Je to jeden z klasických německých pokrmů, které si lidé vaří doma už dlouhá léta. Není to žádné slavnostní jídlo, ale jednoduchá, prostá večeře. Jídlo je typicky krémové, ale ne těžké, jemně voní cibulkou a šunkou a celé se na závěr krátce zapeče, aby se sýr spojil se smetanou a vytvořil hedvábný povlak.

Pokrm není žádný eintopf (jídlo z jednoho hrnce) šunkové nudle mají být vláčné, šťavnaté a přátelské, ne hutná mísa všeho možného. Často se připravují i na pánvi bez pečení, ale naše verze je domácí, upravená podle chuti, s paprikou a petrželkou, které dodají čerstvou vůni a barvu.

Recept na Německé šunkové nudle

Ingredience potřebné na přípravu německých šunkových nudlí

  • 300 g těstovin (ideálně krátké – vrtule, penne, fleky, šneci)
  • 250 g kvalitní šunky nakrjené na proužky
  • 1 větší cibule
  • 1 červená paprika
  • 250 ml smetany na vaření
  • hrst petrželky
  • 80 g sýra na zapečení
  • sůl a pepř
  • olej nebo máslo na smažení

Postup přípravy krémových šunkových nudlí

1. Těstoviny si uvaříme v osolené vodě na zkus – al dente, scedíme a rozmícháme s kapkou oleje.

2. Na oleji rozehřátém oleji nebo másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita.

3. Přidáme šunku nakrájenou na proužky a krátce opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a znovu krátce orestujeme.

4. Zalijeme smetanou, vsypeme nasekanou petrželku, dosolíme a dopepříme. Smetany dáme pouze tolik, aby se vše krásně obalilo a jídlo bylo obalené ale ne tekuté.

5. Pokrm přesuneme do zapékací misky a posypeme sýrem.

6. Pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů cca 15 minut, pouze do roztavení a lehkého zezlátnutí sýra.

Těstoviny posypeme sýrem a zapečeme dozlatova.
Foto. cooky.cz, Těstoviny posypeme sýrem a zapečeme dozlatova.

Výsledkem jsou krémové, jemné, lehce zapečené těstoviny s vůní cibulky a šunky, vláčné a syté, ale ne těžké. Přesně ty, které člověk jí s pocitem, že dům voní domovem.

Obrázek k receptu na zapečené šunkofleky

Jak na dokonalé šunkofleky, z toho co zbyde v ledničce: Těstoviny, moravské uzené, anglická slanina, gouda a vejce

Obrázek receptu na Uzený oběd z vepřových žeber po Česku: uzená polévka na selský způsob a šunkofleky

Celý oběd z uzeného masa jedním tahem: Uzená polévka na selský způsob a šunkofleky z uzených vepřových žeber

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest