Někdy jednoduše nemáme na pečení náladu, ale chtěli bychom udělat radost našim nejdražším sladkou dobrotou. Nepečené dezerty jsou jednoznačně skvělé během horkých dní, kdy nemáme v úmyslu zvyšování okolní teploty troubou na pečení. Tato pohádkově zbarvená bábovka jistě zaujme i nejmenší jedlíky. Spodní vrstva je ta nejtmavší z kakaa, prostředí bílá s kokosem a horní z pomerančové šťávy oranžová. Pokud nemáte formu na bábovku, dezert připravíte i na běžném plechu nebo ve skleněné misce. Hotová bábovka potřebuje před podáváním přibližně 4 hodinový pobyt v lednici, tak na to myslete.
Recept na nepečenou třívrstvou bábovku
Ingredience pro přípravu
- 500 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 220 g cukru
- 45 g kukuřičného škrobu
- 1 l mléka
- 140 g krupice
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce nastrouhaného kokosu
- 10 g vanilkového cukru
- 25 g másla
Postup přípravy
1. V hrnci si rozmícháme pomerančovou šťávu, 50 g cukru a kukuřičný škrob.
2. Dáme na sporák a jakmile směs dosáhne bodu varu, vaříme za stálého míchání asi 1 minutu do zhoustnutí.
3. Směs nalejeme do formy a necháme prozatím chladnout.
4. Do čistého hrnce nalejeme mléko a přidáme k němu krupici, zbytek cukru a kokos. Vše dobře promícháme metličkou.
5. Opět dáme vařit a po dosáhnutí bodu varu vaříme asi minutu za stálého míchání.
6. Jakmile je směs hustá, odstavíme a s máslem promícháme do hladka.
7. Polovinu této směsi nalejeme do formy na pomerančovou směs a do zbytku přidáme kakao.
8. Dobře promícháme a nalejeme do formy na bílou vrstvu.
9. Nejdříve bábovku takto necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté ji zakryjeme potravinářskou fólií.
10. Bábovku dáme na 4 hodiny do lednice a před podáváním nožem oddělíme okraje od formy.
11. Vyklopíme a s radostí podáváme.
Pravděpodobný původ formy na bábovku
Bábovka, tedy její tvar, má kořeny v anglosaských oblastech. První zmínky o tomto druhu dezertu pochází ze 17. století a nejdříve se bábovka s tradičním otvorem uprostřed objevila v šlechtických domácnostech. Otvor uprostřed měl již od počátku existence svůj hlavní účel v rovnoměrnosti propečení dezertu. Nehledejte v tom žádnou jinou legendu ani pověst.