Tato rychlá ovocná šlehačková bublanina je ideální volbou, pokud máte chuť na něco sladkého a lehkého. Bublanina je vláčná díky smetaně ke šlehání a kombinace bobulovitého ovoce, jako jsou třešně, rybíz, maliny či jahody, jí dodává svěží chuť. Příprava je snadná a hotový koláč můžete servírovat poprášený vanilkovým moučkovým cukrem. Perfektní na odpolední dezert nebo rychlou pochoutku k čaji.
Začneme šleháním vajec s cukrem do bílé pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, poté smetanu a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Posypeme ovocem a pečeme při 180 °C zhruba 25 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem s vanilkou.
Tipy na vylepšení šlehačkové bublaniny
- Můžete přidat citronovou kůru do těsta pro extra svěží chuť.
- Místo smetany lze použít jogurt pro lehčí variantu.
- Koláč můžete obohatit o mandlové plátky nebo strouhaný kokos na vrcholu před pečením.
- Na šlehačkovou bublaninu můžete přidat posypku
Recept na rychlý ovocný koláč, šlehačkovou bublaninu s ovocem
Potřebné vybavení
- Vyšší plech na pečení
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na těsto
- 3 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 kelímek smetany ke šlehání (200 ml)
- máslo (na vymazání plechu)
- hrubá mouka (na vysypání plechu)
Ingredience na dokončení
- 3 hrnky bobulovitého ovoce (třešně, rybíz, maliny, jahody)
- moučkový cukr s vanilkou (na poprášení)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek a špetku soli.
- Přilijte smetanu ke šlehání a vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
Lehká bublanina se šlehačkou
- Vyšší plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Nalijte těsto rovnoměrně na připravený plech.
Příprava těsta na plechu
- Na těsto rovnoměrně rozložte bobulovité ovoce (třešně, rybíz, maliny, jahody).
Bublanina s ovocem
- Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 25 minut.
- Nechte koláč vychladnout a před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.