Vzpomínky na pečení s babičkou mám pevně zakořeněné – mouka po celé kuchyni, ruce od těsta a vůně čerstvě upečených koláčů. Tvaroh byl u nás doma vždycky jasná volba, ale brusinky? Ty se u nás objevily až později, když je babička jednou přimíchala do náplně a všem to prý moc chutnalo a tak je od té doby tahle kombinace oblíbená v celé rodině.
V české kuchyni asi nenajdete nic tak tradičního, jako tyto koláče. Nejčastějšími náplněmi je mák, ořechy, povidla nebo právě tvaroh. Jakmile je také zkusíte s brusinkami, otevřete si dveře k novým a neprozkoumaným chutím, tak se do toho pustíme!
Recept na poctivé tvarohové koláče s brusinkami
Ingredience pro přípravu těsta
- 550 g mouky
- 80 g cukru
- 7 g soli
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 15 g droždí
- 300 ml mléka
Ingredience pro přípravu tvarohové náplně
- 400 g tvarohu
- 100 g kondenzovaného mléka
Ingredience pro přípravu brusinkové náplně
- 250 g brusinek
- 200 g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 50 ml horké vody

Tradiční meruňkový koláč s drobenkou: Vyvážená chuť vláčného těsta, šťavnatých meruněk s máslovou drobenkou
Postup přípravy tvarohových koláčů
1. Smícháme si droždí se solí a cukrem a prosejeme mouku.
2. Samostatně si ohřejeme mléko s máslem a poté do něj zapracujeme žloutky.
3. S moukou nyní vypracujeme těsto a necháme vzejít.
4. Tvaroh si prozatím ušleháme s kondenzovaným mlékem.
5. Brusinky si povaříme za stálého míchání s cukrem, asi 5 minut.
6. Smícháme si kukuřičný škrob s vodou a tuto směs přilijeme k brusinkám.
7. Mícháme a vaříme do zhoustnutí, potom odstavíme.
8. Vykynuté těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 10 – 12 cm.
9. Doprostřed koleček naneseme tvaroh a necháme dokynout.
10. Ještě tvaroh potřeme brusinkovou směsí a těsto vyšlehaným žloutkem.
11. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.
Historie koláčů
Již ve středověku byly podobné koláče součástí pohoštění během různých příležitostí. Šlechta si byla vědoma jejich atraktivity a dbala na to, aby nikdy nechyběly. Receptů proto vzniklo opravdu mnoho a každý má ten svůj. Na druhou stranu, nikdy jsem ještě nejedla koláče, které by nebyly chutné.
