Papanăși neboli česky papanáše jsou jedním z nejznámějších a nejlahodnějších dezertů moldavské a rumunské kuchyně. Jsou jednoduché, a přitom naprosto neodolatelné. Podávají se teplé, přelité smetanou a ovocnou marmeládou, nejčastěji borůvkovou nebo višňovou. Koblížky mají charakteristický tvar – koblížek s kloboučkem – jedná se o větší kolečko a nahoře malá kulička z těsta, která se pokládá navrch se smetanou a džemem.
Z původně obyčejného venkovského jídla z tvarohu, mouky a vajec se stal postupem času symbol rumunského a moldavského pohostinství. Pokrm je dnes považován za národní jídlo Rumunska a Moldavska, servírované téměř v každé hospůdce či restauraci. Každý kraj má svůj způsob, někde se smaží, jinde pečou v troubě. Moldavská verze je jemnější, méně sladká, ale s bohatou porcí tvarohu a husté zakysané smetany. Je to pokrm, který dokonale vystihuje moldavský charakter: upřímný, prostý a přitom neuvěřitelně lahodný. Každé sousto kombinuje křupavost, jemnost tvarohu a sladkokyselou smetanovou hebkost.
Recept na Moldavské Papanăși
Ingredience potřebné na přípravu moldavských tvarohových koblížků se smetanou a džemem
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 300 g mouky
- kůra z jednoho citronu
- 4 vanilkové cukry
- 4 g prášku do pečiva
- půl lžičky soli
- olej na smažení
- zakysaná smetana na polití
- džem na ozdobu (višňový, malinový, borůvkový, rybízový)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy moldavských koblížků
1. V misce smícháme vidličkou tvaroh, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkové cukry, a nakonec prosejeme mouku s práškem do pečiva.
2. Z bílků a soli si vyšleháme tuhý sníh a postupně přidáme do tvarohové směsi. Vařečkou rozmícháme těsto.

3. Rukami namočenými v oleji tvarujeme z těsta kolečka s dírou uprostřed, které smažíme z obou stran ve větší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

Nadýchané koblihy podle Pepy Maršálka: Masopustní recept s voňavými povidly
4. Ze zbytku těsta tvarujeme malé kuličky, ke každému kolečku jednu kuličku, které taktéž smažíme v oleji s koblížky.
5. Děrkovanou lžící koblížky vyndáme z oleje a pokládáme n a papírovou utěrku kvůli odsátí tuku.

6. Necháme trochu vychladnout a poléváme zakysanou smetanou a marmeládou, Navrch každého Koblížku položíme doprostřed usmaženou kuličku, kterou také polijeme smetanou a marmeládou.

Moldavské Papanáše nakonec posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ještě teplé.
Nadýchané koblížky s rumem, plněné čokoládovým krémem a marmeládou. Obzvláště vhodné ke kávě, ale i ke snídani
Domácí koblihy s božským pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková