Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Tato rychlá ovocná šlehačková bublanina je ideální volbou, pokud máte chuť na něco sladkého a lehkého. Bublanina je vláčná díky smetaně ke šlehání a kombinace bobulovitého ovoce, jako jsou třešně, rybíz, maliny či jahody, jí dodává svěží chuť. Příprava je snadná a hotový koláč můžete servírovat poprášený vanilkovým moučkovým cukrem. Perfektní na odpolední dezert nebo rychlou pochoutku k čaji.

Začneme šleháním vajec s cukrem do bílé pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, poté smetanu a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Posypeme ovocem a pečeme při 180 °C zhruba 25 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem s vanilkou.

Tipy na vylepšení šlehačkové bublaniny

  • Můžete přidat citronovou kůru do těsta pro extra svěží chuť.
  • Místo smetany lze použít jogurt pro lehčí variantu.
  • Koláč můžete obohatit o mandlové plátky nebo strouhaný kokos na vrcholu před pečením.
  • Na šlehačkovou bublaninu můžete přidat posypku
Nadýchaná šlehačková bublanina s třešněmi

Recept na rychlý ovocný koláč, šlehačkovou bublaninu s ovocem

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 10 porcí
Lahodný ovocný koláč s jemným těstem a sladkými bobulovitými plody

Potřebné vybavení

  • Vyšší plech na pečení
  • Ruční šlehač

Suroviny

Ingredience na těsto

  • 3 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (200 ml)
  • máslo (na vymazání plechu)
  • hrubá mouka (na vysypání plechu)

Ingredience na dokončení

  • 3 hrnky bobulovitého ovoce (třešně, rybíz, maliny, jahody)
  • moučkový cukr s vanilkou (na poprášení)

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180 °C. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek a špetku soli.
  • Přilijte smetanu ke šlehání a vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
    Šlehačková bublanina

    Lehká bublanina se šlehačkou

  • Vyšší plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  • Nalijte těsto rovnoměrně na připravený plech.
    Těsto na bublaninu

    Příprava těsta na plechu

  • Na těsto rovnoměrně rozložte bobulovité ovoce (třešně, rybíz, maliny, jahody).
    Ovice

    Bublanina s ovocem

  • Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 25 minut.
  • Nechte koláč vychladnout a před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bobulové ovoce, bublanina, moučník, šlehačková bublanina, třešně, třešňová bublanina
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest