Nezapomenutelná kombinace pudingového cukrářského krému a máslových vrstev s čokoládovou a vanilkovou polevou. Napoleonův dort, známý také jako “mille-feullie”, je tradiční francouzský dezert již několik set let. Dort je pochopitelně pojmenovaný po známém francouzském vojevůdci. Napoleon Bonaparte si údajně na tomto dezertu rád pochutnával během své vlády. Přesto je jeho původ sporný a ne všichni s vyřčenou teorií souhlasí.
Luxusní cukrářský krém z vanilkového lusku je určitě hodný císařského stolování. Samozřejmě existuje mnoho variant přípravy Napoleonova dortu. Tento recept jsme vybrali jakožto kompromisem mezi autenticitou a jednoduchostí přípravy s listovým těstem.
Recept na Napoleonův dort
Ingredience na přípravu
Vanilkový krém:
- 1 vanilkový lusk
- 1,5 hrnku plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku smetany 33%
- 2 lžíce másla
Dort a polevy:
- 500 g listového těsta
- 1,5 hrnku cukru
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 4 – 6 lžic plnotučného mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu
Postup přípravy krému
1. V hrnci smícháme mléko a rozpůlený vanilkový lusk s jádry z lusku.
2. Přivedeme k varu.
3. V míse si prozatím vyšleháme žloutky, sůl, cukr a kukuřičný škrob.
4. Vyšleháme si smetanu.
5. Z horkého mléka odstraníme vanilkový lusk a toto mléko v dávkách přidáváme k vaječné směsi za stálého šlahání.
6. Směs dáme opět vařit do hrnce a šleháme, dokud dostatečně nezhoustne.
7. Odstavíme a zašleháme máslo.
8. Krém dáme do mísy a přikryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme na povrch krému.
9. Dáme do lednice na minimálně 2 hodiny.
Postup přípravy dortu a polevy
1. Listové těsto rozválíme a vytvoříme čtverec o rozměru 30 x 30 cm.
2. Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 220°C.
3. Čtverec listového těsta si rozdělíme na 3 pruhy 30 x 10 cm a vyskládáme na plech s odstupy.
4. Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočinout.
5. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut, dokud nemáme zlatavé okraje.
6. Poté zakryjeme dalším plechem a pečeme 8 minut.
7. Dále odstraníme vrchní plech a pečeme posledních 6 – 8 minut do zlatova.
8. Během chladnutí těsta si v míse vyšleháme cukr, kukuřičný sirup, máslo a mléko.
9. Množství mléka zvolíme tak, abychom získali ideální mírně hustou konzistenci.
10. 1/4 směsi dáme do menší misky a promícháme v ní kakao.
11. Bílou polevu nalejeme na jeden upečený pruh těsta a rovnoměrně rozetřeme.
12. Párátkem můžeme vytvořit vzor tak, že táhneme nahoru a dolů ve střídavých směrech na polevě.
13. Necháme 10 minut ztuhnout, mezitím kakaovou část dáme do zdobícího sáčku.
14. Do cukrářského sáčku s 1 – 1,5 cm dírou ve špičce dáme polovinu krému.
15. Krém rovnoměrně naneseme na jeden z proužků těsta.
16. Sáček naplníme zbytkem a takto ozdobíme i třetí proužek těsta.
17. Kusy naskládáme na sebe tak, aby ten nahoře byl s polevou a ozdobený čokoládovým krémem.
TIP ke konzumaci dortu
Máte-li raději křupavější listové těsto, konzumujte dort v den pečení. Druhý den bude těsto více vláčné a měkčí.