Kynutého těsta se některé hospodyňky úplně zbytečně obávají. Není na něm vůbec nic složitého a s trochou praxe ho zvládne každá z nás. Vyžaduje jen trochu delší čas na přípravu, protože kynutí je proces, který jednoduše nemůžete nijak zkrátit ani přeskočit. Výsledkem je pak zaručeně domácí, jemné a nadýchané pečivo, které chutná celé rodině.

Plněné rohlíčky se hodí jako vychytaná víkendová snídaně i jako praktická svačina do školy nebo na výlet. Díky důmyslnému rolování a tomu, že neobsahují žádný krém, se totiž nerozpatlají ani v dětském batůžku. V sáčku dokonce vydrží měkké i do druhého dne, ačkoli v den upečení chutnají jednoznačně nejlépe. Náplně lze přizpůsobit vlastní chuti. U nás je nejčastěji pečeme s makovou náplní, marmeládou nebo Nutellou.

Recept na plněné kynuté sladké rohlíčky

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme na domácí plněné kynuté rohlíčky

  • 250 ml teplého mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru (na kvásek)
  • 700 g hladké mouky
  • 20 g krupicového cukru
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo (na potření před pečením)

Postup přípravy kynutých rohlíčků

1. Nejprve zaděláme kvásek:
Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

Do mísy dáme mouku, cukr, jogurt, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, kvásek a vše promícháme.

Těsto vysypeme na pracovní plochu a hnětením vypracujeme pružné, hladké, nelepivé těsto. Důkladné hnětení zabere přibližně 10 minut.

Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2–3 části. Každou vyválíme na 0,5 cm vysokou placku.

Placku rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na širší stranu každého trojúhelníku naneseme náplň a srolujeme směrem ke špičce. Vzniklý rohlíček ještě ohneme mírně do oblouku.

Rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem.

Obrázek k receptu Kynuté sladké rohlíčky
Foto: Cooky.cz, Recept na kynuté plněné sladké rohlíčky

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut.

Před pečením posypeme

Než vložíme rohlíčky do trouby, můžeme je ještě posypat mákem, sezamem nebo skořicovým cukrem. Posyp by měl ladit s náplní. Dobře spolu hraje například marmeláda a skořicový cukr. Naposled jsem zkoušela rohlíčky s makovou náplní posypat nasekanými ořechy a rozhodně se k této kombinaci vrátím.

Obrázek receptu na šlehačkové rohlíčky s tvarohem.

Šlehačkové rohlíčky s tvarohem: Jemnost v každém soustu

Obrázek receptu na Domácí rohlíky z majonézového těsta plněné sýrem - zlaté měšce se sýrovým pokladem

Domácí rohlíky z majonézového těsta plněné sýrem – zlaté měšce se sýrovým pokladem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest