Papanăși neboli česky papanáše jsou jedním z nejznámějších a nejlahodnějších dezertů moldavské a rumunské kuchyně. Jsou jednoduché, a přitom naprosto neodolatelné. Podávají se teplé, přelité smetanou a ovocnou marmeládou, nejčastěji borůvkovou nebo višňovou. Koblížky mají charakteristický tvar – koblížek s kloboučkem – jedná se o větší kolečko a nahoře malá kulička z těsta, která se pokládá navrch se smetanou a džemem.

Z původně obyčejného venkovského jídla z tvarohu, mouky a vajec se stal postupem času symbol rumunského a moldavského pohostinství. Pokrm je dnes považován za národní jídlo Rumunska a Moldavska, servírované téměř v každé hospůdce či restauraci. Každý kraj má svůj způsob, někde se smaží, jinde pečou v troubě. Moldavská verze je jemnější, méně sladká, ale s bohatou porcí tvarohu a husté zakysané smetany. Je to pokrm, který dokonale vystihuje moldavský charakter: upřímný, prostý a přitom neuvěřitelně lahodný. Každé sousto kombinuje křupavost, jemnost tvarohu a sladkokyselou smetanovou hebkost.

Recept na Moldavské Papanăși

Ingredience potřebné na přípravu moldavských tvarohových koblížků se smetanou a džemem

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 300 g mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 vanilkové cukry
  • 4 g prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana na polití
  • džem na ozdobu (višňový, malinový, borůvkový, rybízový)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy moldavských koblížků

1. V misce smícháme vidličkou tvaroh, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkové cukry, a nakonec prosejeme mouku s práškem do pečiva.

2. Z bílků a soli si vyšleháme tuhý sníh a postupně přidáme do tvarohové směsi. Vařečkou rozmícháme těsto.

Připravíme si tvarohové těsto.
Zdroj: cooky.cz, Připravíme si tvarohové těsto.

3. Rukami namočenými v oleji tvarujeme z těsta kolečka s dírou uprostřed, které smažíme z obou stran ve větší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

Rukami namočenými v oleji tvarujeme koblížky a kuličky.
Zdroj: cooky.cz, Rukami namočenými v oleji tvarujeme koblížky a kuličky.
Obrázek receptu na pravé koblihy podle Pepy Maršálka.

Nadýchané koblihy podle Pepy Maršálka: Masopustní recept s voňavými povidly

4. Ze zbytku těsta tvarujeme malé kuličky, ke každému kolečku jednu kuličku, které taktéž smažíme v oleji s koblížky.

5. Děrkovanou lžící koblížky vyndáme z oleje a pokládáme n a papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.

Usmažené pokládáme na papírovou utěrku.
Zdroj: cooky.cz, Usmažené pokládáme na papírovou utěrku.

6. Necháme trochu vychladnout a poléváme zakysanou smetanou a marmeládou, Navrch každého Koblížku položíme doprostřed usmaženou kuličku, kterou také polijeme smetanou a marmeládou.

Zdobíme zakysanou ou smetanou a džemem nebo rozvarem z ovoce.
Zdroj: cooky.cz, Zdobíme zakysanou ou smetanou a džemem nebo rozvarem z ovoce.

Moldavské Papanáše nakonec posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ještě teplé.

Obrázek k receptu na plněné koblížky

Nadýchané koblížky s rumem, plněné čokoládovým krémem a marmeládou. Obzvláště vhodné ke kávě, ale i ke snídani

Obrázek k receptu na koblihy s krémem a marmeládou

Domácí koblihy s božským pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest