Tento dort není o dokonalosti, ale o přirozenosti a upřímnosti. Ukazuje vše, co má – vrstvy nadýchaného korpusu, jemného krému a sezónního ovoce nebo klidně i jedlých květů. Nahý dort působí, jako by odložil pozlátko, aby nechal vyniknout svou pravou krásu. Nepotřebuje fondán ani kilometry polevy, přesto zaujme na první pohled.

Jeho kouzlo je v jednoduchosti a nápaditosti. Je lehký, svěží, působí elegantně a dá se snadno přizpůsobit jakékoli slavnostní události – od letních oslav po podzimní svatby. A co je nejlepší – příprava není složitá a i bez zkušeností vytvoříte dort, který bude krásný a potěší každého oslavence.

Recept na nahý dort s ovocem a nadýchaným krémem

Ingredience na korpus

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 10 lžic vody
  • 1 balíček vanilkového cukru

Suroviny na krém

  • 250 g sýru Mascarpone
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Čím dort ozdobit

  • borůvky, maliny, zbytek krému a libovolné sypání

Postup přípravy nahého dortu

1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny a přidáme 10 lžic horké vody.

2. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3. Těsto vylijeme do formy vystlané pečícím papírem a pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

4. Po upečení vyklopíme, stáhneme papír a necháme korpus vychladnout. Korpus rozřízneme pna dva platy a naplníme vyšlehaným krémem.

5. Zdobíme zbytkem krému a čerstvým ovocem dle vkusu. Uložíme do lednice.

Nahý dort zdobíme dle svého vkusu zbytky krému a ovocem.
Foto: Cooky.cz, Nahý dort zdobíme dle svého vkusu zbytky krému a ovocem.

Na zdobení můžeme použít lesní plody, bylinky, sušené květy, plátky ovoce a ořechy.

Obrázek k receptu: Originální, hravé, lehké: Piškotové "bomby" se šlehačkou a pomerančovou šťávou

Levné, krásné a nebezpečně dobré: Piškotové „bomby“ po kterých se budete olizovat až za ušima

Obrázek receptu na Hrnečkový čokoládový Mugcake - rychlodortík z mikrovlnky

Rychlý hrnečkový dort z mikrovlnky: Čokoládový Mug cake za pár minut a bez pečení

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest