Znáte tento jednoduchý, kdysi mu říkali chudý pokrm, s bohatou historií a chutí? Kořeny má v dělnických a selských domácnostech střední Evropy, hlavně na Moravě, v Čechách a na Slovensku. Základem pokrmu byla bramborová kaše, která se nastavovala kroupami, krupicí, moukou, jáhly, nebo pohankou, když nebylo brambor dostatek. Díky tomu se z malé porce brambor najednou stalo syté jídlo pro celou rodinu.
Možná si říkáte, co na takovém jídlu může být dobrého, ale i když to bylo jídlo chudých, jeho chuť je velice příjemná a domácí. Díky kombinaci brambor a obilí má pokrm zajímavou strukturu a nejčastěji se podává s cibulkou osmaženou na sádle nebo másle, někdy posypaný škvarky, někdy zase s kyselým mlékem či podmáslím ale taky jako příloha k zabíjačkovým jídlům nebo dušenému zelí.
Recept na nastavovanou kaši podle babiččina receptu z mého dětství
Ingredience potřebné na přípravu Nastavované kaše podle receptu babičky
- 800 g brambor (nejlépe typu C)
- 150 g ječných krupek (namočených přes noc)
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 1,5 lžičky soli – dle chuti
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžíce sádla nebo oleje na smažení cibulky
Postup přípravy nastavované kaše
1. Předem si namočíme krupky alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.
2. Brambory oloupané uvaříme v osolené vodě do měkka, zvlášť uvaříme do měkka krupky (asi 25-30 minut),
3. Brambory slijeme a rozmačkáme. Můžeme přidat trochu vývaru nebo vody z brambor, pokud je kaše moc hustá.
4. Přidáme uvařené scezené krupky, utřený česnek, majoránku, pepř a sůl dle chuti.
5. V pánvi na sádle nebo oleji osmažíme cibulku do zlatova a kaši jí ozdobíme.
Podávání
Servírujeme samotnou s kyselým mlékem, podmáslím, nepojato přílohu ke šťavnaté pečeni či s dušeným zelím.

Pikantní zapečená bramborová kaše se zeleninou a žloutkem

Nenápadný poklad z kuchyně našich babiček: Kapustová sekaná s bramborovou kaší, recept s masem i bez něj
pozn.: částečně upraveno AI