Letošní letní sezóna přeje úrodě, ovoce je doslova na každém rohu. Z toho drobného, jako je rybíz, maliny, angrešt, borůvky, jahody či třešně, rádi připravujeme nejrůznější koláče ve stylu bublaniny. Chcete zkusit malou obměnu? Vzhůru do našeho receptu s vrstvením ovoce a zakysankou v těstu! Díky smetaně je dezert jemný a vláčný a má plnější chuť. Plody z našich zahrádek (nebo třeba ze samosběru) přináší požitek hned dvakrát: poprvé při sběru, podruhé jako šťavnatá a voňavá součást koláče.
Koláč tak snadný, že jej zvládnou i děti
Ovšem pozor, nejen chutí oplývá tento sladký hřích. Smetana totiž přináší i vápník a vitaminy rozpustné v tucích, tedy A nebo D. Bobulovité ovoce je též zdrojem vápníku, ale také antioxidantů, vlákniny a pochopitelně vitaminu C. Takže až vám někdo řekne, že jen mlsáte, můžete oponovat tím, že si k odpolední kávě dáváte takový „multivitamin“. Domácí příprava koláče má navíc další výhodu: můžete zapojit děti. Zrovna tento dezert zvládnou pod vaším vedením z velké části samy, takže budou mít radost.
Připravte si následující ingredience
- Hladká mouka – 140 g;
- Škrob – 40 g;
- Vejce – 3 ks;
- Zakysaná smetana – 60 g;
- Rostlinný olej – 80 g;
- Cukr krystal – 100 g;
- Kypřicí prášek – 10 g (1 balení);
- Vanilkový cukr – 2 čajové lžičky;
- Sůl – špetka;
- Bobulové ovoce – 300 g.
Postup přípravy sladkého potěšení
- Do větší mísy rozklepněte vejce.
- Přidejte oba cukry, sůl a společně s vejci šlehejte do hladka.
- Do vaječné směsi přilijte zakysanou smetanu a rostlinný olej. Promíchejte.
- V samostatné nádobě smíchejte mouku s kypřicím práškem a 30 g škrobu.
- Takto připravenou sypkou směs prosejte do vaječné směsi.
- Vypracujte těsto.
- Ve zbytku škrobu obalte ovoce.
- Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem (nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou).
- Nalijte třetinu těsta, povrch urovnejte.
- Na vršek těsta naskládejte polovinu ovoce.
- Nalijte zbylé těsto.
- Na hořejšek poskládejte zbytek ovoce.
- Pečte 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.

Nadýchaná bublanina s ovocem a tvarohem: Recept na letní zákusek s jahodami či jiným ovocem ze zahrádky

Bublinka z třešní – litá třešňová bublanina. Stará dobrá klasika
Zdroj: Autorský text, Souspark, Healthline