Znáte tento jednoduchý, kdysi mu říkali chudý pokrm, s bohatou historií a chutí? Kořeny má v dělnických a selských domácnostech střední Evropy, hlavně na Moravě, v Čechách a na Slovensku. Základem pokrmu byla bramborová kaše, která se nastavovala kroupami, krupicí, moukou, jáhly, nebo pohankou, když nebylo brambor dostatek. Díky tomu se z malé porce brambor najednou stalo syté jídlo pro celou rodinu.

Možná si říkáte, co na takovém jídlu může být dobrého, ale i když to bylo jídlo chudých, jeho chuť je velice příjemná a domácí. Díky kombinaci brambor a obilí má pokrm zajímavou strukturu a nejčastěji se podává s cibulkou osmaženou na sádle nebo másle, někdy posypaný škvarky, někdy zase s kyselým mlékem či podmáslím ale taky jako příloha k zabíjačkovým jídlům nebo dušenému zelí.

Recept na nastavovanou kaši podle babiččina receptu z mého dětství

Ingredience potřebné na přípravu Nastavované kaše podle receptu babičky

  • 800 g brambor (nejlépe typu C)
  • 150 g ječných krupek (namočených přes noc)
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky soli – dle chuti
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžíce sádla nebo oleje na smažení cibulky

Postup přípravy nastavované kaše

1. Předem si namočíme krupky alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.

2. Brambory oloupané uvaříme v osolené vodě do měkka, zvlášť uvaříme do měkka krupky (asi 25-30 minut),

3. Brambory slijeme a rozmačkáme. Můžeme přidat trochu vývaru nebo vody z brambor, pokud je kaše moc hustá.

Uvařené a scezené krupky přidáme do bramborové kaše a ochutíme.
Foto: cooky.cz, Uvařené a scezené krupky přidáme do bramborové kaše a ochutíme.

4. Přidáme uvařené scezené krupky, utřený česnek, majoránku, pepř a sůl dle chuti.

5. V pánvi na sádle nebo oleji osmažíme cibulku do zlatova a kaši jí ozdobíme.

Podávání

Servírujeme samotnou s kyselým mlékem, podmáslím, nepojato přílohu ke šťavnaté pečeni či s dušeným zelím.

Obrázek receptu na pikantní zapečenou bramborovou kaši.

Pikantní zapečená bramborová kaše se zeleninou a žloutkem

Obrázek receptu na Kapustovou sekanou - českou klasiku s listem kapusty a srdcem z domova

Nenápadný poklad z kuchyně našich babiček: Kapustová sekaná s bramborovou kaší, recept s masem i bez něj

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest