Mrkváky jsou buď buchty a nebo jako v našem případě, slané placky. Skvělá a zdravější klasika, kterou lze připravit na spoustu způsobů. Místo mouky lze přidat ovesné vločky, strouhanku nebo bezlepkovou směs. Skvěle se hodí trocha sýra, například nastrouhaný parmezán nebo čedar. Pro pikantnější chuť lze přidat špetku chilli nebo uzenou papriku.
Doma na vesnici jsme měli jako každou jinou zeleninu, tak i mrkev, svoji vlastní a pěstovala se ve velkém, aby vydržela do další sezóny. Po vyndání ze země se uchovávala v perfektním sklepě, který byl v zemi, podlaha byl pouze z hlíny a všechna zelenina se schovávala v písku. Takže stačilo zajít do sklepa, vytáhnout pár mrkví, nabrat pár brambor a mrkváky byly raz-dva hotové.
Recept na placky mrkváky
Ingredience potřebné na přípravu mrkvových placek s bramborami, s bylinkami a kořením
- 5 větších mrkví
- 5 větších brambor
- 2 vejce
- sůl a mletý pepř
- tymián, sušený česnek, majoránka, libeček
- hladká mouka
- olej na smažení
Postup přípravy mrkvových placek
1. Mrkev očistíme a brambory oloupeme, oboje nastrouháme na hrubém struhadle. necháme chvíli odstátá a vymačkáme přebytečnou tekutinu.
2. Přidáme ostatní suroviny a lžící formujeme placky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Mrkové placky můžeme péct i v troubě na pečícím papíře pro lehčí verzi.
Výsledkem jsou placky, které můžou sloužit jako příloha k masu, nebo i jako hlavní chod doplněný o zakysanou smetanu, čerstvý salát nebo dip.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření
