Kynutého těsta se některé hospodyňky úplně zbytečně obávají. Není na něm vůbec nic složitého a s trochou praxe ho zvládne každá z nás. Vyžaduje jen trochu delší čas na přípravu, protože kynutí je proces, který jednoduše nemůžete nijak zkrátit ani přeskočit. Výsledkem je pak zaručeně domácí, jemné a nadýchané pečivo, které chutná celé rodině.
Plněné rohlíčky se hodí jako vychytaná víkendová snídaně i jako praktická svačina do školy nebo na výlet. Díky důmyslnému rolování a tomu, že neobsahují žádný krém, se totiž nerozpatlají ani v dětském batůžku. V sáčku dokonce vydrží měkké i do druhého dne, ačkoli v den upečení chutnají jednoznačně nejlépe. Náplně lze přizpůsobit vlastní chuti. U nás je nejčastěji pečeme s makovou náplní, marmeládou nebo Nutellou.
Recept na plněné kynuté sladké rohlíčky
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme na domácí plněné kynuté rohlíčky
- 250 ml teplého mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru (na kvásek)
- 700 g hladké mouky
- 20 g krupicového cukru
- 150 ml bílého jogurtu
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- rozpuštěné máslo (na potření před pečením)
Postup přípravy kynutých rohlíčků
1. Nejprve zaděláme kvásek:
Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
Do mísy dáme mouku, cukr, jogurt, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli, kvásek a vše promícháme.
Těsto vysypeme na pracovní plochu a hnětením vypracujeme pružné, hladké, nelepivé těsto. Důkladné hnětení zabere přibližně 10 minut.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2–3 části. Každou vyválíme na 0,5 cm vysokou placku.
Placku rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na širší stranu každého trojúhelníku naneseme náplň a srolujeme směrem ke špičce. Vzniklý rohlíček ještě ohneme mírně do oblouku.
Rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut.
Před pečením posypeme
Než vložíme rohlíčky do trouby, můžeme je ještě posypat mákem, sezamem nebo skořicovým cukrem. Posyp by měl ladit s náplní. Dobře spolu hraje například marmeláda a skořicový cukr. Naposled jsem zkoušela rohlíčky s makovou náplní posypat nasekanými ořechy a rozhodně se k této kombinaci vrátím.

Šlehačkové rohlíčky s tvarohem: Jemnost v každém soustu

Domácí rohlíky z majonézového těsta plněné sýrem – zlaté měšce se sýrovým pokladem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková