Košíčky Izidor jsou pro mě symbolem domácího, poctivého cukroví, které se sice nejčastěji objevuje na vánočním stole, ale svou komplexní a hlubokou chutí si zaslouží pozornost po celý rok. Tyto košíčky s křehkým, kakaovým těstem, provoněným citrónovou kůrou a skořicí, představují dokonalou rovnováhu textur a chutí. Křehký základ kontrastuje s jemnou marmeládourumovou ořechovou náplní a nadýchaným čokoládovým krémem ze salka. Je to dezert, který na jeden zátah nepřipravíte – sestavuje se postupně. Tento proces bohužel nejde nijak přeskočit, je klíčový, jelikož umožňuje všem vrstvám dokonale se propojit a ztuhnout, což je nezbytné pro hladké a čisté namáčení do finální čokoládové polevy.

Přestože se jedná o třívrstvý dezert, jeho příprava není složitá. Těsto je rychle zpracované a košíčky se pečou jen 10 minut. Jádrem celé chuti je ořechová náplň, která by měla být dostatečně rumová a aromatická, ať už zvolíte rychlou směs z ořechů, cukru a rumu, nebo sáhnete po máslovém ořechovém krému, jako jsem to udělala já, pro ještě bohatší texturu. Na závěr je důležité, aby byly košíčky před namáčením opravdu studené a krém pevný. Jinak by mohlo dojít k deformaci. Můj tip zní: Nepřidávejte do těsta všechnu mouku najednou. Přidejte jí jen tolik, aby se těsto přestalo lepit na ruce a bylo elastické; to zajistí, že budou košíčky po upečení křehké a ne tuhé.

Recept na luxusní ořechovo-čokoládové košíčky Izidor s rumovou náplní

Tento recept je dimenzován pro sadu běžných formiček a vystačí na přibližně 40 až 50 kusů malých košíčků. Celková délka přípravy je rozložena do dvou dnů, aby košíčky mohly řádně ztuhnout.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 50 minut
  • Odpočinek těsta: 30 minut (minimálně)
  • Pečení košíčků: asi 10 minut
  • Chlazení krému a košíčků po naplnění: 3 až 5 hodin (nebo přes noc)
  • Počet košíčků: 40 až 50 kusů

Ingredience k přípravě

Těsto na košíčky:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 250 gramů másla
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 140 gramů mletých ořechů (např. vlašských)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu mleté skořice
  • kůra a šťáva z 1 citrónu

Ořechová náplň:

  • mleté ořechy
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr
  • rum

Čokoládový krém ze Salka:

  • máslo (cca 250 gramů)
  • Salko (kondenzované mléko, 1 plechovka – cca 397 g)
  • čokoláda (hořká, min. 100 gramů)

Na dokončení a na plnění:

  • marmeláda (kyselejší, např. meruňková)
  • čokoláda (na rozpuštění pro namáčení)
  • ozdoby (dle vlastního výběru – např. hoblinky čokolády nebo ořechy)

Postup při přípravě košíčků Izidor

Obrázek k receptu na košíčky Izidor
Foto: Cooky.cz, recept na košíčky Izidor

Příprava kakaového těsta:

1. Na pracovní plochu nebo do mísy robota dejte 400 gramů hladké mouky250 gramů másla (měkkého), 200 gramů moučkového cukru a 140 gramů mletých ořechů.

2. Přidejte 1 vejce2 lžíce kakaatrochu skořice a kůru i šťávu z 1 citrónu. Všechny suroviny rychle zpracujte do hladkého a kompaktního těsta.

3. Dbejte na to, abyste těsto nepropracovali příliš dlouho, aby nebylo po upečení tuhé. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte jej v lednici odpočinout alespoň 30 minut.

Pečení košíčků:

4. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formičky na košíčky není nutné vymazávat. Z těsta odebírejte malé kousky a vtlačujte je do formiček tak, aby vytvořily tenkou a rovnoměrnou vrstvu.

5. Těsto by mělo sahat až k okraji, s prohlubní uprostřed pro náplně. Pečte asi 10 minut a kontrolujte, zda jsou košíčky upečené a křehké.

6. Po upečení je vyklopte z formiček a nechte úplně vychladnout.

Příprava náplní:

7. Připravte si ořechovou náplňMleté ořechyvanilkový cukrmoučkový cukr a rum smíchejte, dokud nevznikne hustá, ale roztíratelná hmota.

8. Náplň ochuťte dle své preference. Pokud dáváte přednost máslovému krému, ušlehejte máslo s cukrem a přidejte ořechy a rum.

Obrázek k receptu na košíčky Izidor
Foto: Cooky.cz, recept na košíčky Izidor

9. Připravte čokoládový Salko krémMáslo nechte povolit na pokojovou teplotu a ušlehejte ho do pěny.

10. Rozpusťte čokoládu a nechte ji zchladnout. Do máslové pěny postupně zašlehávejte Salko (kondenzované mléko) a nakonec přilévejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu.

11. Šlehejte, dokud nezískáte hladký a pevný krém. Krém dejte vychladit a ztuhnout do lednice, minimálně na 60 minut.

Plnění a dokončení:

12. Vychlazené košíčky plňte ve třech vrstvách. Nejprve na dno každého košíčku naneste malou vrstvu marmelády, která dodá šťavnatost.

13. Na marmeládu přijde vrstva ořechové náplně. Nakonec na košíček naneste (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) čokoládový Salko krém a vytvořte malou kopeček.

14. Naplněné košíčky nechte dobře vychladit, ideálně přes noc, aby krém ztuhl a byl pevný.

15. Druhý den rozpusťte čokoládu na namáčení. Můžete přidat trochu ztuženého tuku pro lepší lesk.

16. Košíčky (spodní okraj a boky krému) namočte do čokolády. Nechte čokoládu ztuhnout a poté je dozdobte dle svého uvážení, například hoblinkami čokolády nebo kousky ořechů.

Obrázek receptu na Vánoční košíčky Izidor.

Krémové Vánoční košíčky Izidor

Tipy redakce:

  • Vláčné a křehké těsto: Použijte opravdu kvalitní máslo a zpracujte těsto co nejrychleji, aby se máslo příliš neohřálo. Pomalé hnětení by vedlo k aktivaci lepku a košíčky by byly tvrdé.
  • Ořechová náplň bez krému: Pokud ořechová náplň nedrží pohromadě, můžete pro její zahuštění použít 1 lžíci horké vody, ve které rozpustíte cukr a poté smícháte s ořechy a rumem.
  • Lesk čokoládové polevy: Aby byla čokoláda na namáčení krásně lesklá, přidejte do ní při rozpouštění 1 lžičku kokosového olejeČokoláda bude tekutější a lépe se s ní bude pracovat.
  • Kyselejší marmeláda: Kyselost marmelády je klíčová pro kontrast chutí. Kromě meruňkové se skvěle hodí i rybízová nebo višňová marmeláda, které sladký krém dokonale vyváží.
  • Alternativa k Salku: Místo Salka můžete do krému použít jen rozpuštěnou čokoládu a žloutky ušlehané s cukrem (získat tak krém typu ganache), což sníží sladkost a prohloubí čokoládovou chuť.
Štafetková roláda

Štafetková roláda: známá ořechová chuť v novém kabátě

Obrázek k receptu na opilého Izidora (Františka)

Recept na opilého Izidora na plechu s ořechovou náplní a rumem. Někdo zná možná pod názvem opilý František

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest