Rajčata jsou oblíbenou letní zeleninou. Každoročně ale bojujeme s tím, že všechna nestihnou dozrát. Jak všichni víme, zelené plody se jíst nesmí, neb mají vysoký obsah škodlivého solaninu a tomatinu. Tepelnou úpravou se škodliviny odbourají, přesně řečeno se jejich obsah sníží natolik, že konzumace výsledného produktu je bezpečná. Ani tak se to ale samozřejmě nemá přehánět, malé děti a těhotné ženy by se měly těmto produktům raději zcela vyhnout.

Zimní salát jako „multivitamin“

Ovšem když z nezralých rajčat vyrobíme například chutney (čatní) nebo salát, je to zcela „jiná liga“. Cibule, paprika a zelí dodají nutriční hodnotu, výsledný pokrm je tak plný vitaminu C, draslíku, vlákniny a antioxidantů. Kupříkladu lykopen obsažený v rajčatech je spojován s prevencí kardiovaskulárních chorob. Cibule je zase známým pomocníkem pro imunitu, což se bude hodit obzvlášť na podzim a v zimě. Dalo by se tedy bez ostychu říci, že takovýto salát je chuťovou i vitaminovou bombou.

Obrázek k receptu: Nedozrála vám rajčata? Žádný problém, zavařte si na zimu tento skvělý salát!
Foto: Uživatel MaiDenzel/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Nedozrála vám rajčata? Žádný problém, zavařte si na zimu tento skvělý salát!

Ingredience:

  • Hlávkové zelí – 2 ks;
  • Cibule – ¾ kg;
  • Velké papriky – 6 ks;
  • Nedozrálá rajčata – 30 ks;
  • Voda – 4 litry;
  • Ocet – ¾ litru;
  • Cukr krystal – 300 g;
  • Sůl – 120 g;
  • Sladidlo – 30 kuliček (lze nahradit 30 čajovými lžičkami cukru);
  • Nové koření – 15 kuliček;
  • Hřebíček – 5 ks;
  • Hořčičná semínka – 1 čajová lžička.

Postup:

  • Na přípravu nálevu svařte vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
  • Nechte projít varem, poté vypněte zdroj tepla a pod pokličkou nechte nálev louhovat.
  • Rajčata a papriky očistěte a omyjte.
  • Cibuli oloupejte.
  • Cibuli a rajčata nakrájejte na plátky, papriky na hranolky, zelí na jemné proužky.
  • Veškerou zeleninu dejte do mísy.
  • Zeleninu promíchejte a vzniklou směsí naplňte čisté a vypařené zavařovací sklenice.
  • Zalijte teplým přecezeným nálevem.
  • Očistěte hrdla sklenic, zavíčkujte a víčka dobře utáhněte.
  • Sterilujte 20 minut při 90 °C.
  • Tip: zavařovat lze také v troubě či v obyčejném hrnci (do něj je ale potřeba sklenice umístit na utěrku).
Obrázek receptu na Lahodná zelená rajčata v nálevu.

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Obrázek receptu na chutney ze zelených rajčat.

Chutney ze zelených rajčat

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest