Tento koláč je skutečným zážitkem – propojuje tradiční chutě máku a tvarohu v jednom kousku. Inspiruje se recepty našich babiček, kde se makové náplně a tvarohové krémy často prolínaly do různých druhů koláčů. Mák dodává koláči jemně oříškovou chuť, zatímco tvaroh ho zjemňuje a osvěžuje. Příprava tohoto koláče možná vyžaduje čas, ale výsledek stojí za každou minutu.

Mák byl kdysi považován za vzácnou surovinu, a když ho bylo dostatek, používal se především při svátečních příležitostech, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce. V dnešní době je ale běžně dostupný a stále oblíbený. Na makových koláčích vyrůstaly generace, a i proto se stále těší velké popularitě – jejich příprava vyvolává vzpomínky na dětství a na chvíle strávené v kuchyni s prarodiči.

Recept na koláč s makovým tvarohem

Ingredience pro přípravu

  • 250 g mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • 40 g moučkového cukru
  • 120 g tuku
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce meruňkového džemu

Maková náplň:

  • 300 ml mléka
  • 45 g krupice
  • 200 g mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citrónová kůra
  • 2 vejce

Tvarohová náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžíce škrobu
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citrónová kůra
  • 1 vejce

Postup přípravy

1. Do mísy nasypeme mouku, škrob, sůl, cukr, poté přidáme tuk a zakysanou smetanu.

2. Vše zpracujeme do tuhého těsta, zabalíme do potravinové folie a necháme odležet v lednici.

3. V mléce rozpustíme cukr na makovou náplň a do horkého mléka přidáme mák a krupici.

Zdroj: Szilvi Szécsi, Do mléka přimícháme mák a krupici.

4. Vaříme dokud mák nezhoustne, následně přilejeme vanilkový extrakt a nastrouháme citrónovou kůru.

Nastrouháme citronovou kůru.
Zdroj: Szilvi Szécsi, Nastrouháme citronovou kůru.

5. Tvaroh promícháme s třtinovým cukrem, škrobem, vanilkovým extraktem a citrónovou kůrou.

6. Uleželé těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučněném vále rozválíme na dva pláty.

7. Rozválenou polovinu vložíme na dno plechu a propícháme vidličkou.

8. Všechna vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, dva žloutky přimícháme k makové směsi a jeden k tvarohové.

9. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, jednu třetinu jemně zapracujeme do tvarohové směsi a zbylé dvě třetiny do makové.

Do máku zapracujeme bílkový sníh.
Zdroj: Szilvi Szécsi, Do máku zapracujeme bílkový sníh.

10. Vyválený a propíchaný plát těsta na dně pekáče potřeme džemem a nandáme na něj rovnoměrně tvarohovou směs.

Vyválíme těsto a položíme na plech.
Zdroj: Szilvi Szécsi, Vyválíme těsto a položíme na plech.

11. Na tvarohovou směs nandáme makovou a nakonec rozválíme druhou polovinu těsta , kterou položíme navrch plechu a mák jím zakryjeme.

12. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 25 minut, hotový koláč posypeme moučkovým cukrem.

Neodolatelná záležitost

Koláč s makovým tvarohem je doslova poctou tradičním chutím a provoní celou kuchyň! Pro milovníky českých dezertů, ve kterých mák a tvaroh hrají prim, jde o nezapomenutelný zážitek. Tento recept kombinuje dvě klíčové vrstvy, každou se svou specifickou texturou i chutí – jemně sladký a šťavnatý makový základ se setkává s hladkou, krémovou tvarohovou vrstvou. Výsledek? Perfektní rovnováha mezi plností máku a lehkostí tvarohu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest