Vzpomínky na pečení s babičkou mám pevně zakořeněné – mouka po celé kuchyni, ruce od těsta a vůně čerstvě upečených koláčů. Tvaroh byl u nás doma vždycky jasná volba, ale brusinky? Ty se u nás objevily až později, když je babička jednou přimíchala do náplně a všem to prý moc chutnalo a tak je od té doby tahle kombinace oblíbená v celé rodině.

V české kuchyni asi nenajdete nic tak tradičního, jako tyto koláče. Nejčastějšími náplněmi je mák, ořechy, povidla nebo právě tvaroh. Jakmile je také zkusíte s brusinkami, otevřete si dveře k novým a neprozkoumaným chutím, tak se do toho pustíme!

Recept na poctivé tvarohové koláče s brusinkami

Ingredience pro přípravu těsta

  • 550 g mouky
  • 80 g cukru
  • 7 g soli
  • 2 žloutky
  • 50 g másla
  • 15 g droždí
  • 300 ml mléka

Ingredience pro přípravu tvarohové náplně

  • 400 g tvarohu
  • 100 g kondenzovaného mléka

Ingredience pro přípravu brusinkové náplně

  • 250 g brusinek
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 ml horké vody
Obrázek receptu na meruňkový koláč s drobenkou.

Tradiční meruňkový koláč s drobenkou: Vyvážená chuť vláčného těsta, šťavnatých meruněk s máslovou drobenkou

Postup přípravy tvarohových koláčů

1. Smícháme si droždí se solí a cukrem a prosejeme mouku.

2. Samostatně si ohřejeme mléko s máslem a poté do něj zapracujeme žloutky.

3. S moukou nyní vypracujeme těsto a necháme vzejít.

4. Tvaroh si prozatím ušleháme s kondenzovaným mlékem.

5. Brusinky si povaříme za stálého míchání s cukrem, asi 5 minut.

6. Smícháme si kukuřičný škrob s vodou a tuto směs přilijeme k brusinkám.

7. Mícháme a vaříme do zhoustnutí, potom odstavíme.

8. Vykynuté těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 10 – 12 cm.

Obrázek receptu na koláče s tvarohem a brusinkami.
Zdroj: Alex&Milana, Recept na koláče s tvarohem a brusinkami. – Z těsta vykrojíme kolečka.

9. Doprostřed koleček naneseme tvaroh a necháme dokynout.

10. Ještě tvaroh potřeme brusinkovou směsí a těsto vyšlehaným žloutkem.

Naneseme tvaroh a brusinky.
Zdroj: Alex&Milana, Naneseme tvaroh a brusinky.

11. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

Historie koláčů

Již ve středověku byly podobné koláče součástí pohoštění během různých příležitostí. Šlechta si byla vědoma jejich atraktivity a dbala na to, aby nikdy nechyběly. Receptů proto vzniklo opravdu mnoho a každý má ten svůj. Na druhou stranu, nikdy jsem ještě nejedla koláče, které by nebyly chutné.

Obrázek receptu na Sladké jablečné pokušení - perfektní snídaně nebo rychlý dezert

Jablečný koláč z pánvičky – rychlý recept na snídani z jablek a tvarohu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest