Řízek je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších pokrmů ve světě. Zejména u nás díky své univerzálnosti, jednoduchosti a výjimečné chuti. Většina z nás zná klasický řízek v trojobalu z vepřového nebo kuřecího. Tradičně se ale připravoval z telecího masa, trojobalu – mouky, vajec a strouhanky a smažený na másle nebo tuku. Dnes připravujeme různé varianty ať už podle druhu masa nebo různých těstíček a směsí ve kterých řízky obalujeme. Výjimkou nejsou ani rybí řízky. Příkladem jsou toho například rarášci ať už v pivním nebo sýrovém těstíčku nebo kapsy s různými náplněmi – což je i příklad dnešního receptu. My si dnes uděláme právě tuhle variantu řízku z vepřové kýty – naplněnou a obalenou v těstíčku.

Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku jsou další takovou pochoutkou ze série řízků. K přípravě budeme potřebovat vepřové maso z kýty nebo karé bez kosti. Nádivku připravíme ze slaniny a šunky, které nakrájíte na kousky a smícháte s dvěma vejci. Řízky obalujeme v těstíčku, které se připravuje z hladké mouky, trochy mléka a špetky soli.

Recept na plněné vepřové řízky v těstíčku

Ingredience na přípravu plněných řízků

  • 400 g vepřového masa z kýty nebo karé bez kosti
  • sůl, pepř dle chuti
  • 50 g slaniny
  • 50 g šunky
  • 2 vejce
  • tuk na smažení
  • citrónová šťáva

Těstíčko

  • 1 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • trochu mléka
  • sůl

Postup přípravy plněných řízků

Obrázek receptu na Plněné vepřové řízky obalené v těstíčku
Foto: cooky.cz, Recept na Plněné vepřové řízky obalené v těstíčku

1.Maso nakrájíme na plátky mírně naklepeme a ochutíme solí a pepřem.

2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, zalijeme rozšlehanými s osolenými vejci a za stálého míchání necháme vajíčka ztuhnout.

3. Připravenou nádivkou potřeme řízky, přeložíme na půl a okraje spojíme jehlami nebo párátkem.

Recept na Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou

Lahodné Plněné krůtí řízky v trojobalu s bramborem a kyselou okurkou

4. Obalíme v připraveném těstíčku a usmažíme na rozehřátém sádle.

5. Usmažené řízky pokapeme citrónovou šťávou.

Příprava těstíčka

Rozmícháme vejce, mouku a sůl a podle potřeby přidáme mléko, aby těstíčko bylo středně husté a neztékalo z řízků.

Tipy

Servírujeme s uvařenými brambory a kolečkem citrónu. Jako příloha se hodí okurkový, nebo zeleninový salát.

Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest