Vanilka, tedy mluvíme-li o té pravé, nikoliv o chemicky vyráběném vanilinu, je koření získávané z fermentovaných tobolek tropické orchideje Vanilla planifolia. Proč je i světovými pekaři tolik ceněna? Je to dáno její jemnou, komplexní vůní s tóny medu a květin. Vanilka také obsahuje vanilin a další aromatické látky. Pravá vanilka patří k nejdražším kořením na světě – její pěstování je náročné, protože květy je nutno opylovávat ručně. Často bývá nahrazována syntetickým vanilinem, který má sice podobné aroma, ale je jednodušší a levnější na výrobu, avšak chuťově méně komplexní, navíc jde o ropný výrobek.

Kvalita v první řadě

Kvalitní tvaroh je mléčný výrobek, který vzniká srážením mléčné bílkoviny kaseinu. Disponuje vysokým obsahem bílkovin a vápníku Rozlišujeme tvaroh měkký (jemný, polotučný, tučný) a tvrdý (na strouhání, v české tradiční kuchyni používaný například na ovocné knedlíky). Dobrý tvaroh by měl mít čistou mléčnou vůni a chuť, bez výrazně kyselého nebo nahořklého tónu a přirozenou konzistenci bez přílišné vodnatosti. Ideálně obsahuje minimum přidaných stabilizátorů a má jednoduché složení. Tvaroh se využívá jak na sladko, tak na slano a je oblíbený i ve sportovní výživě.

Dost už ale o použitých surovinách, teď už si pojďte připravit tento sladký zákusek z listového těsta s vanilkovo-tvarohovým krémem a nasekanými mandlemi.

Ingredience na přípravu křupavých tvarohovo-vanilkových tyčinek

  • Měkký tvaroh –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g (vanička);
  • Vejce  –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  1 ks;
  • Žloutek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Vanilkový pudink –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ sáčku (nebo 20 g kukuřičného škrobu a trocha vanilky);
  • Listové těsto –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 velké balení (375-400 g, nejlépe už rovnou rozválené);
  • Sekané mandle –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst.
Obrázek k receptu: Lahodné, jemné a snadné: Tvarohovo vanilkové tyčinky z listového těsta
Foto: YouTube / Elliina chutná kuchyně, Recept na: Lahodné, jemné a snadné: Tvarohovo vanilkové tyčinky z listového těsta

Postup přípravy tyčinek z listového těsta, tvarohu, vanilky a mandlí

  • Tvaroh rozšlehejte s vejcem, krystalovým i vanilkovým cukrem a pudinkem.
  • Těsto lehce přeložte napůl, ale nemačkejte, jen naznačte střed.
  • Na polovinu těsta naneste náplň.
Obrázek k receptu: Lahodné, jemné a snadné: Tvarohovo vanilkové tyčinky z listového těsta
Foto: YouTube / Elliina chutná kuchyně, Recept na: Lahodné, jemné a snadné: Tvarohovo vanilkové tyčinky z listového těsta
  • Přikryjte druhou polovinou těsta, okraje dobře přimáčkněte.
  • Povrch potřete žloutkem rozmíchaným v mléce.
  • Placku rozřežte na tyčinky rádlem nebo kolečkem na pizzu.
  • Posypte sekanými mandlemi.
  • Opatrně přeneste na plech.
  • Pečte 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  • Ještě teplé posypejte moučkovým cukrem.
Recept na listové tyčinky s tvarohem a mandlemi.

Listové tyčinky plněné tvarohem a sypané mandlemi – výborná sladká pochutina

Obrázek receptu na Listový řez s pudinkem a rumovou polevou - koláč na neděli

Listový řez s pudinkem a rumovou polevou – koláč na neděli

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedia

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest