Ovesné sušenky pocházejí ze Skandinávie, kde se oves používal jako běžná a dostupná obilnina. A to měli Skandinávci pod čepicí, protože oves je oproti jiným obilninám opravdu mnohem výživnější. Má nízký glykemický index, energii uvolňuje postupně a potlačuje chuť na sladké. Obsahuje mnoho vlákniny a více bílkovin než jiné běžně používané obiloviny. Sušenky mají díky ovesným vločkám křupavou strukturu, lehce oříškovou chuť a pěkně zasytí.
Ačkoli je oves přirozeně bezlepkový, často se dostane do kontaktu s jiným obilím. Proto pokud chcete opravdu bezlepkovou verzi, kupte si certifikované bezlepkové vločky. Ovesné sušenky jsou trvanlivé pečivo, vydrží v uzavřené dóze třeba týdny. Ale do té doby je zřejmě sníte. Hodí se perfektně jako svačina na doma i na cesty. Dětem chutnají, zaženou hlad a dodají energii. Oceníte je ke svačince i v kanceláři a potěší vás jistota, že jíte něco zdravého.
Recept na ovesné sušenky
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 100 g ovesných vloček
- 120 g špaldové mouky (nebo hladké pšeničné)
- 100 g třtinového cukru
- 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
- 130 g másla
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce vody
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- špetka skořice
- několik kapek vanilkové esence
- volitelně: 4 lžíce semínek – slunečnicová, lněná, sezamová, dýňová nebo mák
Recept na ovesné sušenky
1. V míse smícháme suché ingredience a vanilkovou esenci.
2. Máslo rozpustíme a přidáme javorový sirup. V horké vodě rozmícháme jedlou sodu a přidáme k máslu se sirupem.
3. Tekutou směs přilijeme k sypké a vše společně rukama propracujeme.
4. Kdyby byla směs moc řídká, přidáme trochu mouky, ale s citem.
5. Tvarujeme malé hromádky nebo kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Okolo nechte dost místa, aby se měly sušenky kam roztéct.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C do zezlátnutí.
7. Po vyjmutí z trouby jsou sušenky měkké a ztvrdnou až po vychladnutí.
Tipy k sušenkám
- Nižší teplota pečení je důležitá, aby se sušenky stihly roztéct a nespálily se.
- Můžete přidat také sekané oříšky, kousky čokolády, rozinky nebo sušené brusinky.
Esíčkové sušenky jako z obchodu: Se skořicí, kakaem a můžete přidat i perníkové koření
Domácí granola s vločkami, oříšky, semínky a medem: Křupavý začátek dne s energií na celé dopoledne
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková