Chléb je asi ta nejzákladnější potravina nejen dnešních domácností, ale i dávné historie. Koneckonců význam chleba a jeho role v životě všech lidí je popsána i v nejznámější náboženské knize. Co si ale představíme dne pod pojmem chléb?
V dnešní době pečou různé pekárny nespočet druhů chlebů, od světlých po tmavé, přes žitné a celozrnné, dřevorubecké, kmínové nebo naprosto obyčejné bochníky. Důležitý je fakt, že každý chléb má natolik typické vlastnosti, že bychom nikdy nezapochybovali, že se nejedná o chleba. Chléb často poznáme podle křupavé kůrky, intenzivně kvasnicového nádechu těsta a zejména jeho nezaměnitelnému tvaru oválného nebo kulatého pecnu.
My si upečeme domácí chleba, na který nebudeme muset nic vážit a bude nám stačit hrnek. Dokonce nebudeme potřebovat ani speciální chlebovou mouku.
Recept na domácí hrnkový chléb
Potřebné vybavení
- 1 Hrnek 250ml
- 1 Mísa
- 1 Plech s víkem nebo zapékací mísa
Suroviny
- 3 hrnky Hladké mouky (lze použít špaldovou nebo grahamovou)
- 1,5 hrnku Vody
- 1 lžíce Oleje
- 1 lžička Sušeného droždí
- 1 lžička Kmínu
- 1 lžička Sezamových semínek
- 1 lžička Soli
Postup
- V míse vymícháme těsto z mouky, kmínu, sušeného droždí, sezamových semínek, oleje, soli a vlažné vody.
- Těsto bude řidší konzistence.
- Dáme ho zakryté kynout přes noc na 8-12 hodin.
- Dáme si předehřát troubu na 230 stupňů.
- Plech si vymažeme olejem.
- Vytvarujeme bochník, posypeme semínky a dáme zakryté víkem péct na 30 minut.
- Do chleba si ještě můžeme udělat zářezy, jak se nám zlíbí.
- Po 30 minutách pečení odkryjeme a pečeme ještě 15 minut odkryté.
- Nakonec necháme zchladnout a nakrájíme.