Tento dort není o dokonalosti, ale o přirozenosti a upřímnosti. Ukazuje vše, co má – vrstvy nadýchaného korpusu, jemného krému a sezónního ovoce nebo klidně i jedlých květů. Nahý dort působí, jako by odložil pozlátko, aby nechal vyniknout svou pravou krásu. Nepotřebuje fondán ani kilometry polevy, přesto zaujme na první pohled.
Jeho kouzlo je v jednoduchosti a nápaditosti. Je lehký, svěží, působí elegantně a dá se snadno přizpůsobit jakékoli slavnostní události – od letních oslav po podzimní svatby. A co je nejlepší – příprava není složitá a i bez zkušeností vytvoříte dort, který bude krásný a potěší každého oslavence.
Recept na nahý dort s ovocem a nadýchaným krémem
Ingredience na korpus
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 10 lžic vody
- 1 balíček vanilkového cukru
Suroviny na krém
- 250 g sýru Mascarpone
- 250 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
Čím dort ozdobit
- borůvky, maliny, zbytek krému a libovolné sypání
Postup přípravy nahého dortu
1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny a přidáme 10 lžic horké vody.
2. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Těsto vylijeme do formy vystlané pečícím papírem a pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
4. Po upečení vyklopíme, stáhneme papír a necháme korpus vychladnout. Korpus rozřízneme pna dva platy a naplníme vyšlehaným krémem.
5. Zdobíme zbytkem krému a čerstvým ovocem dle vkusu. Uložíme do lednice.
Na zdobení můžeme použít lesní plody, bylinky, sušené květy, plátky ovoce a ořechy.

Levné, krásné a nebezpečně dobré: Piškotové „bomby“ po kterých se budete olizovat až za ušima

Rychlý hrnečkový dort z mikrovlnky: Čokoládový Mug cake za pár minut a bez pečení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková