Vanilka, tedy mluvíme-li o té pravé, nikoliv o chemicky vyráběném vanilinu, je koření získávané z fermentovaných tobolek tropické orchideje Vanilla planifolia. Proč je i světovými pekaři tolik ceněna? Je to dáno její jemnou, komplexní vůní s tóny medu a květin. Vanilka také obsahuje vanilin a další aromatické látky. Pravá vanilka patří k nejdražším kořením na světě – její pěstování je náročné, protože květy je nutno opylovávat ručně. Často bývá nahrazována syntetickým vanilinem, který má sice podobné aroma, ale je jednodušší a levnější na výrobu, avšak chuťově méně komplexní, navíc jde o ropný výrobek.
Kvalita v první řadě
Kvalitní tvaroh je mléčný výrobek, který vzniká srážením mléčné bílkoviny kaseinu. Disponuje vysokým obsahem bílkovin a vápníku Rozlišujeme tvaroh měkký (jemný, polotučný, tučný) a tvrdý (na strouhání, v české tradiční kuchyni používaný například na ovocné knedlíky). Dobrý tvaroh by měl mít čistou mléčnou vůni a chuť, bez výrazně kyselého nebo nahořklého tónu a přirozenou konzistenci bez přílišné vodnatosti. Ideálně obsahuje minimum přidaných stabilizátorů a má jednoduché složení. Tvaroh se využívá jak na sladko, tak na slano a je oblíbený i ve sportovní výživě.
Dost už ale o použitých surovinách, teď už si pojďte připravit tento sladký zákusek z listového těsta s vanilkovo-tvarohovým krémem a nasekanými mandlemi.
Ingredience na přípravu křupavých tvarohovo-vanilkových tyčinek
- Měkký tvaroh – 250 g (vanička);
- Vejce – 1 ks;
- Žloutek – 1 ks;
- Mléko – 1 lžíce;
- Vanilkový cukr – 1 sáček;
- Cukr krystal – 40 g;
- Vanilkový pudink – ½ sáčku (nebo 20 g kukuřičného škrobu a trocha vanilky);
- Listové těsto – 1 velké balení (375-400 g, nejlépe už rovnou rozválené);
- Sekané mandle – hrst.
Postup přípravy tyčinek z listového těsta, tvarohu, vanilky a mandlí
- Tvaroh rozšlehejte s vejcem, krystalovým i vanilkovým cukrem a pudinkem.
- Těsto lehce přeložte napůl, ale nemačkejte, jen naznačte střed.
- Na polovinu těsta naneste náplň.
- Přikryjte druhou polovinou těsta, okraje dobře přimáčkněte.
- Povrch potřete žloutkem rozmíchaným v mléce.
- Placku rozřežte na tyčinky rádlem nebo kolečkem na pizzu.
- Posypte sekanými mandlemi.
- Opatrně přeneste na plech.
- Pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Ještě teplé posypejte moučkovým cukrem.

Listové tyčinky plněné tvarohem a sypané mandlemi – výborná sladká pochutina

Listový řez s pudinkem a rumovou polevou – koláč na neděli
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedia