Je vcelku snadné vymyslet, co si dát například k večeři ke špagetám, lasagním nebo jiným těstovinám. Ale někdy je prostě nejlepší vsadit na oblíbenou boloňskou omáčku, která může chutnat ještě lépe, než si pamatujete. Náš recept je na tradiční boloňskou omáčku, která se vaří pomalu, ale chutná skvěle. Čas, který přípravě a vaření věnujete se v tomto případě vrátí v podobě skvělé chuti.
Tradiční boloňská omáčka má svá pravidla, jak by měla chutnat a jaké ingredience by měla obsahovat, přece ji každý dělá trochu jinak. Nás recept vsází na originální italské suroviny, díky kterým je omáčka velmi autentická. Ochutnejte s námi pravou Itálii, jednoduchá na přípravu a pochutná si celá rodina.
Recept na tradiční boloňskou omáčku
Potřebné vybavení
- 1 Kastrol
- 1 Pánev
Suroviny
- 400 g Mletého hovězího masa (může být směs hovězího a vepřového)
- 80 g Pancetty
- 20 g Pršuta
- 200 ml Červeného vína
- 100 g Klobásy
- 500 g Drcených rajčat (konzervovaná rajčata)
- 1 ks Mrkev (nahrubo nastrouhaná)
- Malou Cuketu, Žlutou papriku (nadrobno)
- 1 ks Žlutá cibule (najemno nakrájená)
- 1 ks Stonek řapíkatého celeru
- 200 ml Hovězího vývaru
- 2 lžíce Rajčatového protlaku
- 200 ml Mléka
- 20 g Másla
- Cukr
- Muškátový oříšek
- Olivový olej (extra panenský)
- Sůl a pepř
Postup
- V kastrolu si rozehřejeme máslo s kapkou olivového oleje.
- Nakrájíme pancettu, pršut, cibuli, stonek celeru, mrkev, cuketu, papriku a přidáme do kastrolu.
- Vše důkladně orestujeme, mícháme 2 – 3 minuty.
- Vedle na pánvi si opečeme klobásu a mleté maso. Restujeme 10 minut na vysoké teplotě.
- Maso s klobásou přidáme do kastrolu s ostatnímu surovinami.
- Nalijeme víno a necháme ho trochu odpařit.
- Přidáme drcená rajčata a rajčatový protlak zředěný v horkém vývaru.
- Osolíme a přidáme lžičku cukru.
- Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dále vaříme asi 1 – 1,5 hodiny.
- Občas zamícháme a když je omáčka příliš hustá, dolijeme postupně vývarem.
- Poté přidáme mléko, dochutíme a pořádně promícháme s pepřem a muškátovým oříškem.
- Vaříme ještě 30 minut a máme hotovo.