Řízek je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších pokrmů ve světě. Zejména u nás díky své univerzálnosti, jednoduchosti a výjimečné chuti. Většina z nás zná klasický řízek v trojobalu z vepřového nebo kuřecího. Tradičně se ale připravoval z telecího masa, trojobalu – mouky, vajec a strouhanky a smažený na másle nebo tuku. Dnes připravujeme různé varianty ať už podle druhu masa nebo různých těstíček a směsí ve kterých řízky obalujeme. Výjimkou nejsou ani rybí řízky. Příkladem jsou toho například rarášci ať už v pivním nebo sýrovém těstíčku nebo kapsy s různými náplněmi – což je i příklad dnešního receptu. My si dnes uděláme právě tuhle variantu řízku z vepřové kýty – naplněnou a obalenou v těstíčku.
Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku jsou další takovou pochoutkou ze série řízků. K přípravě budeme potřebovat vepřové maso z kýty nebo karé bez kosti. Nádivku připravíme ze slaniny a šunky, které nakrájíte na kousky a smícháte s dvěma vejci. Řízky obalujeme v těstíčku, které se připravuje z hladké mouky, trochy mléka a špetky soli.
Recept na plněné vepřové řízky v těstíčku
Ingredience na přípravu plněných řízků
- 400 g vepřového masa z kýty nebo karé bez kosti
- sůl, pepř dle chuti
- 50 g slaniny
- 50 g šunky
- 2 vejce
- tuk na smažení
- citrónová šťáva
Těstíčko
- 1 vejce
- 60 g hladké mouky
- trochu mléka
- sůl
Postup přípravy plněných řízků
1.Maso nakrájíme na plátky mírně naklepeme a ochutíme solí a pepřem.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, zalijeme rozšlehanými s osolenými vejci a za stálého míchání necháme vajíčka ztuhnout.
3. Připravenou nádivkou potřeme řízky, přeložíme na půl a okraje spojíme jehlami nebo párátkem.
Lahodné Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou
4. Obalíme v připraveném těstíčku a usmažíme na rozehřátém sádle.
5. Usmažené řízky pokapeme citrónovou šťávou.
Příprava těstíčka
Rozmícháme vejce, mouku a sůl a podle potřeby přidáme mléko, aby těstíčko bylo středně husté a neztékalo z řízků.
Tipy
Servírujeme s uvařenými brambory a kolečkem citrónu. Jako příloha se hodí okurkový, nebo zeleninový salát.
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI