Řízky patří k českým stolům stejně jako bramborový salát nebo svíčková. Od klasických přes obrácené až po různé regionální speciality – variant je nespočet. A i když se může zdát, že nás už u řízků nic nepřekvapí, tyto netradiční řízky podle starých receptů vás určitě zaujmou. Možná jste o nich nikdy neslyšeli, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Jsou totiž neuvěřitelně šťavnaté a měkké, a přestože jim chybí typická křupavost, jejich chuť vám to bohatě vynahradí.
Tradičně se připravují z vepřové krkovičky, ale skvělé jsou i z hovězí kýty nebo kuřecích stehenních řízků. Tento způsob úpravy možná znaly spíš naše babičky, ale jakmile je ochutnáte, rázem si je oblíbíte i vy. Vyzkoušejte něco nového a přidejte do svého jídelníčku řízky připravované v páře.
Recept na řízky, o kterých jste ještě neslyšeli: řízečky v páře
Ingredience potřebné na netradiční řízky v trojobalu a dokončené v páře
- maso (krkovička, hovězí kýta, kuřecí stehenní řízky)
- mouka
- vajíčka
- sůl, pepř
- strouhanka
- sádlo na smažení
- anglická slanina (plátky)
Postup přípravy řízků se slaninou v páře
1. Maso nakrájíme na platy a mírně naklepeme jako na klasické řízky. Osolíme a opepříme.
2. Obalíme v klasickém trojobalu – mouka- vajíčko- strouhanka.
3. Zprudka osmažíme na rozpáleném sádle do zlatova.
4. v průběhu smažení si nachystáme do trouby kastrol s trochou vody a s pařákem.
5. Na pařák poklademe osmažené řízky, které poklademe plátky anglické slaniny.
6. Pečeme v troubě na 180 stupňů 20 minut, poté troubu vypneme a řízky tam necháme ještě 15 minut.
Servírování
Tyto netradiční řízky můžete podávat jak s uvařenými brambory, tak s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Je to lahůdka. Přejeme vám dobrou chuť.

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes
pozn.: částečně upraveno AI