Překvapte celou rodinu touto sladkou specialitou. Nadýchané koblížky s lahodným vanilkovým krémem si hned všichni zamilujete a recept se stane vašim přísně hlídaným tajemstvím. Koblihy se doslova rozplývají v ústech. Jakmile první koblihu ochutnáte, zjistíte, že jsou úplně jiné, než z obchodu. Hned vám bude jasné, že lze vyrobit koblihu, u které se nehledá pracně náplň jako jehla v kupce sena. Takové jsou naše koblihy s pudinkovým krémem – nadýchané a lahodné.
Recept na koblihy s vanilkovým krémem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 280 g mouky
- 40 g cukru
- 1 vejce
- 120 ml plnotučného mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 7 g sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
Vanilkový krém:
- 660 ml plnotučného mléka
- 3 rozšlehaná vejce
- 180 g cukru
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup přípravy
1. Do mísy na přípravu těsta si nasypeme mouku, cukr, muškátový oříšek a sůl.
2. V jiné míse si smícháme mléko, rozpuštěné máslo, droždí a vejce.
3. Mixérem začneme míchat těsto a průběžně doléváme připravenou mléčnou směs.
4. Hněteme dokud nám nevznikne lepivé těsto.
5. Čistou mísu si vymažeme máslem a dáme do ní těsto.
6. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout.
7. V průběhu kynutí těsta si připravíme krém.
8. Do hrnce si dáme cukr, kukuřičný škrob se špetkou soli a trochu mléka.
9. Promícháme metličkou a dolejeme zbytek mléka.
10. Přidáme rozšlehané vejce a za stálého míchání zahříváme na plotně.
11. Jakmile nám pudink zhoustne, tak u prvních viditelných bublinek odstavíme.
12. Přidáme vanilkový extrakt, promícháme a necháme zchladnout.
13. Ideální způsob chladnutí je nalít pudink do misky a přikrýt potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku.
14. Po 2 hodinách kynutí těsta si ho dáme na posypanou pracovní plochu.
15. Rozválíme a vykrajovátkem nebo sklenicí vykrájíme kolečka.
16. Koblihy smažíme dozlatova v rozpáleném oleji tak, aby v něm plavaly celé.
17. Hotové koblihy dáme odkapat na papírové utěrky a následně je obalíme v cukru ještě za tepla.
18. Do každé koblihy uděláme díru například vařečkou nebo příborovým nožem a naplníme je pomocí cukrářského sáčku nebo plnící pistole.