Každá rodina má svůj recept na kuře ve směsi. Někdo do ní přidává česnek, někdo hořčici, jiný zase pivo. Každá pánev má jiný zvuk, když se do ní položí první kousek masa, to tiché zasyčení, které voní po domově. Křehké zlatavé masíčko s lehkou kůrčičkou a měkkým vnitřkem. A když se k tomu přidá bramborová kaše nebo kousek chleba, je to chuť, která nikdy nezestárne.
Smažené kuřecí kousky jsou jako česká odpověď na řízek a fastfood zároveň. Využijí se menší kuřecí části, prsa nebo části stehenních řízků, které se dají naložit a usmažit rychle bez obalování v trojobalu. Kdysi to byla obyčejná těstíčka z mouky, vajec, mléka a podobně, dnes se k nakládání masa vracíme s přidáním nových přísad jako majolka, jogurt, hořčice, bylinky. Ale princip zůstává stále stejný – naložit, nechat odpočinout a osmažit dozlatova.
Recept na křehké kuřecí kousky v marinádě
Ingredience potřebné. na přípravu kuřete ve směsi
- 600 g kuřecího masa (kousky prs nebo stehenních řízků)
- 4 lžíce Majolky
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- sekaná bazalka
- zelený petržel
- koriandr
- strouhaná mozarella
- olej na smažení
Postup přípravy kuřecích kousků
1. Maso nakrájíme na menší kousky cca 3-4 cm.
2. V míse smícháme všechny ingredience na marinádu a kuřecí kousky do něj naložíme nejméně na 2 hodiny, ideálně do druhého dne.
3. Kousky vytahujeme z marinády a smažíme na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.

4. Usmažené maso klademe na papírové utěrky kvůli odsátí tuku.
Pokrm podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší, hranolkami nebo kouskem chleba s okurkou.
Pro lehčí. verzi můžeme maso upéct v troubě na 190 stupňů asi 25 minut.
Pro jemně asijský tón můžeme do směsi přidat lžíci sojové omáčky.
Doubičtí rarášci v bramborovém těstíčku: Tradiční recept