5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Chléb je asi ta nejzákladnější potravina nejen dnešních domácností, ale i dávné historie. Koneckonců význam chleba a jeho role v životě všech lidí je popsána i v nejznámější náboženské knize. Co si ale představíme dne pod pojmem chléb?

V dnešní době pečou různé pekárny nespočet druhů chlebů, od světlých po tmavé, přes žitné a celozrnné, dřevorubecké, kmínové nebo naprosto obyčejné bochníky. Důležitý je fakt, že každý chléb má natolik typické vlastnosti, že bychom nikdy nezapochybovali, že se nejedná o chleba. Chléb často poznáme podle křupavé kůrky, intenzivně kvasnicového nádechu těsta a zejména jeho nezaměnitelnému tvaru oválného nebo kulatého pecnu.

My si upečeme domácí chleba, na který nebudeme muset nic vážit a bude nám stačit hrnek. Dokonce nebudeme potřebovat ani speciální chlebovou mouku.

Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Recept na domácí hrnkový chléb.

Recept na domácí hrnkový chléb

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas vaření 45 minut
Pečeme chléb z hrnečku, délka pečení 45 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnek 250ml
  • 1 Mísa
  • 1 Plech s víkem nebo zapékací mísa

Suroviny

  • 3 hrnky Hladké mouky (lze použít špaldovou nebo grahamovou)
  • 1,5 hrnku Vody
  • 1 lžíce Oleje
  • 1 lžička Sušeného droždí
  • 1 lžička Kmínu
  • 1 lžička Sezamových semínek
  • 1 lžička Soli

Postup 

  • V míse vymícháme těsto z mouky, kmínu, sušeného droždí, sezamových semínek, oleje, soli a vlažné vody.
  • Těsto bude řidší konzistence.
  • Dáme ho zakryté kynout přes noc na 8-12 hodin.
  • Dáme si předehřát troubu na 230 stupňů.
  • Plech si vymažeme olejem.
  • Vytvarujeme bochník, posypeme semínky a dáme zakryté víkem péct na 30 minut.
  • Do chleba si ještě můžeme udělat zářezy, jak se nám zlíbí.
  • Po 30 minutách pečení odkryjeme a pečeme ještě 15 minut odkryté.
  • Nakonec necháme zchladnout a nakrájíme.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Pečení, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: chléb, domácí chleba
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest