Letošní letní sezóna přeje úrodě, ovoce je doslova na každém rohu. Z toho drobného, jako je rybíz, maliny, angrešt, borůvky, jahody či třešně, rádi připravujeme nejrůznější koláče ve stylu bublaniny. Chcete zkusit malou obměnu? Vzhůru do našeho receptu s vrstvením ovoce a zakysankou v těstu! Díky smetaně je dezert jemný a vláčný a má plnější chuť. Plody z našich zahrádek (nebo třeba ze samosběru) přináší požitek hned dvakrát: poprvé při sběru, podruhé jako šťavnatá a voňavá součást koláče.

Koláč tak snadný, že jej zvládnou i děti

Ovšem pozor, nejen chutí oplývá tento sladký hřích. Smetana totiž přináší i vápník a vitaminy rozpustné v tucích, tedy A nebo D. Bobulovité ovoce je též zdrojem vápníku, ale také antioxidantů, vlákniny a pochopitelně vitaminu C. Takže až vám někdo řekne, že jen mlsáte, můžete oponovat tím, že si k odpolední kávě dáváte takový „multivitamin“. Domácí příprava koláče má navíc další výhodu: můžete zapojit děti. Zrovna tento dezert zvládnou pod vaším vedením z velké části samy, takže budou mít radost.

Obrázek k receptu: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče
Foto: Souspark, Recept na: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče

Připravte si následující ingredience

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 140 g;
  • Škrob –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 60 g;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 80 g;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 g (1 balení);
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 čajové lžičky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • Bobulové ovoce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g.
Obrázek k receptu: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče
Foto: Souspark, Recept na: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče

Postup přípravy sladkého potěšení

  • Do větší mísy rozklepněte vejce.
  • Přidejte oba cukry, sůl a společně s vejci šlehejte do hladka.
  • Do vaječné směsi přilijte zakysanou smetanu a rostlinný olej. Promíchejte.
  • V samostatné nádobě smíchejte mouku s kypřicím práškem a 30 g škrobu.
  • Takto připravenou sypkou směs prosejte do vaječné směsi.
  • Vypracujte těsto.
  • Ve zbytku škrobu obalte ovoce.
  • Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem (nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou).
  • Nalijte třetinu těsta, povrch urovnejte.
  • Na vršek těsta naskládejte polovinu ovoce.
  • Nalijte zbylé těsto.
  • Na hořejšek poskládejte zbytek ovoce.
Obrázek k receptu: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče
Foto: Souspark, Recept na: Léto budiž pochváleno! Sezónní ovoce jako skvělý základ nadýchaného a šťavnatého bleskového koláče
  • Pečte 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.
Obrázek receptu na Nadýchanou bublaninu s ovocem a tvarohem anebo obláček pro jahodu

Nadýchaná bublanina s ovocem a tvarohem: Recept na letní zákusek s jahodami či jiným ovocem ze zahrádky

Obrázek receptu na Bublinku z třešní - litou třešňovou bublaninu - starou dobrou klasiku

Bublinka z třešní – litá třešňová bublanina. Stará dobrá klasika

Zdroj: Autorský text, Souspark, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest