Někdy jednoduše nemáme na pečení náladu, ale chtěli bychom udělat radost našim nejdražším sladkou dobrotou. Nepečené dezerty jsou jednoznačně skvělé během horkých dní, kdy nemáme v úmyslu zvyšování okolní teploty troubou na pečení. Tato pohádkově zbarvená bábovka jistě zaujme i nejmenší jedlíky. Spodní vrstva je ta nejtmavší z kakaa, prostředí bílá s kokosem a horní z pomerančové šťávy oranžová. Pokud nemáte formu na bábovku, dezert připravíte i na běžném plechu nebo ve skleněné misce. Hotová bábovka potřebuje před podáváním přibližně 4 hodinový pobyt v lednici, tak na to myslete.

Recept na nepečenou třívrstvou bábovku

Ingredience pro přípravu

  • 500 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 220 g cukru
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 1 l mléka
  • 140 g krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce nastrouhaného kokosu
  • 10 g vanilkového cukru
  • 25 g másla

Postup přípravy

1. V hrnci si rozmícháme pomerančovou šťávu, 50 g cukru a kukuřičný škrob.

2. Dáme na sporák a jakmile směs dosáhne bodu varu, vaříme za stálého míchání asi 1 minutu do zhoustnutí.

3. Směs nalejeme do formy a necháme prozatím chladnout.

Směs nalejeme do formy a necháme prozatím chladnout.
Zdroj obrázku: kiloretete, Směs nalejeme do formy a necháme prozatím chladnout.

4. Do čistého hrnce nalejeme mléko a přidáme k němu krupici, zbytek cukru a kokos. Vše dobře promícháme metličkou.

5. Opět dáme vařit a po dosáhnutí bodu varu vaříme asi minutu za stálého míchání.

6. Jakmile je směs hustá, odstavíme a s máslem promícháme do hladka.

7. Polovinu této směsi nalejeme do formy na pomerančovou směs a do zbytku přidáme kakao.

Polovinu této směsi nalejeme do formy na pomerančovou směs a do zbytku přidáme kakao.
Zdroj obrázku: kiloretete, Polovinu této směsi nalejeme do formy na pomerančovou směs a do zbytku přidáme kakao.

8. Dobře promícháme a nalejeme do formy na bílou vrstvu.

Dobře promícháme a nalejeme do formy na bílou vrstvu.
Zdroj obrázku: kiloretete, Dobře promícháme a nalejeme do formy na bílou vrstvu.

9. Nejdříve bábovku takto necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté ji zakryjeme potravinářskou fólií.

10. Bábovku dáme na 4 hodiny do lednice a před podáváním nožem oddělíme okraje od formy.

11. Vyklopíme a s radostí podáváme.

Třívrstvá nepečená bábovka.
Zdroj obrázku: kiloretete, Třívrstvá nepečená bábovka.

Pravděpodobný původ formy na bábovku

Bábovka, tedy její tvar, má kořeny v anglosaských oblastech. První zmínky o tomto druhu dezertu pochází ze 17. století a nejdříve se bábovka s tradičním otvorem uprostřed objevila v šlechtických domácnostech. Otvor uprostřed měl již od počátku existence svůj hlavní účel v rovnoměrnosti propečení dezertu. Nehledejte v tom žádnou jinou legendu ani pověst.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest