Nenápadné zakulacené tvary, jemně zlatavá barva a posypané moučkovým cukrem. Také jsou na první pohled tyto křehké šlehačkové rohlíčky plněné tvarohem. První, čím mohou být tyto malé sladké skvosty povědomé, je velká podobnost se svatebním pečivem. Pravda je však taková, že díky fascinující jednoduchosti přípravy si takovéto drobné rohlíčky můžete připravit kdykoliv ke kávě. Navíc díky tuku ve smetaně těsto během pečení nevysychá a zůstává měkké i několik dní po upečení.
Uvnitř každého rohlíčku se skrývá jemně oslazený tvaroh, který přináší do hry lehkou kyselost, krémovitost a dokonalý kontrast k máslovému těstu. Používá se tvaroh v kostce, protože ten je pevnější a méně vodnatý než vaničkový. Při pečení krásně drží tvar a neroztéká se.
Recept na šlehačkové rohlíčky s tvarohovou náplní
Ingredience pro pečení
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 Hera
- 250 ml šlehačky 33%
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 2 vejce (z bílků sníh)
- citronová šťáva
- cukr
- rum dle chuti
Postup přípravy šlehačkových rohlíčků
1. Ze všech surovin (na těsto) vypracujeme těsto a rozdělíme ho na 4 díly.
2. Každý vyválíme do kruhu a rozkrájíme na 8 dílků – trojúhelníků.
3. Na širší stranu naneseme náplň a stočíme.
4. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby.
5. Pečeme na 180°C dozlatova.
Závěr
Jak vidíte, jde to až extrémně jednoduché. Rohlíčky se hodí jako sváteční cukroví, zákusek ke kávě, sladké pohoštění pro návštěvu i jako milá pozornost do krabičky.
Podobné recepty se u nás začaly objevovat už od první republiky. V původních kuchařkách se často používalo označení „smetánkové těsto“ a ženy si vyměňovaly často recepty mezi sebou, jako malá tajemství. Každá rodina si recept ve výsledku upravila po svém.

Šlehačkové koláčky s náplní z povidel

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI