Recept na lahodnou dezertovou buchtu se smetanovým nadýchaným citrónovým krémem zaujme všechny Vaše rodinné příslušníky. Sladká chuť korpusu a mírně nakyslý citrónový krém je skvělá kombinace chutí.
Recept je vhodný i pro méně zdatné kuchaře, protože je ve skutečnosti velice jednoduchý. Chcete-li například pozvat rodinu do svého nového bytu, neváhejte jim připravit toto krémové pohoštění. Ani nebudou chtít věřit, že dezert není kupovaný. Příprava celého dezertu se skládá z korpusu, citrónového krému a šlehačky. Na celý postup se nyní podíváme:
Připravíme si těsto
Začněte šleháním celých vajec s cukrem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou, dokud nedosáhnete dokonalé homogenní směsi. Pomalým přidáváním oleje pokračujte ve šlehání a současně postupně přilévejte svěží citronovou šťávu a mléko. Do této nadýchané hmoty začněte postupně zapracovávat mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud nevznikne hladké a jednolité těsto. Připravte si plech nebo formu o rozměrech 18×27 cm. Pečlivě formu vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem pro snadné vyjmutí po upečení. Těsto nalijte do formy a pečte 35 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Následuje příprava citrónového krému
Vezměte si velkou mísu a dejte do ní vejce, cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a mléko. Směs pečlivě ušlehejte, aby se všechny ingredience spojily do jednotné hmoty. Nyní směs vařte na sporáku na středním plameni, přičemž neustále míchejte, dokud směs nezhoustne. Jakmile směs dosáhne požadované konzistence, přidejte máslo a důkladně promíchejte, aby se dokonale zapracovalo. Hotovou směs přendejte do misky, zakryjte plastovou fólií a nechte vychladit v lednici, dokud nebude připravena k dalšímu použití.
Poslední je na řadě šlehačka – respektive finální nadýchaný šlehačkový krém
Vyšlehejte smetanu do tuha a přidejte mascarpone spolu s moučkovým cukrem. Vše jemně promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte vychladlý citrónový krém a opět jemně promíchejte, dokud nezískáte hladký a jednolitý krém.
Finální kompletace
Upečený vychladlý korpus rozpůlíme a jednu půlku vydatně, rovnoměrně potřeme krémem. Přiklopíme druhou polovinou. Posypeme moučkovým cukrem, případně přelijeme citrónovou polevou.
Recept na buchtu s nadýchaným citrónovým krémem
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech 27 x 18 cm
- 1 Hrnec
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
- 200 g Mouky
- 150 g Cukru
- 3 ks Vejce
- 80 ml Oleje
- 50 ml Mléka
- 15 g Prášku do pečiva
- 40 ml Citrónové šťávy
- Nastrouhaná kůra z citronu
Ingredience na krém
- 100 ml Mléka
- 100 ml Citrónové šťávy
- 1 ks Vejce
- 4 lžíce Cukru
- 2 lžíce Kukuřičného škrobu
- 8 g Vanilkového cukru
- 1 lžíce Másla
Ingredience na šlehačku
- 200 ml Smetany ke šlehání
- 125 g Mascarpone
- 3 lžíce Moučkového cukru
Postup
Příprava korpusu
- Dáme si předehřát troubu na 180°C.
- Ušleháme si homogenní směs z cukru, vajec a citrónové kůry.
- Za stálého šlehání přidáváme olej, mléko a citrónovou šťávu.
- Na několikrát vmícháme mouku s práškem do pečiva.
- Mícháme dokud nebudeme mít hladké těsto.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do něj těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
Příprava krému
- V míse si ušleháme cukr, vanilkový cukr, citrónovou šťávu, kukuřičný škrob, mléko a vejce.
- Dáme hřát na střední oheň a mícháme do zhoustnutí.
- Následně přidáme máslo a zamícháme.
- Tuto směs dáme do misky, zakryjeme ji potravinářskou fólií a dáme do lednice.
Příprava šlehačky
- Smetanu si ušleháme do tuhé šlehačky.
- Přidáme mascarpone s moučkovým cukrem.
- Promícháme
- Ke šlehačce přidáme krém z lednice a promícháme.
- Vychlazený dort rozpůlíme a na spodní polovinu natřeme krém. Přikryjeme.
- Posypeme moučkovým cukrem.
Poznámky
- Do těsta můžete přidat lžíci citronové šťávy
- Citronový krém můžete dochutit vanilkovým extraktem nebo citronovou kůrou
- Šlehačku můžete ozdobit čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny
- Dort lze uchovávat v lednici až 3 dny