůl, pepř, kmín a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme cca 30 minut.
3. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a dále povaříme do jejich změknutí. Poté polévku zahustíme. V případě zahuštění vločkami je přidávám ihned po zalití vodou.
4. Ten, kdo používá na zahuštění mouku nebo jíšku, ji může připravit z 5 lžic oleje a 4 lžic hladké mouky, případně mouku rozmíchat ve vodě.
5. Cca 15 minut před koncem vaření přidáme utřený česnek a v dlaních rozdrcenou majoránku.
Tipy na podávání
Polévku podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem. Na talíři můžeme přidat kopeček zakysané smetany, ozdobit lze čerstvou petrželí nebo pažitkou.

Voňavá zeleninová polévka s drožďovými nočky: Zapomenutý klenot české kuchyně
