Babeta, trochu poetické slovo, kdysi považované za fenomén. Tvarově někde mezi bábovkou a srnčím hřbetem, chuťově někde mezi nadýchaným piškotem a vláčným dortovým korpusem. Dnes bude tento staronový recept na moučník osvěžený citronovým nádechem. Ano, je to vlastně celé o tvaru, pokud máte doma pouze bábovkovou formu, nenechte se znechutit a naprosto stejný moučník připravíte i s ní!
Osvěžující citronová babeta je ten dezert, který si vychutnáte s šálkem kávy nebo mléka. Je to takový „univerzál“, který ale nikdy nezklame. Děti ji také milují, uvidíte sami!
Recept na citrónovou babetu – legendární moučník
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 250 g polohrubé mouky
- 100 ml vody
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 citrony (z 1 citronu kůra, šťáva ze 2 citronů)
- tuk a polohrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy nadýchané citrónové babety
1. Žloutky ušleháme s oběma cukry, cukr se musí rozpustit.
2. Přidáme mouku s kypřícím práškem, olej, vodu, citronovou kůru a šťávu a ušleháme.
3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170°C asi 40 minut.
5. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
Pár tipů na závěr
Místo vody lze použít i jemně perlivá minerálka. Bublinky pomohou těsto ještě více nadlehčit.
Pokud máme formu se vzorem, doporučuji ji před vysypáním moukou nejprve lehce poprášit cukrem. Po upečení se vytvoří jemná karamelová kůrka.

Nadýchaná citrónová buchta se šlehačkovým krémem je neodolatelná

Babeta, koláč plný citrónové chuti a vzpomínek na dětství – navíc s jednoduchou přípravou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI